Kuran Mucizeleri

345# Kararın mekin mucizesi

Daha önce embriyoloji yazılarımızda Muminun 12-14 arası ayetleri açıklamıştık. Muminun 12 ayetinde insanın çamurdan bir sülaleden yaratıldığı söyleniyordu. Bunun DNA olduğunu açıkladık. Çünkü sülale kelimesi nesil, soy ve öz demekti ama silsile kelimesiyle fonetik olarak akrabaydı. Silsile kelimesi ise zincir demektir. Çamurdan oluşan bu özün zincir yapıda olmasını akla getiriyor, tıpkı DNA gibi. Yani sülale kelimesini ilk Müslümanlar çamurdan bir öz olarak algıladılar fakat kelime özel olarak seçilip zincir yapıdaki DNA için kullanıldığı belli, yani müteşabih bir kelimedir.

Müteşabih kelimeler iki anlamlıdır. Birini ilk asır Müslümanları anlar ama gerçek manasını bilim asrı insanları anlar. Ali İmran-7 ayetinde müteşabih ayetlerin manasının ancak Allah tarafından ve âlimler tarafından bilinebileceği haber verilmiştir. Fakat kitabın ana omurgası bunlar değildir. Ana omurgayı muhkem ayetler oluşturur ki bunları herkes anlar.

Muminun 12 ve ilk DNA yaratılış süreci

Muminun 12’de insanın çamurdan bir DNA’dan yapıldığı haber veriliyorsa peki neden çamurdan? Çünkü çamur toprak ve su demektir. Toprak ve su ise organik maddelerin hammaddesidir. Bilimin haber verdiğine göre ilk DNA ve RNA bu organik maddelerde oluşan tepkimeler sonucu oluşturulmuştur. Allah çamurdan, organik maddelerden DNA çıkarmıştır. Bu yüzden ayette DNA’ya çamurdan gelen DNA denmiş olması muhtemeldir.

DNA’nın organik moleküllerden oluşmuş yapısı

Muminun 13 ve sağlam karargâh

Sonra Muminun 13 ayetinde yaratılış aşamasında olan bu insanı nutfe olarak sağlam bir karargâha yerleştirdik diyor. Bugünkü yazımız bu sağlam karargâh hakkında olacak.

Muminun 14’te nutfeyi alak’a çevirdik diyor. Daha önce 96 nolu yazımızda açıkladığımız gibi alak kelimesinin kan pıhtısı, asılı durmak ve emmek anlamları var. Embriyo annenin yumurtalığından atıldıktan sonra 5 gün içinde rahime ulaşır ve buraya tutunup asılı kalır. Kan emmeye başlar ve deldiği kan damarlarından dolayı etrafı kan içinde kalır. Bu dönemde rahimde ancak kan pıhtısı olarak gözlenebilir. Görüldüğü gibi burada da öyle mucize bir kelime kullanılmış ki kelimenin her üç anlamı da çok iyi açıklıyor.

Rahime ilk defa tutunan alak.

Gelelim Muminun 13’deki “Karar-ı mekin” diye geçen ve sağlam bir karargâh olarak çevrilen ayetin ne anlama geldiğine. Bu sağlam bir karargâh ifadesi rahim olarak yorumlanıyor. Ben de daha önce öyle yorumlamıştım. Fakat alak rahme tutunuyorsa, bu aşamadan önceki nutfe aşaması rahme tutunmadan önceki bir aşama olmalıydı. Öyleyse embriyonun bu yolculuğunu baştan hatırlayıp karar-ı mekin’i bulalım.

Kadınlarda yumurtlama döngüsü

Kadınlarda rahimin üst-yan taraflarında iki tane yumurtalık var. Bu yumurtalıkların üzerinde ayda bir defa bir su kabarcığı oluşur. Bu su kabarcığının içinde yumurta (ovum) vardır. Kadın ayda bir defa bu olgunlaşan yumurtayı rahimdeki fallop tüpüne atar. Fallop tüpünde erkeğin spermi varsa döllenir ve yolculuğuna devam eder. Beş gün sonra rahime gelir ve döllenmişse rahime tutunur, döllenmemişse dışarı atılır. Bu olayı gösteren bir videoyu yazının altına ekledim.

Rahim ve yumurtalığın görünüşü

Kadınların ömrü boyunca üretecekleri tüm yumurtalar yumurtalık (ovaryum) üzerinde stok edilmiştir. Yani yumurtalığın içi yumurta doldur fakat her ay bir tane olgunlaştırılıp atılır. İki tane atarsa ikiz gebelik olur. Kırklı yaşlarda bu yumurta stoku tükenir ve kadınlar artık adet olmayı bırakıp menopoza girerler.

İşte adı bu yüzden yumurtalıktır, çünkü içi tamamıyla yumurta ile doludur. Kanatlıların yumurtası da aynı yerde bulunan ovaryumdan çıkar fakat onların yumurtaları kabukla kaplanıp dışarı çıkacak şekilde geliştirilmiştir. Memelilerin yumurtası ise rahim içinde gelişecek şekilde tasarlanmıştır.

Açıklama: Resimde yumurtalık içindeki yumurtalar görülüyor. Normalde onlardan binlerce vardır. Her ay biri sıvı ile dolarak şişer ve içinde bulunduğu kabarcık patlayarak suyu ile birlikte rahime doğru fırlatılır.

Kararın mekin neresidir?

Bu ön bilgiden sonra gelelim Muminun 13’deki “kararın mekin” (sağlam bir karargah) ifadesinin neresi olduğunu anlamaya. Dedik ki alak rahime tutuluyorsa nutfenin kaldığı “kararın mekin” daha önce bulunduğu bir yer olmalı. İşte bu yer yumurtalık olmalı diye akla geliyor. DNA’dan yaratılan insanın, anne karnında yaratılış yolculuğuna başladığı ilk nokta burası. Yumurtalığın üstünde bir su kabarcığı içinde yaratılan yumurta (ovum) gerçekten de en korunaklı zamanını yaşamaktadır. Su kabarcığının çeperleri sağlamdır ve yastık görevi görür, ovum hiçbir darbeden etkilenmez. Yumurtalığı tamamen ezip pestilini çıkaracak bir darbe olmadıktan sonra yumurtaya hiçbir şey zarar veremez. Rahimden çok daha güvenilir bir pozisyondadır.

Kararın mekin” ifadesinde kararın kalimesi Türkçe’de de kullanılan karargâh anlamına geliyor fakat mekin kelimesini sözlüklerden araştırayım dedim. Habib Anthony Salmoné tarafından 1889 yılında yazılmış olan “An Advanced Learner’s Arabic-English Dictionary” sözlüğüne baktım. Kelimenin iki anlamı vardı. Biri sağlam, sıkı, korunaklı demekti tamam bu anlam zaten bilinen anlamıdır. Kelimenin diğer anlamı ise yumurta ile dolu demekmiş. İnanılır gibi değil. Mekunat yumurtalar demek ve Mekin ise yumurta dolu demek diye yazıyor. Ekran resmini de aldım aşağıda paylaşıyorum.

Yine Saffat 49’da hurileri anlatırken “Korunmuş yumurtalar gibidirler” ifadesinde yumurta kelimesi Meknun kelimesiyle ifade edilmiş. Meknun ve Mekin aynı kelimenin farklı çekimlenmiş halleri. Yani bu kelime yumurta olarak Kuran’da da geçiyor.

Saffat 49: Onlar, korunmuş yumurta gibidir (Ke enne hunne beydun meknun).

Kısaca Mekin kelimesinin iki anlamı var birisi sağlam, korunaklı iken diğeri ise yumurta dolu demek. Nutfenin bulunduğu yumurtalığın da yumurta dolu olduğu ve her ay birinin dışarı atıldığını daha önce belirtmiştik. Bu nasıl ulaşılamaz bir Kuran böyle. Kuran’ın ulaştığı seviyelere insanlık daha yeni yeni ulaşıyor.

Nutfe kelimesi mucizesi

Bu arada nutfe kelimesi de aynı zamanda inci anlamına geldiğini açıklamıştık. Yumurtalıkta oluşan yumurta da kendi sıvısı içinde olgunlaşıp atılır. Görünüşü inci şeklindedir. Bunu 304 nolu yazımızda detaylı açıklamıştık.

Ovum in Fallopian Tube

Yani yukarıda anlattığımız alak ve nutfe kelimeleri öyle seçilmiş ki tam müteşabih ayet tanımını karşılıyorlar. Kelimenin anlamları bilimsel anlamda inkâra meydan vermeyecek birer mucizeler. Aynı şekilde işte bu “Kararın mekin” ifadesinin bir anlamı olan sağlam, korunaklı anlamı ilk Müslümanlar tarafından bilinen anlamı idi, fakat kelimenin diğer anlamı olan “yumurta dolu yer” anlamı ancak modern bilimin gelişmesiyle anlaşılabilecek bir ifadedir ve tesadüfen seçilebilecek bir kelime değildir. Kelimenin kasten seçildiği ve bilim asrı insanlarına doğruyu anlamaları için gösterilmiş bir mucize olduğu besbellidir.

Kararın mekin ifadesi Mürselat 21-22’de de geçer ve yaratılışın belirli bir süre kararın mekin’de devam ettiğini belirtir.

“Sonra onu belirli bir süreye kadar sağlam bir yere yerleştirmiştik.”

Nutfe “kararı mekinden” çıktıktan sonra sperm ile karışacak ve anne babanın genleri birleşip karışık bir yapı oluşturacaklardır. Artık bu aşamadan sonra karışık bir nutfe olarak tarif edilebilir.

İnsan suresi 2: “Doğrusu biz insanı, imtihan etmek için karışık bir nutfeden yarattık da onu işitici, görücü yaptık.”

Nutfe sperm mi, yumurta (ovum) mı?

Meni kelimesi Kuran’ın indiği dönemde hem kadının cinsiyet sıvısı hem erkeğin cinsiyet sıvısı için kullanılıyordu. Bunu şu hadisten de anlayabiliyoruz:

“Şüphe yok ki erkeğin suyu, beyaz renkte kalın bir sıvıdır. Kadının suyu ise, sarı renkte ince bir sıvıdır. İki meniden hangisi hangisine üstün gelirse, doğan çocuk o tarafa benzer” Müslim, Hayz 34, (315).

Bu hadisi gerçekten Peygamberin söyleyip söylemediğini burada tartışmayacağım, burada önemli olan hadis yazılana kadar Araplar arasında kadının cinsiyet sıvısına da meni deniyor olduğunu göstermesidir.

E.W. Lane’e ait 1893 yılında basılmış olan Arabic-English Lexicon sözlüğünde Nutfe kelimesi hem kadının hem erkeğin menisi için kullanıldığı belirtiliyor.

Bu durumda Kıyame-37 ayetinde geçen “meniden nutfe” ifadesi anlamını buluyor. Bu ifade tek bir cinsiyet için söylenmemiş, her iki cinsiyeti de kaplıyor. Çünkü o dönemde meni kelimesi sadece erkeğin cinsiyet sıvısını değil her iki cinsiyetin üreme sıvısını gösteriyor.

Kıyame 37: “O, dökülen meniden bir sperm değil miydi?”

7 nolu yazımızda daha detaylı açıkladığımız gibi yumurtalık üzerinde oluşan içi su dolu kabarcık (folikül) kadının cinsiyet sıvısını oluşturur. Ayda bir defa bu kabarcıklardan biri patlar ve içindeki sıvıyı rahime doğru fırlatır. Tıpkı erkeğin menisinde sıvının içindeki sperm hücreleri bebeğin oluşumunu sağladığı gibi kadının bu tazyikle atılan sıvısının içindeki ovum hücresi de bebeğin oluşumunu sağlar. Yani eski insanlar kadının sıvısını görmeseler de kadının da erkeğin ki gibi bir sıvısı olduğunu ve döllenmeyi bunun sağladığını biliyorlardı. Her iki sıvıya da meni diyorlardı.

Fakat Muminun 13 ayetinde sözü edilen nutfe kadının sıvısından gelen yumurta hücresidir. Çünkü bu ayette nutfenin alak’a dönüştüğü bildiriliyor. Alak ise rahime yapışıp tutunan döllenmiş yumurta hücresidir. Yani tutunan yine yumurta hücresidir, sperm değildir. Sperm sadece DNA’sını yumurtanın içine aktarıp kaybolur. Spermin sadece DNA’sı kalır ve bebeğin oluşumu yumurtadan devam eder.

Ayrıca yukarıda belirttiğimiz gibi Ragıb El-İsfehani’nin Müfredat sözlüğünde nutfe’nin inci anlamına da geldiği belirtilmiş. Bu kelime özenle seçilmiş olduğu ve kadın yumurtasını anlattığı belli oluyor.

Kadının suyu erkeğin suyuna üstün gelirse hadisi

Hadislerin bilimsel olarak doğru mu değil mi çok açıklamıyorum. Sebebini 324 nolu yazıda açıklamıştım. Fakat madem yukarıda “kadının menisi erkeğin menisine üstün gelirse” hadisinden bahsettik bu konuda da bir iki şey söyleyelim.

Bu hadis doğru olabilir. Bilindiği gibi erkekte XY kromozomu vardır. Kadında ise XX kromozomu vardır. Y kromozomuna erkeklik kromozomu denir. Döllenme olduğunda anneden bebeğe her halükarda X kromozomu aktarılır, fakat babadan ise X veya Y aktarılabilir. X aktarılırsa bebek dişi olur, Y aktarılırsa erkek olur.

Yani X kromozomu baskın ise kız Y kromozomu baskın ise erkek olur. Peygamberimiz de bu çok karmaşık gerçeği o günün insanına en basitçe ki “kadının menisi baskınsa kız, erkeğin menisi baskınsa erkek olur” ifadeleriyle açıklayabilirdi. Kromozomlardan, genlerden haberi olmayan bir topluma en basitinden böyle anlatılabilirdi. Bu ifadeler alegorik bir anlatıma sahip ifadeler gibi görünüyor. O yüzden Peygamberimizin bu sözü söylemiş olması mümkündür. Bugünün bilgisine göre mükemmel bir ifade değil ama o günün insanına cinsiyet oluşumunu anlatabilmek için mükemmel bir ifade. Biz de bugünden o güne gitseydik ve böyle bir soruyla aniden karşılaşsaydık, kromozomlarla kafalarını karıştırmak istemezdik ve kafamız çalışıyorsa en yalın bir şekilde böyle anlatırdık.

Özetle: Sağlam bir karargâh (kararın mekin)

Muminun 13’de geçen kararın mekin ifadesinde mekin kelimesinin bir anlamı, sağlam, korunaklı demek iken diğer anlamı “yumurta dolu yer” demektir. İnsanın yaratılışının başlangıcının yumurta dolu yumurtalıktan çıktığını hatırlarsak bu ifade çok mucize bir ifadedir. Bu gerçek ancak bilim asrında anlaşılabilecek bir gerçektir ve tesadüfle alakası olmadığı, özenle seçilmiş bir kelime olduğu güneş gibi aşikârdır.

Kaynaklar ve ileri okuma

McGee, E. A., & Hsueh, A. J. (2000). Initial and cyclic recruitment of ovarian follicles. Endocrine reviews21(2), 200-214.

Richards, J. S. (1980). Maturation of ovarian follicles: actions and interactions of pituitary and ovarian hormones on follicular cell differentiation. Physiological reviews60(1), 51-89.

Li, J., Kawamura, K., Cheng, Y., Liu, S., Klein, C., Liu, S., … & Hsueh, A. J. (2010). Activation of dormant ovarian follicles to generate mature eggs. Proceedings of the National Academy of Sciences107(22), 10280-10284.

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

Bir Yorum

  1. Hayretler içersinde kaldım. Sübhansın Yarab.
    Hocam siz çok acayip birşeysiniz! nasıl birşeysiniz!

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

Başa dön tuşu