Kuran Mucizeleri

349# Baltık denizindeki koordinat mucizesi

Bu yazımızda Baltık denizindeki koordinat mucizesini konu alacağız. Daha önce 9# Birbirine karışmayan deniz (ler) gerçeği yazımızda denizlerde haloklin ve termoklin bariyerler oluştuğunu ve bu bariyerlerin denizlerde su kütlelerini birbirinden ayırıp karışmamasını sağladığını anlatmıştık. O yazıda ateist arkadaşların tüm itirazlarına cevap vermiş ve itirazların laf ebeliğinden öteye gitmeyen retorik üretme amaçları güttüğünü göstermiştik.

Baltık denizi ve Alaska körfezi

Yazımızda denizlerin birbirine karışmadığı çokça alandan örnek vermiştik. Bu örneklerden çıplak gözle gözlenenlere en iyi örnekler ise Baltık denizi ve Alaska körfezi olduğunu söylemiştik. Baltık denizinin suyu kuzey denizine göre çok daha az tuz oranı içerdiği için iki deniz arasında gözle görülebilen bir haloklin bariyer oluştuğunu anlatmıştık.

Baltık denizinde çeşitli noktalarda bu haloklin bariyer oluşur. Fakat Baltık denizindeki Gdansk Körfezinde denizin dibinde büyük bir tatlı su havuzu da vardır. Tuzlu su denizinin içinde bir tatlı su denizi olması ne kadar ilginç değil mi?

İlgili Makaleler

Baltık denizi hakkında uzun vadeli araştırma

2013 yılında Germo Väli tarafından yayınlanan bir araştırma 1961–2007 arasında Baltık denizindeki bu haloklin bölgelerinin durumunu incelemiş.

Makalede şunlar açıklanıyor:

“Danimarka boğazlarının çevresinin tuzlu su girişleri nedeniyle tuzlulukta büyük değişikliklere neden olduğu Bornholm havzasında, haloklin bariyer sığdır, ancak akan tuzlu suyun Doğu Gotland havzasına girmesini engelleyen Stolpe kanalının girişine doğru derinleşir. Haloklin, Stolpe Kanalı, Gdansk Körfezi’nde ve hatta Doğu Gotland Havzası’nın girişinde nispeten derindir… Kuzey Baltık bölgesindeki haloklin, orta Baltık bölgesinden biraz daha derinde yer almaktadır. Genel olarak, Baltık Denizi’ndeki en derin kalıcı haloklinler en büyük taze tatlı su havuzunu içeren Gdansk Körfezi’nde ve Kuzey Baltık bölgesinde bulunur [Hordoir and Meier, 2010].”

Kaynak: Hordoir, R., & Meier, H. M. (2010). Freshwater fluxes in the Baltic Sea: A model study. Journal of Geophysical Research: Oceans, 115(C8).

Makalenin devamında; “Gdansk Körfezi‘nin Güneydoğu kesiminde ve Kuzey Baltık’ta özellikle büyük haloklin derinlikleri bulduk.” diye açıklıyor.

Kaynak: Väli, G., Meier, H. M., & Elken, J. (2013). Simulated halocline variability in the Baltic Sea and its impact on hypoxia during 1961–2007. Journal of Geophysical Research: Oceans, 118(12), 6982-7000.

Peki bu deniz altı tatlı su göllerinin bulunduğu Gdansk Körfezi neresi? Makalede bu alanları da grafikle vermiş. İlgili grafik aşağıdadır. GdB yazılan alan ve altındaki körfez girintisi Gdansk Körfezi bölgesidir

Grafik açıklaması: Baltık denizinin sağ alt tarafında GdB yazılan alan ve altındaki körfez girintisi Gdansk Körfezi bölgesidir.

Grafik açıklaması: Gdansk Körfezinin yakından görünüşü.

Kuran 55: 19/20 ayetleri

Şimdi 55. Sure olan Rahman suresinin 19. ve 20. ayetlerine bakalım.

55: 19/20

  1. İki denizi birbirine kavuşmak üzere salıvermiştir.
  2. Aralarında bir engel vardır, birbirine geçip karışmazlar.

Şimdi Google haritalardan 55. Enlem – 19. Boylam ve 20. Boylamın nereyi gösterdiğine bakınız. Aşağıda ekran görüntüsünü ve linkini bulabilirsiniz.

Baltık denizindeki koordinat mucizesi

Kaynak: Google haritalar link

Baltık denizindeki koordinat

Grafik açıklama: Yine https://koordinat.hesaplama.net/ adresinden de kolayca enlem ve boylam numaralarını girerek yukarıdaki grafikteki gibi sonuca ulaşabilirsiniz.

Baltık denizi ve Gdansk Körfezi

Görüldüğü gibi Dünya’da haloklin bariyerlerlerin oluştuğu en önemli bölge Baltık denizidir ve Baltık denizinde Gdansk Körfezi tatlı suyun ve tuzlu suyun birbirine karışmadığı bölgedir. Kuran’da 55: 19 ve 20 ayetleri tam da bu haloklin olayından haber vermektedir ve bu sayıların koordinatı da tam bu denizin dibindeki içilebilir tatlı su haloklinin görüldüğü alanı göstermektedir.

Şimdi gelin aklınız eriyorsa buna tesadüf deyin veya Kuran’ın sure sıralamasının rastgele yapıldığını söyleyin. Peygamber devrinde bilinmesi mümkün olmayan bu olayın Baltık denizini ve özellikle Gdansk Körfezini yeriyle gösterdiğini hangi açıklama ile açıklanabilir? Koordinata bir de Dünya haritası üzerinde bakın. O kadar çok yer varken neden oraya nokta atışı? Her şeyi tesadüfle açıklayanlar buna da mı tesadüf diyecek?

baltık denizi

Kaynaklar

Väli, G., Meier, H. M., & Elken, J. (2013). Simulated halocline variability in the Baltic Sea and its impact on hypoxia during 1961–2007. Journal of Geophysical Research: Oceans118(12), 6982-7000.

http://www.yenimucizeler.com/rahman-suresi-baltik-denizi-karismayan-denizler/rahman-suresi-baltik-denizi-karismayan-denizler-t16.0.html

https://www.google.com.tr/maps/place/55%C2%B000’00.0%22N+19%C2%B000’00.0%22E/@54.838841,16.869388,7.46z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d55!4d19?hl=tr

https://koordinat.hesaplama.net/

Denmark, the two seas that never mix

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

5 Yorum

  1. Tanrının bilim ile kanıtlanmayacağını söyleyen inatçı bir Müslüman arkadaşın attığı bu link üstüne cevap yazıyorum. Sanırım karşısına gerçekten akılcı ve mantıklı argümanlar sunan biri gelmemiş şu zamana kadar. Düşünsenize bilimle tanrıyı kanıtlayamazsın diyorsun sonra aynı tanrının gönderdiğini iddia ettiği bir dinin geçerliliğini bilimsel metodlar ve deliller ile kanıtlamaya çalışıyorsun. Neyse buradaki tezatlığı geçtim asıl konuya gelelim. Öncelikle emeğiniz için elinize sağlık da konu şu: bu paylaştığınız kanıt, tanrının ya da İslam’ın hak dini olduğuna kanıt değil, Kur’an’da modern dünyadan çok daha önce bilginin edinildiğine dair kanıt olur tabi bütün İslam tarihini doğru kabul edersek. Ama dediğim gibi bu, İslam’ın tanrı tarafından gönderildiğine dair kanıt oluşturmaz. Bu bilgi çok daha gelişmiş bir medeniyetten hatta dünya dışı bir medeniyetten gelmiş de olabilir ya da uzay-zamanı büküp geçmişe giden(tabi bu bir paradoks da yaratabilir ya da alternatif bir gelecek de ortaya çıkarabilir ama bunlar da tam olarak kanıtlı şeyler değildir) bir Türk tarafından da verilmiş olabilir. Yani bu sayfada yazdıklarınız da benim şu anda yazdıklarım da bir varsayımdır. Kanıt değil. Kur’an’dan alıntılayacağınız hiçbir şey bilimsel olarak kanıt sayılmaz, bilim o şekilde çalışmaz. Bu sadece bazı doğa ve sosyal bilimlerde çok fazla gelişildiğinin bir kanıtıdır tabi dediğim gibi İslam tarihini doğru kabul edersek.

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Hayal gücünüz çok kuvvetli. Bilim kurgu romanları falan yazmayı deneyin.

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

    2. Allah akıl fikir versin. Gelişmiş medeniyetten isteye isteye bunu mu istemiş Hz. Peygamber? Daha din yapılmadan ileride koordinat diye bir şey bulunur ben de öyle bir mucize mi koyayım demiş. Neresinden tutsak elde kalır. Ayrica Tanri bilimle ispatlanamaz derken empirik alan kastedilir. Bizi. Yaptığımız bilimsel çıkarim. Yaziniz çok alt seviye

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

  2. Sure numarasıda 55 olmasa olmuyor. 54 desen karaya geliyor, 56 desen çok yukarıya gidiyor. En doğrusu 55 oluyor. Koordinat hesaplama sitesinden baktım. Vay be.

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

Başa dön tuşu