Peygamber

354# DMT peygamberlik ilişkisi (!)

DMT peygamberlik ilişkisi gerçek midir? Bazı kişiler peygamberlerin çok DMT tükettiğini ve halüsilasyon gördüklerini iddia ediyorlar. Peygamber hastalığı DMT diye uydurulan bu iddialara nasıl cevap verirsiniz?

DMT nedir?

DMT (N, N-dimethyltryptamine) bazı bitkilerde bol miktarda bulunabilen ve insanlarda üçüncü gözün açılmasına ve sıra dışı deneyimler yaşanmasına yol açtığı bildirilen bir moleküldür. Güney Amerika’da yüzyıllar boyunca dinsel törenler sırasında içirilen ayahuasca, insanların üçüncü gözlerini açtığı düşünülüyordu. Yapılan araştırmalar bu sıvıda bol miktarda DMT olduğunu gösterdi. Ayahuasca, “Banisteriopsis caapi” ve “Psychotria viridis” adlı bitkilerin karışımından oluşuyor. DMT ticari olarak toz halinde bulunuyor.

İlgili Makaleler

DMT ilk olarak 1931 yılında Kanadalı kimyacı Richard Manske tarafından sentezlendi.  DMT ‘nin psikolojik etkileri ise ilk defa 1956 yılında Macar kimyacı ve psikiyatrsit Oswaldo Gonçalves de Lima, DMT’yi kendine enjekte edince ortaya çıktı. 

DMT kullananların deneyimleri

DMT ilaç olarak da üretilmiş olup birçok ülkede satışı yasaklanmıştır. DMT içen kişiler değişik deneyimler anlatmışlardır. Kimisi ucunda ışık olan bir tünelde gittiğini, kimisi her şeyin eğrildiğini, kimisi ise kendini farklı bir hayvan suretinde gördüğünü anlatmıştır. Kimisi başka bir Dünya’yı ziyaret ettiğini ve Elf benzeri yaratıklarla görüştüğünü rapor etmiştir. ateistlerden dahi başka bir âleme gittikleri ve ruhani varlıklar gördükleri rapor edilmiştir. Fakat bu söyledikleri deneyimler kanıtlanmadığı için bilim insanları bu gördüklerine halüsinasyonlar demeyi tercih ediyorlar.

F. Neuroscience dergisinde yayınlanan bir makalesinde Steven Barker şunu belirtir:

“Bin yıldır insan farmakopesindeki varlıklarına rağmen, halüsinojenlerin algı ve bilinci bu kadar dramatik bir şekilde değiştirdiği biyokimyasal mekanizmaları henüz çözemedik. DMT, bunu verimli ve özel olarak yapan tek bileşik sınıfıdır. Bu nedenle, algının kendisinin biyokimyasını veya dış stimülasyonun yokluğunda nasıl bu kadar canlı ve karmaşık bir iç yaşam yaşadığımızı tam olarak anlamıyoruz. Birçok insani yönümüz gibi en yaygın deneyimlerimizden bazılarının örneğin yaratıcılığın, hayal gücünün veya rüyalarımızın temel biyokimyasal mekanizmalarını anlamıyoruz. Bu durum “görüler” veya spontan halüsinasyonlar veya ölüme yakın deneyimler gibi fenomenler olağanüstü bilinç durumları için de geçerlidir.”

Not: Konu dışı olarak, gözün görmesini, düşünmeyi, hayal kurmayı veya rüyaları basite indirgemeye çalışan natüralistlere de küpe olsun bu sözler.

DMT’nin yan etkileri

DMT vücutta felç, koma, kalp durması gibi ciddi yan etkiler oluşturabilir, kalıcı psikozlara, psikolojik dengesizliklere yol açabilir. Bunun sonucunda bir insan toplum içinde yaşamakta çok zorlanacak bir hale gelebilir.

DMT insan vücudunda salgılanıyor mu?

DMT’nin insan vücudundan salgılandığı iddiası genellikle henüz kanıtlanmamış söylemlere dayanıyor. Yani bazı kişiler beyinde bulunan epifizin ruh ile alakalı olduğunu ve bu yüzden ruhun gözünü açan DMT salgıladığını iddia ediyor. Fakat bugüne kadar yapılan bilimsel araştırmalar beyinden herhangi bir DMT salınımına rastlayamadı. Bazıları ise DMT’nin insan doğarken ve ölürken salgılandığını ve bu sayede ruh gözü açılıp melekleri görebildiğini iddia ediyor ki bu iddia da henüz bilimsel olarak kanıtlanamadı. Araştırmacılar DMT’nin insan vücudunda üretilmiyor olsa bile, Triptofan’ın dönüşümü sonucu eser miktarda olabileceği fakat insanın bilişsel yeteneğini etkilemeyeceğini gösterdiler.

Hz Peygamber DMT mi kullanıyordu?

Bu iddia diğer spekülatif iddialar gibi kanıtsız olan, zanlara ve yakıştırmalara dayanan ve kötü niyetlerle üretilmiş asılsız bir iddia. Asılsız, çünkü bu iddiayı test edip doğrulayabileceğimiz bir düzenek mevcut değil. Spekülasyon çıkarmaya çalışırsanız hayal gücünüzün ölçüsünde daha değişik spekülasyonlar da çıkarabilirsiniz.

İslam’da aklı örten maddeler yasak

Örneğin desem ki içkinin özgüveni ve cesareti artırdığı biliniyor, o halde Hz Muhammed savaşlardaki o cesaretini (haşa) içkiye borçluydu, düşmanların karşısına çıkmadan önce içerdi.

Bu spekülatif tezimi kanıtlayamam fakat biraz akıllı biri, temelsiz olduğu için bu iddiayı çürütmeye mecbur olmasa da çürütmesi de kolay. Bana der ki Allah Müslümanlara içkiyi yasaklamışken, Peygamber Müslümanları içkiden böylesine nefret ettirmişken, Peygamberin içki içip halkın arasına çıkması, savaşa katılması mümkün değil.

Kuran’ın içkiyi yasaklamasındaki ana sebep aklı kapatmasıdır. Hatta bu yüzden içki için ayette Hamr kelimesi kullanılır. Aklı örttüğü için Hamr (örten) denmiştir. Yani kişinin aklını örten, bilincini kaybettiren şeyleri Allah hoş görmemiş ve hatta içki yüzünden aklınızı örttüyseniz uyanıncaya kadar namaza bile yaklaşmamanızı istemiştir (Nisa 43).

Böyle bir anlayış uyuşturucu özellikleri gösteren DMT içerikli içeceklere izin verir mi? (Haşa) Peygamberin kendisi böyle aklı örtüp kendinden geçirici bir madde kullansa Kuran’da aklın açık tutulmasına ve şarap gibi akıl örtücü maddelerin kullanılmasına bu kadar kesin yasaklar konur muydu?

Tarih kitaplarında Araplar ’da uyuşturucu madde kullanımı bildirilmemiş

İkinci olarak, Peygamber zamanında insanların uyuşturucu benzeri maddeler veya DMT içerdiği tespit edilen herhangi bir karışım içerek kendilerinden geçtikleri tarih kitaplarında nakledilmiyor. Eğer olsaydı, cahiliye Arapları kendilerini şu sıvıyı tüketerek sarhoş edip, uyuşturuyorlardı diye tarih kitaplarında aşağılayarak anlatılırdı.

Peygamberin DMT kullandığına dair bir şüphe yok

Üçüncü olarak, Peygamberin DMT içerebilecek böyle bir bitki veya sıvı tükettiğini haber veren bir kaynak da yok. Peygamber bunu tükettikten sonra (haşa) vahiy gelseydi insanlar bunu er-geç fark ederdi. Çünkü vahiy bazen Peygamberin uzun süre sahabeleriyle birlikte bulunduğu zamanların içindeyken geliyordu ve kimse Peygamberin DMT içerebilecek böyle bir bitkiyi tükettiğini aktarmıyordu. 

DMT etki süresi 

Dördüncü olarak, Peygambere gelen vahyin birkaç dakikayı geçmeyecek derecede kısa bir süre içinde olup bittiği anlatılıyor. Peygamber’in hayatında bunun çokça örneği var. Fakat sentetik DMT 10 dakikada etkisini gösterir, yarım saat-bir saat kadar etkisi devam eder. Ayahausca gibi bitki kökenli DMT ise etkisini 4 saat devam ettirir. Bu kadar uzun bir süre Peygamberin bilincinin gitmiş olduğu ve halüsinojenik hareketler gösterdiği hiç nakledilmemiştir.

Sürekli DMT kullanımı insan hayatını bitirir

Beşinci olarak, DMT’nin sürekli kullanımında insanlarda psikoz belirtileri görülür. Kişileri paranoyatik vb. ruh durumlarına sokar ve bu tür psikolojik sorunları yaşayan insanlar toplumdan uzaklaşma ve içe kapanma meyli gösterirler. Bir ulusa önderlik edip, devlet olamaz denilen bir ulusu çok kısa sürede bir araya toplamayı başarmış, kendisini insanlara çok sevdirmiş ve insani ilişkileri ve aklı en üst düzeyde olan birinin DMT veya uyuşturucu gibi kullanımları olduğunu iddia etmek ciddiye alınmayacak iddialardır.

Mekke vs. Amazon ormanları

Altıncı olarak, Mekke, Güney Amerika yerlileri gibi her türlü bitkinin kolayca yetiştiği veya ulaşılabildiği bir alan da değildir.

Hz Peygamberin vücudunda DMT kendiliğinden salgılanıyor olabilir mi?

Yukarıda anlattığımız gibi insan beyninin DMT salgıladığı henüz tespit edilememiş. Sürekli DMT salgılayıp da bu yüzden Peygamberlik ilan eden veya olağanüstü bir şeylerden bahseden bir insana da tıp Dünya’sında bugüne kadar rastlanamadı.

Hz Muhammed’in kanıtları 

Hz Muhammed’in iddiaları kuru iddialar değildir. Hz Muhammed, gördüklerinin hayal olmadığını elindeki mucize kitap Kuran ile ispat etmiş. Hz Muhammed’in gördüklerinin hayal olduğunu düşünenler varsa onlar da somut kanıtlarını ortaya koymalıdırlar.

Hz Muhammed’in getirdiklerini doğrulamak veya yalanlamak seçeneği insanların özgür iradelerine bırakılmış. Hz Muhammed’in somut kanıtları olan Kuran ve hayat öyküsü ortadadır. İsteyen Kuran’a inanır ve her hareketimiz kayıt altına alınıyor diye düşünerek hayatını yaşar, isteyen Hz Muhammed’e mecnun der, cinlenmiş der, aklını kaybetmiş der, madde kullanıyordu der, şair der, kahin der, büyücü der, yalancı der, der oğlu der ve inanmaz. Yani her olmayacak şeyden ileri derecede şüphelenme hastalığına yakalanmışsanız, şüphelenecek bir şeyler her zaman üretirsiniz.

Özetle: DMT peygamber ilişkisi

DMT bir kısım bitkilerde bulunan bir moleküldür. Üçüncü gözü açtığı ve ruhsal âlemlere kapı açtığı düşüncesiyle ruh molekülü de denmiştir. Bazı hayvanlarda eser miktarlarda bulunmasına rağmen insan vücudunda üretildiği tespit edilememiştir. DMT peygamberlikle ilişkilendirilmesi mantıklı durmamaktadır. Çünkü örneğin Hz Muhammed DMT ile sürekli aklını örten bir insan olamayacak kadar halkın içinde, akıllı ve önder bir kişiliğe sahiptir. Getirdiği ahlaki kurallar da Onun aklının ve ahlakının önder ve çok seçkin olduğunu göstermektedir. Yine çok yönlü mucizeler içeren Kuran da O’nun kişiliği üzerinde oluşturulmaya çalışılan, kanıta dayalı olmayan, asılsız spekülasyonlara cevap niteliğinde bir kitaptır.

İddianın felsefesi de yanlıştır. Örneğin ben “içki cesareti getirir, o halde Fatih Sultan Mehmed’in gemileri yürütmesindeki cesareti içkiden geliyor” diye iddia etmiş olmam ne kadar gerçekçi bir iddia ise insanların da epilepsi gibi, DMT gibi öğrendikleri yeni bilgileri Peygamberlik davetine bağlamaları o kadar tutarlı yaklaşımlardır. Ha bir de bazı ateist sayfalarında bilimsellikle uzaktan yakından alakası olmayan yazılar var. Mesela yazmışlar ki DMT şamanların epifiz bezinde yüksekmiş. Epilepsi hastalığında artarmış. İbadet sırasında artarmış. vs. vs. Bu yazıyı yazanlar kafalarındaki hikayeyi nasıl cazip hale getirebiliriz diye düşünüp hiçbir bilimsel makaleyi de okumadan yazı yazıyorlar. Bugüne kadar ne hiçbir çalışmada şamanların epifizleri incelenmiş bir çalışma var ne de epilepsi hastalığında DMT varlığını gösteren bir çalışma var, ne de ibadet sırasında arttığını gösteren bir çalışma var. İbadet sırasında bir artış olsa güney Amerika yerlileri ibadet esnasında ayahuasca içerek dışarıdan almazlardı. Biz de ibadetlerimizde DMT içmiş gibi kafayı bulmamız gerekirdi.

Zaten bu tür din muhalifi yazıları sizin ulaşabileceğiniz açık kaynaklar da belirtmeden, kafalarında kurguladıkları bu tür yüzde sekseni uydurulmuş hikayelere özellikle bilinçsiz gençlerin inanmalarını beklerler ve çoğu zaman da maalesef maksatlarına ulaşırlar.

Ayrıca Ruh nedir konulu yazımızı okumak için tıklayın: https://www.bilimveyaratilisagaci.com/2020/01/ruh-nedir-bilimsel/

S.S.S

DMT peygamberlikle ilişkilendirilmiş midir?

Hayır bunlar spekülatif kanıtsız iddialardır. DMT peygamberlikle alakalı değildir.

Peygamber hastalığı DMT ile başladı diyorlar, bu doğru mudur?

Kasıtlı iftiralardır, her hangi bir deneye, gözleme, belgeye, bulguya, şahide istinad etmemektedir.

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner
Kaynak
Barker, S. A. (2018). N, N-Dimethyltryptamine (DMT), an endogenous hallucinogen: Past, present, and future research to determine its role and function. Frontiers in neuroscience, 12, 536.Fontanilla, D., Johannessen, M., Hajipour, A. R., Cozzi, N. V., Jackson, M. B., & Ruoho, A. E. (2009). The hallucinogen N, N-dimethyltryptamine (DMT) is an endogenous sigma-1 receptor regulator. Science, 323(5916), 934-937.Strassman, R. (2000). DMT: The spirit molecule: A doctor's revolutionary research into the biology of near-death and mystical experiences. Simon and Schuster.

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

8 Yorum

  1. Allah razı olsun güzel yazı, insan vücudunda salgılanmıyor kısmını anlamadım Vikipedi sizinle aynı şeyi demiş esasen Tripofan kaynaklıdır demiş. Yani bu salgı uyku sırasında da mı salgılanmıyor bu hiçbir bilimsel bulguya dayanmıyor mu?

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Vücut diğer hormonlar gibi kendi salgılamıyor ama triptofanı DMT’ye çevirebiliyor demek. Fakat çok eser miktarlarda çevriliyor. Yani önemsiz miktarlarda. Uyku sırasında arttığı ile ilgili kesin bir bulgu ise yok. Fakat bazıları alakası olabileceğini düşünüyor.

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

      1. Varsayım yapıyorlar yani, Vikipedi rüya maddesinde “Varsayımlar” başlığında C. Calawayy’ın böyle bir varsayım attığını söylemiş. Bu varsayımdan dolayı mı uyku sırasında artar diyorlar? Ayrıca bunu birkaç tane daha kaynakla temellendirir misiniz içim tam manasıyla rahatlasın.

         

        Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

        Loading spinner

      2. Hocam bir soru daha sormuştum göndermemiş sanırsam, vikipedide rüyalar maddesinde varsayımlar başlığı altında diyor ki rüyaların DMT ile açıklanmaya çalışıldığı bir varsayım vardır diyor, varsayım olduğu için ciddiye almamıza gerek yok yani bu hormonun gece vakti salgılandığını düşünen kişiler bu varsayımdan yola çıkarak mı böyle düşünüyorlar? Birde bu konu hakkında birkaç tane daha kaynak verirseniz makbule geçer.

         

        Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

        Loading spinner

        1. Kardeşim bu neyi değiştirecek ki varsayalım ki yarın keşfedildi ki uyku sırasında artıyor hatta rüyayı görmemizi sağlayan DMT olarak belirlense bu ne değiştirecek? Yukarıdaki yazıyı anladıysan bunun birşey değiştirmeyeceğini anlaman lazım.

           

          Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

          Loading spinner

          1. Tamam hocam bu konuda şüphem yok sadece bu varsayımı yapmalarının sebebi bu mu diye sordum zaten rüya sırasında salgılanıyorsa uyanıkken halisünasyon görmemiz imkansızlaşır DMT aracılığıyla sadece böyle düşünmelerinin nedenini sordum.

             

            Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

            Loading spinner

  2. Selamun aleykum. DMT kullanımı insanı bitirir demişsiniz, peki biz bir gün insan vücudunda DMT salgılandığını keşfetsek aynı şey geçerli olur mu yani insan uyanıkken halüsinasyon görecek kadar art arda DMT üretirse yine kendini bitirir mi? Bir fark olur mu?

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Neden insan çok DMT üretsin? Bunun bugüne kadar bir örneği olmamış ki. Karadeniz’in bir gün suyu yerin dibine kaçarsa orada ev yapabilir miyiz diye sormak daha muhtemel bir konu olur.

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

Başa dön tuşu