Peygamber

138# Peygamberle özel görüşme sadakası nedir?

Soru: Mücadele suresinde peygamberle görüşmeden önce sadaka verilmesi isteniyor, bunun sebebi nedir?

Mücadele 12-13: “Ey iman edenler! Peygamber ile gizli bir şey konuşacağınız zaman, bu konuşmanızdan önce bir sadaka veriniz. Bu sizin için daha hayırlı ve daha temizdir. Şayet bir şey bulamazsanız, bilin ki Allah bağışlayandır, esirgeyendir.”

“Gizli bir şey konuşmanızdan önce sadakalar vermekten çekindiniz mi? Bunu yapmadığınıza ve Allah da sizi affettiğine göre artık namazı kılın, zekâtı verin Allah’a ve Resulüne itaat edin. Allah yaptıklarınızdan haberdardır.”

İlgili Makaleler

Cevap: Facebook’un sahibi Mark Zuckenberg 500 milyar dolara sahip olduğu halde ve Dünya’nın en zenginlerinden olduğu halde bir ara kendisine Facebook’tan direk mesaj gönderme ücreti olarak 100 dolar belirlendi. Evet yanlış duymadınız adama mesaj göndermek bile 100 dolar. Üstelik bazı meşhur kişilere direk mesaj gönderme ücreti olarak ta 100 dolar aldı facebook.

Kaynak: https://webrazzi.com/2013/01/11/facebookta-zuckerberge-ozel-mesaj-gondermek-100-dolar/

Peki facebook bunu neden yapıyor? Cevabı basit aslında. Meşhur ve tanınmış kişilerle gevezelik etmeyi herkes ister. Oysa onlar herkese yetişemezler.

  1. O halde maddi bir fedakârlık beklenen bir samimiyet testi yapılırsa sadece gerçekten önemli bir mesele görüşmek isteyenler bu parayı verip görüşmek isteyeceklerdir. Böylece talep gören kişinin yükü hafifleyecektir.
  2. Bu görüşme ücretsiz ve öylesine gönderilmiş bir mesajdan ibaret kalmayacak, görüşmek isteyen kişi için bir değer arz edecektir.
  3. Gereksiz sorular ve mesajlar azalacak böylece gerekli mesajlar ön plana çıkacaktır.

Peygamberle görüşmeden önce verilen sadaka da bu amacı taşımaktadır. İnsanoğlunun 21. yüzyılda bile belki yeni fark ettiği önemli bir samimiyet testini Allah Kuran’a koyarak her daim herşeyin en güzelini yaptığını göstermiştir.

Fakat arada bazı ciddi farklar da var. Örneğin

  1. Mark Zuckenberg bu görüşme ücretlerini cebe indirirken, Kuran-ı Kerim, paraları Hz. Muhammed’e değil sadaka olarak fakirlere verilmesini istemiştir.
  2. Facebook’ta bu görüşmeler için paranız yoksa buyur sende gönder denilmezken, Kuran verecek parayı bulamayanları affettiğini yani bu kuralın dışında tuttuğunu belirtir.
  3. Bu para sadaka olduğu için, sadaka verenin kalbinde bir yumuşama olacak, böylece olumsuz şeyler konuşacaksa bile dozunu azaltacaktır.

Hatta doğru uygulama bu olmasına rağmen sadaka vermek kendisine zor gelip te vermek istemeyenlere de zor gelen bir yük yüklemez, affeder Kuran. Fakat yine de doğrusu şudur der. Kısaca bu iş takva işi. Parası olup sadakasını vermek isteyenler verir, vermek istemeyenler vermez, bundan dolayı kınanmazlar ama takva ciheti ile doğrusunu yapanlar kendilerini Allah katında daha kıymetli yapan insanlardır.

 

Bakara 273: “Sadakalar, kendilerini Allah yolunda hizmete adamış fakirler içindir ki, onlar yeryüzünde dolaşıp hayatlarını kazanmaya fırsat bulamazlar. Onların hallerini bilmeyen kimse, istemekten çekindikleri için, onları zengin sanır. Ey Habibim, sen onları yüzlerinden tanırsın. Yoksa onlar insanlardan ısrarla bir şey istemezler. Ve siz her ne bağışta bulunursanız, şüphesiz Allah onu hakkıyla bilir.

Ayrıca burada bir ayetin diğerinin hükmünü kaldırması söz konusu değil. Her iki durum için, her iki hüküm de geçerlidir. Yani sadaka vermek gerekir, fakat vermek istemeyenler de sorumlu tutulmaz. Bunu daha önce açıklamıştım, şu adreste bulabilirsiniz:

https://www.bilimveyaratilisagaci.com/2019/04/129-allahin-kanunlari-degisir-mi-degismez-mi/

 

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.
Başa dön tuşu