Bilim Kuran'la Çelişmez

332# Dünya insan için mi yaratıldı?

Dünya insan için mi yaratıldı? Yeryüzünde ne varsa tamamını sizin için yarattık ne demektir?

Dünya’nın insan için yaratılması

Nahl suresi:

5)Eti yenen büyük ve küçük baş hayvanları da O yarattı. Onlarda sizin için soğuktan koruyucu şeyler ve başka yararlar vardır, ayrıca onlardan beslenirsiniz.
﴾6﴿ Onlarda akşamları otlaktan getirirken, sabahları otlatmaya salıverirken size sergiledikleri bir güzellik de vardır.
﴾7﴿ Bu hayvanlar ancak kendinizi fazlasıyla yorarak ulaşabileceğiniz bir beldeye yüklerinizi taşır. Kuşkusuz rabbiniz çok şefkatli, çok merhametlidir.
﴾8﴿ Binmeniz ve güzelliğini seyretmeniz için atları, katırları, eşekleri de yarattı. O, sizin bilmediğiniz başka şeyler de yaratır.

Bakara 29:

Yeryüzünde ne varsa tamamını sizin için yaratan, sonra göğe yönelerek onları, yedi gök olarak tamamlayıp düzene koyan O’dur ve O, her şeyi hakkıyla bilmektedir.

——————————————-

Aslında insanda bir biyolojik hayvan, yani eğer durum böyle ise kuranın insanı ve hayvanı ayırması bir hata mıdır (!) Dünya insan için mi yaratıldı?

Doğaya bakarsak ekolojik denge vs. herşeyin birbiri için var olduğunu görebiliriz aslında neden kuranda herşey insan için anlatılıyor anlatılmıyorsa nasıl anlatılıyor

Kısaca sorum kuranda neden herşey insan içindir, Dünya insan için mi yaratıldı?

Dünya nasıl için yaratıldı?

Yani kurduğu sistem insanın Dünyaya gelişi için hazırlanmış. İnsan dolaylı olarak veya doğrudan her şeyden yararlanır. sadece doğrudan yararlanması gerekmiyor. 

Bunu örnekle açıklayayım. Örneğin bir arabanın tüm parçaları birbirine yardım eder, farı da gereklidir, koltuğu da, pistonları da, lastikleri de, benzini de, aküsü de. Arabaya binen bir çocuk aklı, her parçanın kendisine nasıl hizmet ettiğini hemen anlayamasa da arabanın her şeyi dolaylı olarak veya doğrudan kendisine hizmet eder. Çocuk arabanın dizaynında sadece arabanın iç oturma kısmına ve dış kaportasına dikkat eder, iç motor ve yürür aksam tasarımının da nasıl onu düşünerek hazırlandığının farkında olmaz çoğu zaman.

Aynen bu şekilde insanın Dünya’ya gelmesi ve yaşaması için gereken ekosistemin parçaları doğrudan veya dolaylı olarak hep insana hizmet eder. Allah bu ekosistemin yaratılış amacının insanın Dünya’ya gelmesi için ayarlandığını anlatıyor.

İlk devir müslümanları her hayvanı çiftlik hayvanı olarak mı algıladılar?

İlk devir Müslümanları da ayeti ateistlerin anladığı gibi anlamıyordu zaten. Her hayvanı, at, eşek, inek gibi ahıra koyup yararlanacaklarını anlamamışlardı. Örneğin, “yılan nasıl bize hizmet ediyor” demiyorlardı. Onların anladığı şey, Dünya’nın hayvanlarıyla bitkileriyle insana bir çevre, yaşanabilir bir Dünya (ekosistem) yaratmak üzere hazırlanmış olmasıdır. Her şeyin bu ekosistemin devamlılığı için bir görevi, bir faydası vardır.

Yine insan da Dünya’da bulunan her şeyden yararlanma yollarını arar. Örneğin engerek yılanının zehrini kalp damar açıcı ilaç yapımı için kullanır, küflerden antibiyotik elde eder. Fareleri bilimsel deneyler için kullanır. Kısaca Dünya’da bulunan her şeyden bir fayda bulur, bir şifa bulur ve kullanır.

Fakat insan kendisinin emrine verilen Dünya kaynaklarını hor kullanırsa, Dünya’ya zarar verirse bu başka bir konu. Tıpkı babası oğluna bir araba alır ve oğlu arabayı iyi de kullanabilecekken kötü kullanması gibi.

Kuran’ın haberinden anladığımıza göre Dünya en başından beri insanlık için hazırlandığı gibi, insan ile beraber bu Dünya sergisi de kapanacak ve kıyameti, tükenişi yaşayacaktır. Evet Dünya ekosistemi yeryüzünün akıllı halifesi olan insanın gelişi için hazırlanmış ve insan ile kapanacaktır.

Göklerde ve yerde bulunan şeyleri, kendisinden bir lütuf olarak size boyun eğdirdi. Şüphesiz bunda, düşünen bir toplum için dersler vardır.

Göklerde olan her şey insana mı verildi?

Casiye 13: Göklerde ve yerde bulunan şeyleri, kendisinden bir lütuf olarak size boyun eğdirdi. Şüphesiz bunda, düşünen bir toplum için dersler vardır.

Casiye 13 ayetinde ise göklerdeki şeylerin de insana verildiği söyleniyor. Göklerdeki şeylerden kasıt Dünya seması olabilir. Örneğin bulutlar, rüzgar, kuşlar, ve hatta bilimsel olarak stratosfer, mezosfer, termosfer bize dolaylı yollardan hizmet ederler. Biz bunları araştırırız, nasıl kullanacağımızı öğreniriz. yeryüzünün halifesi olmak tam olarak da budur zaten, her şeyin üzerinde tasarruf etme ve kullanma kabiliyeti verilmiş.

Daha önce 320 nolu Kuran’a göre gökler yazımızda anlattığımız gibi ilk müslümanlar kendilerinden yukarıda bulunan her şey için gök veya gökler tabirini kullanırlardı, atmosfer ve uzay ayrımını yapacak kavramları ve anlayışları yoktu. İlk devir Müslümanlarının anlayış seviyesini incitmeyecek düzeyde söz söyleyen Kuran da bu yüzden insanların bilmediği atmosfer, galaksi, uzay, nebula gibi literatürde henüz olmayan kelimeleri kullanmadı ve tüm gerçekleşen olayları gökler kavramıyla anlattı.

Özetle; Dünya insan için mi yaratıldı?

Dünya insan için mi yaratıldı sorusuna evet Dünya insan için yaratıldı olarak cevap veririz. Dünya’nın akıllı sakinleri insanlardır. Bir evde farelerde yaşar, böceklerde yaşar, kedi de yaşar ama evin gerçek sahibi akıllı sakini olan, evde değişiklik yapma becerisi olan insandır. İnsana göre dizayn edilmesine rağmen hepsi de bu evden istifade ederler.

İnsanı özel yapan akıl evrendeki hayattan sonra en önemli şeydir. Her şeyi anlamlandırmak ve her şeyin yaratıcısıyla muhatap olmanızı sağlar. Bunlar insanı halife yapar.

Aynen bu şekilde, Kuran Dünya’nın yaratılışının bu Dünya evinin akıllı sakinleri olan insan için başlatıldığını belirtiyor. Dünya iyice şenlenip ekosistem uygun hale gelince insanoğlu Dünya’ya gelip tahtını kurmuş ve Dünya’nın hükümranlığını ele almıştır. Her şeyi araştırıp kendine boyun eğdirme ve yararlanma yollarını insana sağlayan, o aklı insana veren Allah’tır. Dünya onun aklının içinde çok keşfedilecek ve yararlanılacak bir yere dönmüştür.

Kuran’a göre gökler yazımız:

https://www.bilimveyaratilisagaci.com/2021/03/kurana-gore-gokler/

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.
Başa dön tuşu