Bilim Kuran'la Çelişmez

27# Kâbe ve Mekke korunmuş bir yermidir?

ateistlerin anlayamadığı bir konuya açıklık getirmek istiyorum. Çok kolay çözebilecekleri meselelerin içinden çoğu zaman akıllarını kullanarak çıkamıyorlar. Adeta bir kaşık suda boğuluyorlar. Yol göstermek gerekiyor. Şu ayete bakalım;

Hani biz Kâbe’yi insanlara vaktiyle bir sevap mahalli ve emin bir sığınak yapmıştık. Siz de Makam-ı İbrahim’den namaz kılacak bir yer edinin.”(Bakara, 2/125)

Ayette Kâbe’nin önceden “emin” yani emniyetli bir yer olduğundan bahsediyor. ateist arkadaşlar ise 2015 yılında Kâbe de meydana gelen vinç kazasının ve tarihte Mekke’ye zaman zaman düzenlenen saldırıların olduğunu hatırlatarak açıklamasını istiyorlar. Aslında kötü niyetle olaya yaklaşmayan birisi için açıklaması çok kolay bir soru bu. Konu uzun yazılabilir ama kolay okunması açısından ve kısa bir bilgininde yeterli olacağını düşündüğümden kısaca yazacağım.

Birkaç yönden ele alalım.

  1. Ayette geçmiş zaman kipi kullanılmış. Yani bir zamanlar kâbeyi biz emniyetli yaptık denmiş. Evet, Hz. İbrahim kâbeyi inşa ettikten sonra çok uzun bir süre kâbe, civar halklar için kutsal bir yer kabul edilmiş, tavaflar olmuş, bütün kabilelerin ortak kutsal mekanı olduğundan buraya Mescid-i Haram denilmiş ve diğer yerlerdeki gibi kan dökmek buralarda yasak kabul edilmiş, kolay kolayda kimse böyle bir işe kalkışamamıştır. Hatta idam mahkumu bile gelip kâbeye sığınsa buna bir şey yapamazlardı. Bu yüzden kâbeye mescid-i haram dendiği gibi, Mekke’ye de belde-i haram yani yasakların olduğu belde denmiştir. Çünkü bu belde de diğer beldeler gibi rahat kan akıtılamazdı kuralları sıkı idi.
  2. Bu sıkılığa rağmen insanlar kaza ile parmağını kesmiyor veya düşüp ölmüyor demek değildi. Kuralları ağır olmasına rağmen yine de kuralları çiğneyen insanlar da olabiliyordu. Örneğin İslamiyet ilk ortaya çıktığında burada şehid edilenler olmuştu.
  3. Allah başka bir ayetinde bir beldeyi (büyük ihtimalle Mekke) emin bir yer yani “huzurlu” bir yer yaptıktan sonra nankörlük ettikleri için emin olma durumunu değiştirdiğinden bahseder.

“Allah bir beldeyi misal yaptı ki, emniyet ve sükun içinde idi. Ona rızkı her yerden bol bol geliyordu. Derken, halkı Allah’ın nimetlerine nankörlük etti. Allah da onlara, yaptıkları sebebiyle açlık ve korku elbisesini tattırdı” Nahl 112

Demek ki beldelerin emin kılınması sürekli bu durumun devam edeceğini göstermiyor.

  1. Şimdi bunları herkes bildiği halde acaba Kuran ateistlerin anladığı gibi bir mana mı vermiştir? diye bir soralım kendimize. Yani insanlar normal olarak yaralanır veya bir saldırı olduğunda ölüm olayı gerçekleşirken, Kuran ateistlerin anladığı gibi “Biz kâbe’deki insanları ve kâbeyi mucizelerle koruruz” anlamınımı vermiştir. Hayır, gerçekler insanların gözleri önünde olduğu halde böyle bir mana vermesi hayatın olağan akışına aykırıdır.

Emin belde denmesinin sebebini ise birinci maddede açıkladık.

Bu kadar yeterli sanırım. Görüldüğü gibi çok kolay anlaşılabilir bir mesele olmasına rağmen, saf (!) kalpli ateist arkadaşlarım bu meseleye maden bulmuş gibi hücum ediyorlar.

 

kabe

 

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.
Başa dön tuşu