Bilim Kuran'la ÇelişmezKuran'da kozmoloji

286# Rahman 7: Göğü yükseltti dengeyi koydu – Peki gökler yükseltildi mi?

Rahman 7’de “ Göğü yükseltti dengeyi koydu ” yani gök yükseltildi deniyor. Gerçekten gök yükseltildi mi? Göğün yükseltilmesi ayeti bize ne anlatmak istiyor?

Buradaki gökten kastın atmosfer mi yoksa tüm evren mi olduğunu bilmiyoruz, fakat benim tespit ettiğim kadarıyla gök ile ilgili ayetler çoğu zaman hem atmosferi hem de evreni açıklayacak hakikatlerle kullanılmış.

Gökleri yıkılırlar diye tutuyor

Örneğin 74# Allah, gökleri ve yeri yıkılırlar diye tutuyor NE DEMEKTİR? ( FATIR 41 ) yazımızda belirttiğimiz gibi evren birbiri üstüne çökmemesi için karanlık enerji ve karanlık madde ikilisi tarafından tutuluyor, atmosfer gazları ise yerçekiminin ve merkez kaç kuvvetinin etkisi altında Dünya’mız üzerinde tutuluyor, yer çekimi daha fazla olsaydı Dünya üzerine çökerdi ve daha ince bir atmosferimiz olurdu.

İlgili Makaleler

Göğü yükseltti dengeyi koydu ifadesi

Gök düşmekten korunuyor

Başka örnek; 56# Kuran “Göğü düşmekten koruruz” diyor. Peki Bilim ne diyor? konusu da yukarıdaki konu ile aynı mantık içinde açıklanmıştır. Yani hem evrenin hem atmosferin çökmemesi için mekanizmalar vardır.

Gökten indirilen demir

Başka örnek; 71# DEMİRİN GÖKTEN YAĞMURLA İNİŞİ (HADİD 25) yazımızda belirttiğimiz gibi, bu ayette direk gök denmez ama indirilmek dendiği için dolaylı olarak bir gök kelimesi vardır. Demir Dünya’ya uzak yıldızlardan gelmiştir, bu durum evreni açıklar. Ayrıca demir atmosferimizden yağmurlar aracılığı ile de yağmaktadır ki bu olay ekolojik sistemimizin devam etmesi için çok hayati öneme sahiptir. Demir bu yağmurlarla inmemiş olsa okyanuslarda planktonlar artmaz, dolayısıyla oksijen seviyemiz düşerdi. Toprakta bitkiler bu kadar büyümez ve Dünya’da çok zayıf bir hayat olurdu. Kısaca buradaki gök kelimesi de hem evreni hem atmosferi çok iyi karşılayacak bir özelliği anlatmak için kullanılmış.

Göğü yükseltti dengeyi koydu

Yedi kat gök

Başka örnek; 10# Göklerin yedi katmanı nedir? Atmosferin yedi katmanı mıdır? Yedi kat gök neresidir? yazımızda belirttiğimiz gibi Kuran’da görevleri olan yedi gökten bahsedilir. Bugün bilim insanları evrenin büyük patlamadan sonra sıfır noktasından uzaklaştıkça maddenin ve atomların hallerinin değiştiğini dolayısıyla birbirinden farklı fizik kurallarının geçerli olduğu evrenimizin farklı katlarının bulunduğunu resimlerle belirtirler. Henüz evrenin uzak yerlerini görmek mümkün olmadığı için kaç kat olduğunu bilemiyoruz ama katmanlı gök tabiri evrene uyuyor.

Aynı şekilde bu ifade atmosfere de uyuyor. Çünkü Kuran’ın görevsel olarak yedi katmandan bahsetmesine karşılık bilim de bize atmosferin görev bakımından yedi ayrı katmanından bahsediyor. Kısaca belirtilen ayetteki gök ifadesi hem evreni hem atmosferi anlatacak bir özellik için kullanılmış.

Göğü yükseltti dengeyi koydu

İşte bu örnekler gibi göğün yükseltilmesinden bahseden aşağıdaki ayetler de hem evreni hem atmosferi çok iyi açıklarlar. Bu kelimelerin kasti olarak seçildiğini düşünüyorum.

– Allah göğü yükseltti dengeyi koydu. (Rahman 7)
– Görmekte olduğunuz gökleri direksiz olarak yükselten, sonra Arş’a istiva eden, güneşi ve ayı emrine boyun eğdiren Allah’tır. (Rad 2)
– Ve yükseltilmiş tavana and olsun. (Tur 5)
– Ve göğü nasılda yükseltmişiz. (Ğaşiye 18)
– Onu yükseltti ve bir tavan gibi yaptı. (Naziat 28)
– Gökleri yarattı direkler olmaksızın. (Lokman 10)

Big-Bang ve denge

Big-Bang patlamasını sıfır noktası olarak kabul edersek evren patlamadan sonra sürekli genişlemiş yani her yöne doğru yükseltilmiştir. Yine atmosferimiz de Dünya’nın ilk hallerinde yoktu. Önceleri volkan bacalarından zehirli gazlardan örülü bir atmosferimiz varken daha sonraları ilkel bakterilerin yaratılmasıyla oksijen üretimi başladı ve atmosferimiz zaman içinde bu halini aldı. Yani atmosferimiz yer küremizden yükseltilmiştir.

Yine Rahman 7’deki dengeyi koydu ifadesi de çok müthiştir. Çünkü yukarıda bahsettiğimiz gibi evren karanlık madde ve karanlık enerji gibi zıt kuvvetler arasında dengede dururken, atmosfer ise yerçekimi ve merkezkaç kuvveti gibi zıt kuvvetlerden dolayı Dünya’mız üstünde dengede durmaktadır.

Kısaca; Göğü yükseltti dengeyi koydu ifadesi

Göğü yükseltti dengeyi koydu ifadesi hem evren hem atmosfer için açıklanabilmektedir ve bu yönüyle çok özel olarak seçilmiş kelimelerdendir. Kuran’ın kozmoloji hakkında bildirdiği ayetlerin hepsi bugünkü bilimsel bilgilerimizi çok iyi açıklayan ifadelerdir. 1400 sene önce insan eliyle yazılan herhangi bir kitapta çok açık çelişkilerin bulunmaması imkânsız iken Kuran’da ise hiçbir bilimsel çelişki bulunmamakta, hepsinin açıklaması bulunmakta ve Kuran o dönemde bilinmesi mümkün olmayan gerçekleri açık olarak ifade ederek biz bilim çağı insanlarına da yeterli mucizeler ve ayetler göstermektedir.

Neml 93: “Allah ayetlerini size gösterecek, siz de onları tanıyacaksınız.” 

Fussilet 53: “Varlığımızın delillerini, (kâinattaki uçsuz bucaksız) ufuklarda ve kendi nefislerinde onlara göstereceğiz ki, o Kur’an’ın gerçek olduğu onlara iyice belli olsun. Rabbinin, her şeye şâhit olması yetmez mi?”

Ayrıca direkler olmaksızın ifadesini de daha önce 103# “Allah gökleri, gördüğünüz direkler olmadan yükseltendir…” ne demektir? makalemizde açıklamıştık.

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.
Başa dön tuşu