Bilim Kuran'la ÇelişmezKuran'da kozmoloji

87# Tekvir suresi ve Güneşin dürülmesi

Tekvir 1: “Güneş bürülüp dürüldüğü zaman.”

Bu ayette geçen Arapça “küvvirat” kelimesi tortop olmak, yuvarlak bir şekilde dürülmek anlamına gelir. Devam eden ayetlerle birlikte kıyamet zamanında olacak olayları haber vermektedir.

Tekvir kelimesi küre yapılar için kullanılır. Örneğin kafaya sarık sarmak için bu kökten gelen fiiller kullanıldığı gibi, avucunuzda karları sıkıştırıp kartopu yaparsanız yine bu fiil kullanılır. İlk İslam alimleri bu ayetin anlamını güneşin dürülmesi olarak açıklamışlardır. Örneğin Kurtubi’de şöyle açıklanır:

Tirmizî’de İbn Ömer’den gelen rivâyete göre; o şöyle demiştir: Rasûlullah (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: “Her kim kıyâmet gününe gözüyle görmüşçesine bakmaktan hoşlanır ve memnun olursa, o kimse, “Güneş tortop edilip, dürüldüğü zaman”; “Gök yarıldığı zaman” ile “Gök yarılıp, çatladığı zaman” (diye başlayan sûreler)i okusun.” (Tirmizi) dedi ki: Bu hasen. garib bir hadistir. Tirmizi, V, 433; Müsned, II, 27.

Güneş tortop edilip, dürüldüğü zaman,

“Güneş tortop edilip, dürüldüğü zaman” âyeti hakkında; İbn Abbâs dedi ki: Güneşin tortop edilip, dürülmesi (tekvîri), Arşın içine sokulması demektir. el-Hasen, ışığının gitmesidir. Katade ve Mücahid de böyle dediği gibi, İbn Abbâs’tan da böyle açıkladığı rivâyet edilmiştir. Said b. Cübeyr telef edilmesidir, diye açıklamıştır. Ebû Ubeyde dedi ki: Tortop edilip dürülmesi, sarığın sarılması gibidir. Yani sarılıp imha edilecektir. er-Rabî’ b. Haysem dedi ki: Tortop edilip, dürülmesi onun bir kenara atılması demektir. Ben onu tutup attım, o da düştü” ifadesi de buradan gelmektedir.

Derim ki:

“Tekvîr”in asıl anlamı bir araya getirip, toplamaktır. Bu dit; sarığın başın etrafında sarılıp toplanması anlamına gelen: ‘dan alınmadır. O halde, güneş sarılıp sarmalanacak ve ışığı imha edilecek, sonra da denize atılacaktır. Doğrusunu en iyi bilen Allah’tır. Ebû Salih’ten

“tortop edilip, dürülmesi”nin ters yüz edilmesi, altüst edilmesidir, diye açıkladığı nakledilmiştir.

Elbette eski zamanlarda bilim çok gelişmediği için ayeti anlayamayıp güneşin dürülmesine garip manalar vermeleri normal karşılanmalıdır.

Beydavi tefsirinde şöyle açıklanır:

Bu da taanehu fekevverehu deyiminden gelir ki, birini dertop edip yere atmaktır. Bu terkip (kevr maddesi) sarmak ve toparlamak anlamınadır.

Görüldüğü gibi tekvir etmek bir şeyi sarıp sarmalayıp tortop etme, dürme anlamındadır. İp gibi sarılan bir şey olması gerekmiyor, kartopunu dürmek de aynı fiille ifade edilir.

Ruhul Beyan tefsirinde şöyle geçiyor:

Güneş katlanıp dürüldüğünde, ”Küvviret”, dürüldü demektir. Parçalarını birbiri üzerine katladığın zaman sanki tekvir ettim, yani dürdüm dersin. Güneşin dürülmesinden maksat, ”O gün göğü kitap dür er gibi düreriz…” (Enbiyâ: 104) âyetinde olduğu gibi, ya bulunduğu yerden kaldırılıp atılması veya ufuklara yayılan, ülkelere dağılan ışığının dürülüp toplanmasıdır.

Kısaca, güneşin tekvir edilmesi dürülüp büzülmesi, tortop edip derlenmesi demektir.

Bugün astronomi bilimi, bize güneşin de diğer yıldızlar gibi birgün içine çöküp, dürüleceğini ve beyaz cüce bir yıldıza dönüşeceğini söylüyor. Çünkü güneş gibi yıldızlar füzyon yoluyla sürekli yakıtını tüketirler. Bu yanma sırasında milyonlarca derecelik sıcaklıklara ulaşılır ve yıldızın merkezinde son ürün olan demir birikmeye başlar. Yıldız önce genleşir ve kırmızı dev bir yıldıza dönüşür, daha sonra artan demirin de etkisiyle içine çöküş süreci başlar, yıldız dürülür ve beyaz cüce bir yıldıza dönüşür (DÜNYA BOYUTUNA İNER). İleri aşamalarda ise artan basınca dayanamayarak bir süpernova patlaması gerçekleşir.

sun-vs-red-giant

Resim1: Kırmızı dev haline dönecek olan Güneş

White dwarf star

Resim 2: Güneş beyaz cüce haline dönerken Dünya boyutuna inecektir.

Evet, Güneş gibi orta kütleli yıldızların kaçınılmaz kaderi budur. Daha büyük kütleli yıldızlar kırmızı devden sonra nötrino yıldızı haline dönüşür, daha da a büyük kütleli olanlar ise kara deliğe dönüşür.

WDevolutionweiss-768x399

Resim 3: Yıldızların kütlelerine göre sonları

Güneş kırmızı dev olup Dünya’ya yaklaşmaya başladığında ilk önce Dünya’nın atmosferini yok edecek. Nitekim bir milyar yıl önce şiddetli bir güneş patlaması aynı şekilde Mars’ın atmosferini yok etti. Bu durum ise Tekvir 11’deki “Gök sıyrılıp açıldığında” ayetini hatırlatıyor.

Güneş gibi orta büyüklükte olan yıldızlar beyaz cüceye dönüştüğünde etraflarını devasa yıldız tozu bulutu sarar. Bundan dolayı bir bulanıklık oluşur ve ömrünü tamamlamak üzere olan bu yıldızlar artık görülemez hale gelirler. Evren iyice yaşlandığında muhtemelen bütün yıldızların etrafı bu tür toz bulutlarıyla sarılıp görünmez hale gelecek. Bütün yıldızlar bu hale girmese bile güneşimizin kendisi bu toz bulutuyla kaplanacak. Hala Güneş sistemimizden uzaya bakan birileri kalırsa muhtemelen bulanıklıktan dolayı uzayı göremeyecek. Bu olay ise bana “Yıldızlar bulandığında (Tekvir 2)” ayetini hatırlatıyor. Aşağıdaki resimler yıldızların son aşamalarında oluşan gezegenimsi bulutsu adlı toz bulutlarına örnektir.

Resim 7: Birkaç gezegenimsi bulutsu

Bilim bize güneşimizin 5 milyar yıl sonra beyaz cüceye dönüşeceğini söylüyor. 313# Kıyamet nasıl kopacak? yazısında detayını anlattığımız gibi kıyamet günü anlatıları çok uzun bir süreyi kapsıyor, evrenimizin geleceğinden haber veriyor. Bir diğer yönü ise Türkçe’ye kıyamet günü diye basitçe çevirdiğimiz halde Kuran Dünya’da yaşamı yok eden felakete SSAT der. Aradan çok çok uzun süreler geçtikten sonra kalkış günü olacaktır. Kalkış gününe ise KIYAMET GÜNÜ  der. Ondan sonraki sürece ise İZİN GÜNÜ der. Bu anlatılar uzun zaman dilimlerini içermektedir.

Tekvir 5 te ise “Vahşi hayvanlar bir araya toplandığında” deniyor. Eğer bu olay yeniden dirilme ile birlikte göreceğimiz bir olay ise hayvanların da mahşerde diriltileceğine ve hiçbir şuur sahibi yaratılmışın varlık âlemine çıktıktan sonra tekrar yokluğa terk edilmeyeceğini, hepsine ebediyet verileceğini gösterir.

81-TEKVİR:

1 – Güneş katlanıp dürüldüğünde,

2 – Yıldızlar bulandığında,

3 – Dağlar yürütüldüğünde,

4 – Kıyılmaz mallar bırakıldığında,

5 – Vahşi hayvanlar bir araya toplandığında,

6 – Denizler ateşlendiğinde

7 – Nefisler eşleştirildiğinde

8 – Diri diri toprağa gömülen kıza sorulduğunda,

9 – “Hangi günahtan dolayı öldürüldü?” diye.

10 – Amel defterleri açıldığında,

11 – Gök sıyrılıp açıldığında,

12 – Cehennem kızıştırıldığında,

13 – Ve cennet yaklaştırıldığında,

14 – Herkes ne getirmiş olduğunu anlar.

15 – Şimdi yemin ederim o sinenlere

16 – O akıp akıp yuvasına gidenlere,

17 – Yöneldiği an geceye,

18 – Nefeslendiği (ağardığı) an sabaha ki,

19 – Kuşkusuz o Kur’an, değerli bir elçinin sözüdür.

ÖZETLE: Güneşin bir gün dürüleceğinin bilenmediği zamanlarda, Kuran Güneşin sonundan doğru bir şekilde haber verir. Üstelik akla gelmesi mümkün olmayan bir olayı tasvir etmektedir. Bilim Kuran’ın her sözünü tasdik eder, bu ise Kuran’ın alemlerin Rabbinden geldiğinin en büyük delilidir.

313# Kıyamet nasıl kopacak? yazısını da tavsiye ederiz.

KAYNAKLAR VE İLERİ OKUMA

1.https://www.kozmikanafor.com/yildizlarin-olumu-2-beyaz-cuce/

2.https://khosann.com/gunes-nasil-sonecek-ve-beyaz-cuce-olacak/

3.https://www.nationalgeographic.com/science/space/universe/white-dwarfs/

4. https://www.britannica.com/science/white-dwarf-star

5. https://imagine.gsfc.nasa.gov/science/objects/dwarfs1.html

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

3 Yorum

  1. Tekvir 2’de Fahreddin Razi gibi müfessirlerin yorumları cidden kafa karıştırıcı.
    (كدر)’nin asıl anlamı : düşmek
    Yıldızlar düşebilir mi ki? Hatta eski dönem müfessirlerinin bazıları bu ayetteki yıldıların düşmesini sanki Dünyaya düşmekmiş gibi bile algılamış. Bu konu hakkında yazı yazabilirsiniz. Sevgiler, saygılar.

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Yıldızların düşmesini birkaç yazımda açıklamıştım. Örneğin kuranda gökler kavramı yazıma bakabilirsiniz. Eski müfessirlerin müteşabih (bilimsel) ayetleri tam anlayamamaları veya yanlış yorumlamaları normal.

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

  2. Acaba böyle harikaları sizin gibi farkeden var mıdır hocam? İnşallah vardır ki böyle bilgiler daha da yaygınlaşır. Elinize sağlık.

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

Başa dön tuşu