Bilim Kuran'la ÇelişmezKuran Mucizeleri

112# BİLİM OKYANUSLAR ALTINDA DALGALAR OLUYOR DİYOR. PEKİ KURAN NE DİYOR?

Nur 40: “Yahut engin bir denizdeki karanlıklar gibidir. Onun üstünü bir dalga bürümüştür, onun üstünde bir dalga onun üstünde de bir bulut vardır. Birbiri üstüne (yığılmış halde) karanlıklar. Elini çıkarsa neredeyse onu bile göremez. Allah kime nur vermemişse artık onun için nur yoktur.”

Okyanusların derinlerinin karanlık olduğu ancak son yüzyıllarda, profesyonel ekipmanlar kullanılarak yapılan dalışlarla ortaya konulmuştur. Yeni araştırmalar ise okyanuslar altında dev dalgaların oluştuğunu bildiriyor. Bu dalgalar tıpkı tsunami dalgaları gibi. Şimdiye kadar 500 metre yüksekliğinde dağlar gibi dalgalar bile tespit edildi.(1, 2) Uzmanlar bu dalgaların çıplak gözle görülmesinin mümkün olmadığını söylüyor. Bu dalgaları, kar fırtınasının ortasındaki beyaz bir at’a benzetiyorlar. (3) Bunları iç dalgalar (internal waves) olarak adlandırıyorlar.(2, 4, 5)

Bilim insanları bu dalgaları hastanelerdeki ultrasona benzer bir alet olan ekosander ile görebiliyorlar. Bu cihazda dalgalar renkli olarak görünüyor ve dalgaların büyüklüğünü anlık olarak takip edebiliyorlar. Aşağıdaki resimde böyle bir görüntü kullanılmış ve dalganın büyüklüğünün kıyaslanması için yanına bir gökdelen resmi konulmuştur.

Resim: https://www.telegraph.co.uk/news/science/science-news/10300388/800-feet-tall-deep-sea-waves-discovered-in-Pacific-Ocean.html

Aşağıdaki resimde de dip dalgaların deniz üzerinde oluşturdukları desen şekil ile gösterilmiştir.

Resim: https://www.whoi.edu/oceanus/feature/the-waves-within-the-waves

 

Uydular onları dışarıya yayılan U-biçimli dalgalar olarak görürler; ancak su üzerinde ufuktan bakınca kilometrelerce uzanan pürüzlü yumuşak bantlar olarak görürüz. Genellikle okyanus yüzeyinde kendini gösteren kaba bir su dalgasından önce gelen düz ve pürüzsüz su hattı iç dalganın ince ayak izidir. Aşağıda böyle bir resim yakalanmış.

Resim: https://www.whoi.edu/oceanus/feature/the-waves-within-the-waves

1893’te Norveç’in Kuzey Kutbu kâşifi Fridtjof Nansen kuzey kutbu araştırmalarında iken gemisi anlamsız bir şekilde kontrolü kaybetmişti. Bu bölgeye ölüm denizi adını verdi. Daha sonra yapılan çalışmalardan anlaşıldı ki okyanuslar altında dalgalar oluşmakta ve bu gemiyi savuran da bu dalgalardı. (3)

Bir okyanus bilimcisi olan Karl Helfrich okyanusların altında yoğunluk farklarından dolayı birbirine karışmayan suların olduğunu ve bu suların üzerine basınç binmesiyle birbiri içinde dalgalanmaya yol açtığını buna rağmen bu denizlerin yine de karışmadığını ifade ediyor. (3)

Yoğunluğu farklı sular birbiri üstünde katmanlar halinde birikiyor, bunu dört şeridin birleştiği noktada üstüste istiflenmiş on araba olarak düşünülebileceği, belirttiğimiz kaynakta açıklanmış. (3)  Bu katmanlar üstünde belirli bir basınç oluştuğunda ani bir boşalma yaşanarak birbirlerine karışmayan bu sular denizler altında dalgalar oluşturuyor.

İlginç bir konu da bu dalgaların ancak derin denizlerde yani okyanuslarda ortaya çıkması (3, 6) ve ayetin sadece deniz (Bahr) demeyip yanına derin (lucciyyin) kelimesini eklemesidir.

ateistler hâlâ deniz sularında “birbirlerine karışmama” olayı yoktur diyerek bilim dışı dogmalarıyla birbirlerine teselli vermeye çalışsınlar. Kuran her geçen gün yeni bir bilimsel mucizesini bize göstererek, Allah’ın modern toplumların iman etmelerini kolaylaştırmak istediğini ve bizlere özel bir önem verdiğini bize anlatıyor. !970’lerin sonunda anlaşılmaya başlanan bu okyanuslar altındaki dalgalar Kuran’da 1450 sene önce apaçık bir şekilde beyan edildi. Uyarması bizden karar sizden.

 

KAYNAKLAR

  1. https://www.telegraph.co.uk/news/science/science-news/10300388/800-feet-tall-deep-sea-waves-discovered-in-Pacific-Ocean.html.
  2. Qiu B, Nakano, T., Chen, S., & Klein, P. (2017). Submesoscale transition from geostrophic flows to internal waves in the northwestern Pacific upper ocean. Nature communications, 8, 14055.
  3. https://www.whoi.edu/oceanus/feature/the-waves-within-the-waves.
  4. Garrett C, & Munk, W. (1979). Internal waves in the ocean. Annual review of fluid mechanics, 11(1), 339-369.
  5. Alford MH, Peacock, T., MacKinnon, J. A., Nash, J. D., Buijsman, M. C., Centurioni, L. R., … & Fu, K. H. (2015). The formation and fate of internal waves in the South China Sea. Nature, 521(7550), 65.
  6. https://www.zmescience.com/ecology/climate/internal-waves/.

 

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

Bir Yorum

  1. 1400 yıl önceki insanlara saçma gelecek şeyleri kuran apaçık söylüyor, Ve hala buna itirazlar geliyor. Gerçekten yazık. Ne kadar saygısız ve bilgisizce saldiriyorlar islama.

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

Başa dön tuşu