Bilim Kuran'la ÇelişmezKuran'da kozmoloji

86# Güneşin Ay’a yetişmesi ne demektir? (Yasin 40)

Soru: Yasin 40 ayetindeki Güneşin Ay’a yetişmesi ne demektir?

Yasin suresi

38: Ve Güneş, onun için istikrarlı kılınan (yörüngesinde) akar gider. İşte bu azîz ve alîm olan Allah’ın takdiridir.

39: Ve Ay, kurumuş hurma salkımı dalı gibi bir şekil haline dönünceye kadar ona menziller takdir ettik.

40: “Ne güneşin aya erişmesi mümkün olur, ne de gece gündüzü geçebilir. Her biri kendi döngüsünde yüzmektedir.”

Şimdi düşünün ki, insanların güneş ve ay’ı aynı gökyüzünde hareket eden nesneler olarak gördükleri ve aynı yol üzerinde peşpeşe dolaştıklarını sandıkları bir dönemde, ay tutulmasını ise güneşin ay’a yetişmesi olarak algılıyorlardı. Aşağıdaki resimdeki gibi.

İşte bu ayet böyle bir dönemde ne büyük bir iddia da bulunuyor. Diyor ki; Güneş ve Ay’ın yörüngeleri ayrı ayrıdır, birbirleriyle alakası yok. Birbirlerine yetişmek kavuşmak onlar için söz konusu değil. Bunun sadece evrenin sonunda olabileceğini söylemiştir (Kıyame 9).

Yasin 38. ayette güneşin istikrarlı bir yörüngede yüzdüğünden, 39. ayette Ay’ın hurma dalı şekli çizdiğinden (bunu daha önce açıkladık) ve 40. ayette ise her ikisinin yörüngesinin ayrı olduğundan haber veriyor.

Oysa Kuran bunu bildirene kadar insanlar ay’ı ve güneşi peş peşe giden bazen birbirleriyle buluşan varlıklar olarak biliyordu. Bugün bilim göstermiştir ki güneş, solar apex yönünde saniyede 13 km hızla gitmekte ayrıca samanyolu galaksisi içinde saniyede 220 km hızla hareket etmektedir. Yani Kuran’ın belirttiği gibi Güneş’in de bir yörüngesi vardır ve ay’ın yörüngesiyle alakası yoktur.

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

6 Yorum

  1. Hocam Yasin 38’e karşı bir itiraz var: Yasin 38 ile ilgili bir hadis var. “Arşın altına secde yapmaya gider, bu maksadla izin ister, kendisine izin verilir. Secde edip kabul edilmeyeceği, izin isteyip, izin verilmeyeceği zamanın (kıyametin) gelmesi yakındır. O vakit kendisine: “Geldiğin yere dön!” denir. Böylece battığı yerden doğar. Bu durumu Cenab-ı Hakk’ın şu sözü haber vermektedir. (Mealen): “Güneş, duracağı zamana doğru yürüyüp gitmektedir. Bu aziz ve alim olan Allah’ın takdiridir.” Bu hadise göre düşünürsek sanki gece ve gündüz dünyanın dönüşü yüzünden değil de güneşin hareketi sebebiyle oluşmuş olmuyor mu? Ayrıca bunu düşünürsek Yasin 38’te söylenen Güneş’in dönüşü Dünya’nın etrafında olmaz mı?

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

  2. Hocam yukardaki yorum hakkında ne düşünüyorsunuz?

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

  3. Hocam bu ayette “yetişmek” olarak çevrilen kelime kökü D-R-K درك

    Bunla ilgili Ragıp İsfahani’nin sözlüğüne baktım. Müfredat, sayfa 379’da şu bilgiler var: “D-R-K, D-R-C gibidir. Ancak D-R-C yükselmek; D-R-K ise inmek anlamında kullanılır. Bundan dolayı “cennet dereceleri” ve “ateş/cehennem derekeleri” denir. Cehennemin aşağıda olması düşüncesinden dolayı ona uçurum, çukur denmiştir. Allah buyurur ki: “Şüphesiz ki münafıklar, ateşin en aşağı tabakasındadırlar.” (Nisa 145) Ayrıca denizin en dip yerine denir…”

    Yeni bir Kur’an mucizesi olabilir mi? Bu durumda ayet, “Güneş Ay’a inemez” demiş oluyor.

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Ben mucize göremedim. Aynı fiil Taha 77 ayetinde Firavun’un Musa’nın kavmine yetişemeyeceğini haber vermek için kullanılmış. Yani aşağı ve yukarı anlamı yok bu ayetlerde. Sadece yetişmek anlamı var.

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

  4. @kurtulusberzan hocam keşke biraz konuşsaydık. Neler olduğu hakkında hiçbir fikrim yok. Çok üzgünüm. Siz çok özel bir insansınız. İnşallah her şey yoluna girer. Her zaman dualarımdasın. Hakkını helâl et güzel hocam.

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Sağol kardeşim.

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

Başa dön tuşu