Bilimsel DüzenKuran'da kozmoloji

220# Sıvı uzay mucizesi ve karanlığın parçacığı

Uzay sıvı mıdır, sıvı uzay mucizesi nedir?  Bazı ateistlerin klasik ve çok da kulak asılmayacak bir argümanları var: “O kadar bilimsel gerçek Kuran’da geçiyor idiyse neden siz önce söylemediniz bunları“. Tabii ki bu sorunun cevabını kendileri de biliyorlar. Çünkü o an için bilimsel bulgulara tersmiş gibi görünen gerçekleri bilimin keşfetmesinden önce dillendirmek demek “çağ dışı” “bilim dışı” gibi klasik ateist söylemlerini üzerinize çekecektir.

ateistler böyle söylemlerinizde sizi Eksik Bilimden Doğan Dogmalarının kılıcıyla aforoz etmek isterler. Fakat bilim, Kuran’ın söylediği gerçeği ispatlayınca Kuran bunu demişti diye daha rahatça göğsünüzü gere gere söylersiniz. Daha önceden neden söylemediniz derler, iyi de Kuran yeni bir şey söylemiyor ki o ifadeler Kuran’da hep orada vardı. Fakat gerçekliği henüz anlaşılmamıştı.

Yüzen Güneş ve Ay

Buna bir örneği bugün yine gördüm ve Kuran’ın büyüklüğüne defalarca olduğu gibi bir kere daha şahit oldum. Eskiden Kuran, neden güneşin ve Ay’ın yüzdüğünü söylüyor diye düşünürdüm ve bir anlam bulamazdım. Ayete bakalım:

Yasin 40: “Ne güneş aya yetişebilir, ne de gece gündüzü geçebilir. Her biri bir felekte (döngüde) yüzerler.”

Ayetteki “yesbehune” kelimesi yüzmek demektir.

Fakat bazı meal yazarları da benim gibi yüzme kelimesine anlam verememiş olacak ki yüzme olarak çevirmemiş, dolaşma vs. olarak çevirmişler. Birazdan göreceğiz ki bu tür çeviriler Kuran mucizelerini gizliyor.

Sıvı uzayda yüzen nesneler

Benzer bir ifade Enbiya 33’te var, Allah bu konuya dikkatleri çekmek için benzer ifadelerle iki yerde ifade etmiş.

Enbiya 33: “Geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı yaratan O’dur. Her biri bir yörüngede yüzmektedirler”

Sonra aynı yüzme fiili Naziat 3’te de geçiyor.

79-NAZİ’AT SURESİ:

1 – Andolsun şiddetle çekip çıkaranlara,

2 – Usulcacık çekenlere,

3 – Yüzüp yüzüp gidenlere,

4 – Yarışıp geçenlere…

Bu ayetlerin neden bahsettiği henüz anlaşılamadı. Bilim ilerledikçe muhtemelen daha iyi anlayacağız. Fakat Kuran araştırmacıları tarafından genelde uzay ile ilişkilendiriliyorlar. Peki ayetteki yüzmek ne anlama geliyor? Güneşin ve ayın yüzmesiyle aynı fiil kullanılmış. Bakalım bu gerçek ne imiş.

Süper sıvı uzay açıklaması

Prof. Stefano Liberati ve Maccione 2014 yılında uzay zaman dokusunun sıvı özellik gösterdiğini ve aslında tüm uzayın bir çeşit sıvı içinde olduğunu, yani gezegenlerin ve yıldızların kısaca herşeyin göremediğimiz bir tür sıvı içinde yüzdüğünü açıkladı. Suyun H2O moleküllerini göremediğimiz gibi bu sıvının da kendi moleküllerini göremiyoruz fakat maddeler sıvı içinde yüzüyormuş gibi davranıyor diyor ve ekliyor “bizim hesaplarımıza göre uzay bir süper sıvıdır (superfluid)”.

Bu süper sıvı ise şöyle açıklanıyor: Bu sıvının vizkozitesi (akışkanlığı) o kadar düşük ki nerede ise sıfıra yakın. Bu sıvıyı hissedemeyişimizin sebebi sıfıra yakın bir incelikte olmasıdır. Uzay sıvı içinde olduğundan dolayı fotonlar bir dalga şeklinde ilerleyebiliyor. Bir suya bir taş attığınızda dalgalar oluşmasının sebebi sıvının akışkanlığıdır. Aynı şekilde evrenimizde maddelerin dalga şeklinde davranabilmesinin sebebi içinde bulunduğu çok ince sıvıdır. Bu sıvı madde esir (ether) maddesi olarak yorumlanıyor. Daha önceden kuantum fiziğinin yerçekimi kuvvetini açıklayamaması hep bir gizem olarak kalmıştı. Prof. Stefano Liberati bunun sebebinin evrenimizin bir sıvı içinde yüzdüğünün göz ardı edilmesinden kaynaklandığını söylüyor.

Fotonlar uzayda yüzer

Bu uzay sıvısının içinde tüm fotonlar yüzer. Fotonların yani ışığın milyarlarca ışık yılı öteye kadar nakil edilebilmelerinin ve bir dalga gibi davranabilmelerinin sebebi de bu sıvı olduğu açıklanıyor. Evet ışık parçacıkları da bu uzay denizinde yüzüyor, tıpkı Güneş’in Vega yıldız burcuna doğru yüzüşü ve Ay’ın Dünya etrafında yüzüşü gibi. Ayete göre gündüz de yüzüyor, yani gündüzle birlikte bize gelen fotonlar da yüzerek hareket ediyorlar. Evet bu tam da bilim insanlarının haber verdiği gibi, öyleyse gündüzün parçacıkları varsa gecenin yani karanlığında parçacıkları olmalı.

Çünkü gece de gündüz gibi yüzüyor diyor ayet. Eğer gündüzün parçacıkları olan fotonların uzay –zaman dokusunda yüzdüğünü biliyorsak gecenin yani karanlığın da kendi fotonları olmalı. Karanlığı biz hep ışığın olmaması olarak öğrendik ama belli ki öyle değil, ayete göre karanlığın da kendine has parçacıkları bu uzay denizinde yüzmeli ve ışığın fotonları maddeyi aydınlattığı gibi karanlığın fotonları da maddeleri karartmalı. Karanlığı oluşturacak bir parçacık veya foton henüz bulunmadı fakat bilim insanları bu olaya çok yakın bir parçacığın peşinde. Şöyle ki:

Karanlık madde

Bilim insanları evrende bir karanlık madde olması gerektiğini ve bu karanlık maddenin bildiğimiz maddeden daha fazla olması gerektiğini hesaplamışlardı. Eğer bir karanlık madde varsa (olduğunda şüphe yok) bu karanlık maddeyi de karartan bir parçacık olmalı ve evrendeki karanlığı da bu parçacık sağlamalı diye öngördüler ve bu parçacığa karanlık fotonu (dark photon) adını verdiler.

Bu parçacık evrendeki karanlıktan sorumlu olmalıydı ve evrendeki maddenin çoğu olan karanlık maddeyi karanlığa sokan da bu karanlık foton olmalıydı. Kısaca evrende ışığın fotonları ile karanlığın fotonları, biri evrendeki aydınlıktan sorumludur diğeri ise karanlıktan ve ikisi de bu uzay denizinde yüzüyor. Karanlık maddeyi görmek için çok deneyler yapılıyor fakat şu ana kadar görülemedi. Bazı bilim insanları ise karanlık maddeyi karanlık yapan bir değil birden fazla farklı parçacık olduğunu öngörüyorlar (Bkz. Adam Mann)

Yüzen gece ve gündüz parçacıkları

Şimdi şu ayete bakın:

İsra 12: “Oysa Biz geceyi ve gündüzü iki delil yaptık; sonra gecenin delilini silip gündüzün delilini gösterici yaptık ki, Rabbinizden lütuf ve ihsan isteğinde bulunasınız; bir de yılların sayısını ve hesabını bilesiniz. Artık herşeyi ayrıntılı olarak anlattık.”

Karanlık foton

Bu ayette gecenin bir delili olduğu ve gündüzün de bir delili olduğu yazıyor. Tıpkı bilim insanlarının ışığın parçacığını foton olarak ve karanlık maddeyi karanlık yapanın karanlık foton olduğunu açıkladıkları gibi. Ayetten anladığımıza göre ışığın parçacığı yani foton gelirse karanlığın parçacığı siliniyor yani fotonun ele geçirdiği bölgeyi terk ediyor ya da özelliğini kaybediyor. Işığın fotonu çekilince de karanlık foton tekrar o bölgeye gelip karartıyor. Ya da o bölgeden gitmemişti ama özelliği silinmiş kaybolmuştu, ışığın fotonu çekilince tekrar özelliklerini sergileyip karanlığı oluşturmaya devam ediyor.

Yani karanlık sadece ışığın yokluğu demek değil o da tıpkı aydınlık gibi parçacıklardan oluşuyor ve bu haliyle her ikisi de uzayda yüzen birer madde özelliği sergiliyorlar. Ayette bahsedilen bu karanlığın delili tıpkı ışığın delili olan foton parçacığı gibi bir parçacık olmalı. Fakat bu parçacık evrendeki karanlık maddeyi karanlığa gömen parçacık mıdır henüz bilemiyoruz. Karanlık foton görünemez olduğundan ve çok düşük enerji seviyelerinde olduğundan, belki de negatif enerji diyebileceğimiz bir enerji içerdiğinden dolayı tespit edilebilmesi çok zor ve fizikçileri bir hayli uğraştıracağa benziyor. Karanlığın parçacığı gerçeği, ister karanlık foton olsun ister başka bir parçacık, ilerde mutlaka daha iyi anlaşılacak ve Kuran’ın büyüklüğü daha da iyi kavranacaktır.

Karanlık madde her yerde

Bilim insanları karanlık maddenin her yerde olduğunu bildiriyorlar. Dünyamızın etrafında ve hatta bizim etrafımızda da var. Fakat ışığın fotonları ile etkileşime girmediği için göremiyoruz. Princeton İleri Araştırma Enstitüsü’nden Stephen Adler, Dünya’nın ve Ay’ın etrafında 24 trilyon ton karanlık madde olduğunu hesaplayıp Journal of Physics dergisinde 2017 Ekim’de yayınladılar. Yani bu da demek oluyor ki karanlık maddenin fotonları olan karanlık fotonlar da Dünya’nın etrafında ve bizim etrafımızda yüzüyorlar. Özellikle ışığın olmadığı gece vakitlerinde varlar. Ve ayette belirtildiği gibi gündüzün delili olan fotonlar geldiği zaman karanlığın delili olan karanlık fotonlar siliniyor. Sonra tekrar gündüz kaybolunca karanlık fotonlar Dünya’nın karanlık yüzünü yine kaplıyorlar. Işığın fotonları ne kadar çok gelirse o kadar aydınlık yapıyorlar.

Özetle: Sıvı uzay mucizesi

Bu yazıda dört muazzam gerçeğe şahit olduk. Birincisi, Kur’an, Güneş ve Ay’ın yüzdüğünü söylemişti ve biz insanlık, 6 sene önceye kadar garip gelebilecek bu gerçeği ayrıntısıyla anlamaya daha yeni çok yaklaşmış bulunuyoruz. İkincisi ise Kuran gündüzün yani ışığın da yüzdüğünü söylemişti ve gerçekten de bilim insanları fotonların da bu sıvı içinde yüzdüğünü söylüyor. Üçüncüsü, gündüzü de bir varlık olarak nitelendirmiş oluyor ki evet ışık ta kendi parçacıklarıyla uzayda yer kaplayan bir maddedir. Dördüncüsü ise karanlığın da tıpkı ışık gibi bir varlık olduğunu bildirmiştir, yani tıpkı ışık gibi kendine has parçacıkları var demektir.

Bugün bilim de karanlık maddenin karanlığını sağlayan bir parçacığı olması gerektiğini söylüyor ve karanlık maddeyi karanlığa gömen fotonun veya başka bir parçacığın evrendeki tüm karanlıklardan sorumlu olması bugünkü bilime göre çok olası. Son olarak, Kuran’ın bu “sıvı uzay” mucizesi ve herşeyin o sıvının içinde yüzüyor olması gerçekten akıl dondurucu bir gerçek olduğu besbelli.

Ayrıca bkz: 86# Güneşin Ay’a yetişmesi ne demektir?

KAYNAKLAR VE İLERİ OKUMA

  1. Astrophysical Constraints on Planck Scale Dissipative Phenomena,  Rev. Lett. 112, 151301 – Published 14 April 2014. Stefano Liberati and Luca Maccione, DOI: 10.1103/PhysRevLett.112.151301. http://journals.aps.org/prl/abstract/10.1103/PhysRevLett.112.151301
  2. https://phys.org/news/2014-04-liquid-spacetime-slippery-superfluid.html
  3. https://www.livescience.com/64511-helium-mimics-early-universe.html
  4. https://www.pbs.org/wgbh/nova/article/spacetime-might-superfluid-help-explain-gravity/
  5. http://betteridgeslaw.com/2014/05/are-we-living-underwater-researchers-believe-the-universe-might-be-a-liquid-superfluid/
  6. https://home.cern/news/news/physics/na64-casts-light-dark-photons
  7. https://www.express.co.uk/news/science/1132279/Dark-matter-breakthrough-CERN-experiment-dark-photos-dark-matter-particles
  8. Adam mann https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0262407913621478
  9. https://www.scientificamerican.com/article/does-dark-matter-encircle-earth/
  10. https://www.forbes.com/sites/startswithabang/2018/03/24/ask-ethan-if-dark-matter-is-everywhere-why-havent-we-detected-it-in-our-solar-system/#1c9922e8352f

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

Bir Yorum

  1. Hocam Enbiya suresi 33 ve Yasin suresi 40’ta geçen “كل في فلك يسبحون” ifadesiyle Kur’an okurken ilk defa karşılaştığımda irkilmistim. Çünkü bu ifadeyi kendi Arapça bilgimle o an için “Felekteki her şey yüzmektedir” diye çevirmiştim. Belki bu eksik bir çeviriydi. Bakınca gördüm ki meal yazarlarının çoğu buradaki “كل” kelimesini ayetlerde geçen gök cisimlerine, gece ve gündüze atıfla “her biri” diye, “في فلكٍ” ifadesini ise “bir yörüngede” diye çevirmişler. Esasen “Hepsi” ve “bir yörüngede” ifadeleri ayetlerin bağlam ve iç mantığı açısından daha uygun gibi duruyor ancak buradaki “كل” ve “فلك” kelimeleri nedense bana daha şümullü bir mana içeriyor gibi gelmişti. Yani burada feleği salt bir yörünge olarak değil de makro ölçekte bir uzay alanı olarak düşünmüştüm. “كل” kelimesini de o makro ölçekteki uzayda ne varsa… Tabi ayetlerdeki فلك kelimesi Arapça kurallara göre tekil olarak geçmeseydi dediğim daha kuvvetlenmiş olabilirdi…çuvalladım biraz 🙂 Elbette anlayamadığım şeyler de olmuş olabilir. Bir de bu ayetlere ilişkin bir video gördüm. Onu seyrettikten sonra hayretim daha da arttı ve “acaba” dedim… düşündüklerimde doğruluk payı olabilir mi…

    https://youtu.be/Jz93PiNkgLk

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

Başa dön tuşu