Sivri yazılar

Mealler neden farklı farklı?

Mealler neden farklı farklı diye sorarak İslam çürütülmez arkadaşlar. Şu sosyal medya yorumcu ergen ateistleri her şeye o kadar dar ve dümdüz bakıyorlar ki çok basit meselelerde bile Amerika’yı yeniden keşfetmiş edasına giriyorlar. Adeta gözünün önüne gelen kirpik tanesini gökteki ay olarak yorumluyorlar. Sosyal medyanın ergen ateistlerinde bilgi, Sahra çölünde su aramak gibi olduğu halde her meselenin üstadı gibi yorum yazıyorlar. Cehaletin verdiği muazzam gücü sosyal medyanın verdiği yorum yapma özgürlüğü ile birleştirince beynini mesleğinin inceliklerini araştırmak için yorgun bırakmış profesörleri bile uzman oldukları alanlarında bilgisizce eleştirebiliyorlar. Yani bu ateist gençler her şeyden anlıyor, her meselenin inceliklerini biliyorlar (!). Elbette gerçeği bilen insanlar da bu gençlerin ilim bilmeden yaptıkları yorumlara gülüp geçiyorlar.

İşte sosyal medyanın bilgisiz ateist gençlere verdiği en büyük özgürlük, bilmediği alanlarda sınırsız yorum yapabilme hakkı ve bu hakkı umarsızca kullanmaktır. Rezil olurum korkusu taşımıyorlar. Durum böyle olunca da İslam tarihi boyunca âlimlerin üzerine cilt cilt kitaplar yazdığı meseleleri veya çok basit ve herkesin bilebildiği bir mesele olduğu için üstüne yazı bile yazma gereği görülmeyen meseleleri sanki Amerika’yı yeni keşfediyormuş havasında konuşarak İslam’ı çürütmüş eminliği içinde arkasını dönüp gidiyorlar.

Yazıya uzun bir giriş oldu fakat gafil olan gafletinin farkında olmalı ki gaflet uykusundan uyanabilsin. Bu sözlerim de belki biraz sert tokat gibi gelebilir fakat bazen uyanmayan kişileri gaflet uykusundan uyandırmanın tek yolu da iki tokat yemesidir. Yani gençler ve özellikle ateist gençler İslam adına yazılmış kitapları iyice didik didik okumadan kimsenin fark edemediği bir şey bulduk havasına girmesinler ki biz de üzerlerine çok gitmeyelim.

Konumuz, mealler neden farklı farklı konusu. Ana sayfada yayınlayacak kadar büyük ve ilmi bir mesele olmadığı için biraz da sivri konuşmak gerektiği için sivri yazılar bölümünde yayınladım.

Sorunun cevabı olarak şunu söyleyeceğim. Bir dilden bir dile çeviri yapan ne kadar farklı kişi olursa o kadar farklı tercüme ortaya çıkar. Bu durum Kuran’a veya Arapça-Türkçe çevirilerine özgü değildir. Herhangi bir dildeki bir kelime başka bir dilde onlarca kelime ile anlatılabilir ve tercümanlar farklı farklı kelimeleri kullanabilir. Hatta insan faktörü olmasın diye bu tercüme işini bilgisayar programlarına yaptırın. Örneğin Tolstoy’dan bir sayfayı Google çeviri, Yandex çeviri ve Bing çeviri gibi üç farklı program ile çevirtin, makineler bile aynı metni çevirirken çoklukla farklı kelimeler tercih ederler. İnanmıyorsanız bir sayfa bir metin çevirtin de kıyaslayın.

Bu durum romanlar için de aynıdır, kutsal kitaplar için de aynıdır. Tüm çeviriler için aynıdır. Hatta aşağıda Tevrat’taki rastgele açtığım bir ayetin İbraniceden İngilizceye olan değişik çevirilerine bakabilirsiniz.

mealler neden farklı

Kaynak: https://biblia.com/bible/esv/exodus/5/1

Meallerin manaları aynıdır, fakat farklı kelimelerle ifade etmişlerdir. Ana mana aynıdır, fakat kelimelerin inceliklerindeki nüansları da kaçırmamak istiyorsanız birçok meale bakabilirsiniz.

Kısaca âlimler mealler neden farklı diyerek İslam’da bir hata bulduğunu düşünmemişlerdir ki bunun hakkında ayrı bir açıklama yapsınlar. Fakat sosyal medyanın ergen ruhlu ateistleri bunu keşfetmişlerdir ve Kuran’ın göreceli ve tutarsız bir kitap olduğunu ispatlamanın gururuyla ateistliklerini haklı çıkararak ne denli uzman olduklarını ispatlamışlardır (!). Ne diyelim bunlara, sadece gülüp geçelim.

Bir de Kuran açıksa tefsirler neden var diye sorarlar. Bunu da soracak kadar Kuran uzmanıdırlar. Muhatabınızın seviyesini sorduğu sorudan anlayabilirsiniz.

Açıklanmaya ihtiyaç duyulacak meseleler değil bunlar. Herkes cevabını biliyor fakat Müslümanların her zaman dili dönüp doğru kelimeleri bularak cevap veremiyorlar. Bazen veremediği için kendisi bile saçma vesveselere kapılabiliyor. ateist de bile bile çarpıttığı bu konudan üstün çıktığını düşünerek arkasını dönüp misket kazanmış çocuk sevinciyle geri gidiyor.

Bu yüzden Müslümanlara konuyu nasıl açıklamaları gerektiği hakkında perspektif kazandırmak için bu konunun cevabını da daha önce açıklamıştık: https://www.bilimveyaratilisagaci.com/2018/11/kuran-apaciksa-neden-tefsir-var/

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.
Başa dön tuşu