Sivri yazılar

Türkçe namaz kılınır mı?

Türkçe namaz kılınır mı acaba? Dün bir Müslüman hanım Twitter’da Türkçe namaz kıldığını ve bunu camide yaptığını, diğer insanların da onu uyardığını falan anlatmış. Ben de ona birkaç soru sordum, henüz gelmedi. Darılmaca olmasın, maksat doğruyu bulmak için istişare etmek.

Soruları 10’a tamamladım, şöyle:

  1. Kimin mealine göre namazı kıldınız?
  2. Gelecekte insanlar meal yazarı tabanlı gruplaşırlar mı? Süleymaniye vakfına göre namaz kılanlar, Mehmet Okuyan’a göre namaz kılanlar, Ali Bulaç’a göre namaz kılanlar gibi.
  3. Bu insanlar birbirlerini yanlış okumakla suçlarlar mı?
  4. Birbirinin arkasında namaz dururlar mı, beraber ortak bir namaz kılarlar mı? Yoksa yanlış okuduklarını düşünerek birbirleriyle namaz kılmazlar mı?
  5. Camide imamın okuduğu meali beğenmeyen kişiler imama tepki gösterir mi? “Hocaefendi Hocaefendi, o ayette öyle demiyor, Kuran’ın anlamını düzgün okumayacaksanız artık sizin arkanızda namaza durmayacağız” derler mi?
  6. Müslümanlar ayetleri ezberlemek yerine akıllarında kalan şekliyle okumaya başlarlar mı? Bu durumda ayetlerin manası değişir mi? Değişmiş ayetlerle Türkçe namaz kılınır mı?
  7. İnsanlar akıllarında kalan şekliyle uydurma cümleler kurdukları için zamanla namazda ayet okumanın önemi azalır mı?
  8. Namaz işi şeklini kaybedip Hristiyanların ve Yahudilerin yaptığı dua ve ilahi okuma işine evrilir mi? Eski Yahudilerin günde 3 vakit ve Hristiyanların da 7 vakit namaz kıldıklarını fakat zamanla bu namazın şekli şemali garipleştiğinden dolayı terk edildiğini şu yazıda anlatmıştım: Diğer dinlerde namaz
  9. Türkçesini ezberleyeceksek Arapçasıyla birlikte ezberlesek de Arapçasını okurken ne dediğimizi anlasak daha güzel olmaz mı? Böylece kimse kimse ile ihtilaf etmemiş olsa fena olmaz mı?
  10. Namaz ibadetinin zamanla içi boşalırsa, bir sonraki aşamada namaz hareketlerinin de tamamen kalkması veya bikini ile namaz kılabilmek gibi namazın şekli gereklerinin de atılmasını uygun gören görüşler ortaya çıkmayacak mı?

Türkçe namaz kılınır mı acaba diye düşünüyorsanız bu soruların cevaplarından emin olmalısınız. Ben burada soru halinde sordum fakat ne sonuçlar doğuracağını görmek için kâhin olmaya gerek de yok.

İlgili Makaleler

Ayrıca şu yazımız da tavsiye ederiz: 274# Diğer Dinlerde Namaz Kalıntıları & Kuran’da Namaz Neden Yok?

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

3 Yorum

  1. Neden namazı Arapça kılmalıyız?
    Çünkü namazda ortak bir dil kullanılır. Ne kadar bireysel bir ibadet gibi dursa da, Kabenin etrafında namaz kılan müslümanlarla beraber Dünyanın her tarafından müslümanlar da saf tutar ve bu sinerjiye dönüşür. O sinerjinin bir titreşimi olmak için o döngünün ortak dilini konuşarak bireysel enerjimizi ortak enerjiye dönüştürmüş oluruz…

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

  2. Selam, namazda Allahın ayetlerini yine Allah’a söylemek yerine, samimi, huşu içinde, kişisel ihtiyaçlara binaen, kabulünü umarak, kendi kelimelerimizle benliğimizi alçaltarak dua etsek ve onu ritüel olmaktan çıkarıp hayatın normal akışı içinde bir kulluk bilincine dönüştürsek nasıl olur?

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

  3. Ben 9. sorudaki belirttiğiniz gibi yapıyorum. Arap kökenli olduğumdan türkçesini daha kolay öğrenebiliyorum. Bu şekilde çok daha hûşû ile kıldığımı düşünüyorum.

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

Başa dön tuşu