Sivri yazılar

Ayetlerle Hz İsa geri dönecek mi?

Ali İmran 55 ayetine göre Hz İsa ölmüş müdür? Kuran’a göre Hz İsa geri dönecek mi?

Hz İsa vefat etmiştir ama başka boyutta hayattadır

Ali İmran 55: O zaman Allah: “Ey İsa!” demişti, “Seni vefat ettireceğim ve Katıma yücelteceğim ve seni hakikati inkara şartlanmış olanlar(ın arasın)dan çekip arındıracağım; sana tabi olanları, Kıyamet Günü, hakikati inkara şartlanmış olanların (kat kat) üstüne çıkaracağım. Sonunda hepiniz Bana döneceksiniz ve aranızda anlaşmazlığa düştüğünüz her konuda Ben hüküm vereceğim.”

Vefat kelimesi Dünya hayatının sona ermesi anlamındadır, fakat zihinsel olarak ölmesi gerekmiyor, çünkü devamında Allah’ın katına yükseliyor. Zaten bir ayette Yahudiler onu öldüremedi deniyor. Peki öldüremedilerse Hz İsa’ya ne oldu? Dünya’da ise neden görevine devam etmedi? Olan şuydu: Yahudiler öldüremedi, Allah onu göklere çekti, Dünya’dan ayrıldığı için de bunu “vefat” kelimesiyle anlattı.

Hz İsa Dünya’daki bedenini bırakmış fakat ruhen (yani mental olarak) göklere çekilmiş ve orada bilmediğimiz tarzda bir bedene kavuşmuştur. Çünkü Ali İmran 169 ayeti de Allah yolunda öldürülenler için aynen böyle olacağını söylüyor. Onlar katledildi ama onlara ölüler demeyin, onlar Rablerinin katında rızıklanmaya devam ediyorlar diyor.

Ali İmran 169: Allah yolunda öldürülenleri sakın ‘ölüler’ saymayın. Hayır, onlar, Rableri katında diridirler, rızıklanmaktadırlar.

Yani Hz İsa’nın Allah katına çıktığı ayetlerle sabit, mevt kelimesi de bedenini Dünya’da bıraktığı, ruhen göklere çekilip orada oranın yaşantısına uygun bir bedende yaşadığını gösteriyor. Tıpkı şehitler gibi.

Peki Hz İsa geri dönecek mi?

Ben Hz İsa’nın geri döneceğini düşünüyorum.

Baştaki sorudaki Ali İmran 55 ayetinde Hz İsa’nın ölümü ve Allah’a yükseltilmesinden sonra, ona uyanların kıyamete kadar kafirlere üstün gelmesi ve sonra Hz İsa’ya hitaben “hep beraber bana döndürüleceksiniz” denilme gerçeği var. Hz İsa o kıyamete yakın mücadelede zaten Allah katında bulunuyor ise neden “hep beraber bana döndürüleceksiniz” kullanılsın ki. O mücadelede onun da var olduğunu gösteriyor bana göre.

“Şüphesiz o (Hz İsa), kıyamet saati için bir ilimdir. Öyleyse ondan yana hiçbir kuşkuya kapılmayın ve bana uyun. Dosdoğru yol budur.” (Zuhruf, 43/61)

Yahudiler ve Hristiyanlar Mesih’in kıyamete yakın Dünya’ya geleceğini düşünürken, Kuran’ın da Hz İsa’ya Mesih demesi ve Hristiyanları tasdik edercesine “kıyamet için bir ilim (bilgi)” olduğunu söylemesinin başka mantıklı açıklaması yok.

“Selam üzerimedir; doğduğum gün, öleceğim gün ve diri olarak yeniden kaldırılacağım gün de.” (Meryem, 19/33)

Şu yukarıdaki ayeti de ahir zamanda dönüşüne işaret olarak görüyorum ben. Tabi burada “herkesin yeniden dirileceği gün” kast ediliyor denebilir ama Hristiyanlar Hz İsa’nın kıyametten önce yeniden Dünya’ya geleceğine inanırken ve bu ayet de herkesin dirileceği günden bahsediyorsa “yeniden dirileceğim günde” kelimesini kullanmak ancak akılları boş yere karıştırmak olurdu. Yani Hristiyanların inancına paralel olarak kullanılmış bu kelimelerin Hz İsa’nın Dünya’ya ikinci gelişi ile ilgili olduğuna inanıyorum.

Maide 117 neyin delili?

Soru: Maide 117 Hz İsa geri dönecek mi konusunda dönmeyeceği için bir delil olarak kullanılabilir mi?

Maide 117: Ben onlara bana emrettiklerinin dışında hiç bir şeyi söylemedim. (O da şuydu:) ‘Benim de Rabbim, sizin de Rabbiniz olan Allah’a kulluk edin.’ Onların içinde kaldığım sürece, ben onların üzerinde bir şahidim. Benim (dünya) hayatıma son verdiğinde, üzerlerindeki gözetleyici Sen’din. Sen her şeyin üzerine şahit olansın.

Bu ayet Hz İsa’nın vefat ettirilip Allah’ın katına çekildiği zaman ümmetinin bozulmasını anlatıyor. Geri dönüşü ile alakalı bir ayet değil. Hz İsa’nın vefatı haktır, fakat hayatta olup Allah katına çekildiği için normal insanlar gibi değil Allah yolunda öldürülenlerin hayatı gibi bir hayatla yaşamına devam etmektedir. Yukarıda açıkladığımız Zuhruf 61 ve Meryem 33 ayetleri Onun kıyamete yakın kafirler için tekrar yeryüzüne geleceğini anlatmaktadır. Bu geliş yeni bir doğumla mı yoksa yetişkin halinde bürüneceği bir bedenle mi olacak bilemiyorum. Detaylarını Allah bilir.

Hz İsa’nın geri dönmesi Hz Muhammed’in son peygamberliğine aykırı mıdır?

Hayır neden olsun ki? Hz İsa yeni bir kavme yeni bir Peygamber olarak gelmeyecek. Mesihlik görevini tamamlamak için gelecek. Hz Muhammed ile aynı mesajları verecek, Müslümanları destekleyecek. Yeni bir Peygamber gelmeyecek.

Tabi bu yukarıda saydığımız deliller hadisleri toplu olarak reddedenler içindir. Birçok hadiste bu konunun detayları ve Hz İsa’nın döneceği belirtiliyor. Biz hadisleri toplu olarak reddeden veya toplu olarak kabul edenlerden değiliz. Hadisler konusu biraz çetrefilli bir konu. Toptan kabul veya toptan reddedilecek bir konu değil.

Ek olarak şunu belirteyim ki cahil cühela Hz İsa ve Mehdi adaylarına destek olmak değil amacımız. Biz sadece bildiğimizi söylüyoruz. Hz İsa Mesih adayları da sevinmesin çünkü ne Hz İsa ne Mehdi kendinin kim olduğunu söylemeyecek. Başarılı olmak için buna ihtiyaç duymayacaklar. İnsanları kendilerine çağırmayacaklar, insanlığın ıslahı için ortaya somut ve büyük işler ortaya koyacaklar. Ben Mesih’im, Mehdi’yim diyen herkes sahtekardır. Hep cahil cühela takımıdırlar. Modern çağın beklediği bilgi, uyum ve kapasite hiç birinde yoktur, hâlâ medrese okuyarak, sarık sararak Mehdi, Mesih olunacağını zanneden dar görüşlülerdir. Onların ki birer akıl hastalığıdır, kısa yoldan şöhrete kavuşma sevdasıdır. Mesih ve Mehdi kim olduğunu açıklamaz, yakınlarında bulunan kişiler yaptıkları ve başardıklarına bakarak onlar olduklarını idrak edebilirler. Yine de insanların çoğu bilmeyecektir. Çünkü yaptıkları her şey sebepler dairesi içinde bir şeyleri başarmaktan ibaret olacaktır.

Hz İsa geri dönecek mi yazımızı tamamlayıcı olarak Hz İsa yaşadı mı yazımızı da tavsiye ederiz:

https://www.bilimveyaratilisagaci.com/2022/10/hz-isanin-yasadigina-dair-belgeler-hz-isa-yasadi-mi/

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.
Başa dön tuşu