Çelişki yokKuran MucizeleriKuran'da kozmoloji

340# Dünya 6 günde mi yaratıldı 8 günde mi?

Fussilet suresinde evrenin yaratılış günleri toplandığında 8 gün ediyor. Oysa ayetler bize evrenin 6 günde yaratıldığını söylüyor. Burada çelişki var mı?

Fussilet Suresi:

9: De ki: “Gerçekten siz, arzı iki günde yaratanı mı inkâr ediyorsunuz? Ve O’na eşler mi kılıyorsunuz? İşte O, âlemlerin Rabbidir.”

10: O, yeryüzüne sabit dağlar yerleştirdi. Orada bereketler yarattı ve orada tam dört günde isteyenler için fark gözetmeden gıdalar takdir etti.

11- Ve yine, O duman halindeki göğü şekillendirdi; ona ve arza: “Her ikiniz, isteyerek ya da istemeyerek gelin!” dedi. İkisi birden “Bizler boyun eğerek geldik!” dediler.

12: Böylece onları, iki günde yedi gök olarak yarattı ve her göğe görevini vahyetti. Ve biz, Dünya semâsını kandillerle ve bir koruma ile süsledik. İşte bu, Azîz, Alîm Allah’ın takdiridir.

Altı günde yaratılan evren değil Dünya ve atmosferidir.

Öncelikle ayetlerden anlaşılıyor ki 6 günde yaratılan evren değil, Dünya’dır. Buradaki gökler dediği de atmosferdir. Çünkü yeryüzünün 4 günde yaratıldığı söylenirken gökler 2 günde yedi gök halinde yaratılıyor. Bu da göklerin evren değil Dünya atmosferi olduğunu gösteriyor. Çünkü evren olsaydı göklerin tamamının yaratılışına 6 gün demesi gerekirdi. Hocam bugüne kadar yanlış mı biliyorduk? Evet yanlış biliyordunuz. Değişime direnme hakkımızı kullanabilir miyiz? Evet çoğu muhafazakarlar ve militan ateistler dogmatiktir, değişime ve doğru bilgiye kapalıdır, başlangıçta direnç gösterme eğilimindedirler. Doğruyu kabul etmeleri zaman alır.

İkinci olarak 6 gün lafzını bizim bildiğimiz manada Dünya günü olarak anlamamak gerekiyor. Kuran’da gün kavramı mucize bir şekilde görecelidir. Örneğin meleklerin bizim zamanımızla elli bin yıla denk gelen bir günde Allah’a çıktıkları belirtilir. Yine kıyamet günü çok uzun bir zaman dilimi olmasına rağmen onun adı da gündür. Bu konuyu detaylı olarak şurada anlattık: 45# GÖKLERİN VE YERİN 6 GÜNDE YARATILMASI NE DEMEKTİR?

Dünya 6 günde mi yaratıldı 8 günde mi?

Bu ön hatırlatmalardan sonra Dünya 6 günde mi yaratıldı 8 günde mi sorusunu cevaplayalım. Fussilet 9’da yeryüzünün iki günde yaratıldığı söyleniyor, Fussilet 10’da 4 günde gıdaların oluştuğunu söylüyor. Gıdaların oluşması yeryüzünde biyolojinin başlaması demektir ve bunu anlatıyor. Yani Dünya’nın ömrünün ilk üçte birlik döneminde Dünya biyolojiye uygun olacak bir yere dönüştü ve ömrünün üçte biri tamam olunca ilk biyolojik aktiviteler başladı ve kalan üçte ikilik periyodda biyoloji başladı ve yeryüzü hayvanları ve bitkileriyle gitgide gelişmeye başladı. Bu bir anda olmadı süreç içinde oldu.

Fussilet 10’da ise göklerin de iki günde yaratıldığını belirtiyor. İki günde yaratılan göklerin süresi Dünya’nın yaratılması ve gıdaların yaratılması sürecinden hariç değildir. Yani beraber yaratılmışlardır. Yeryüzü ve gıdaların yaratılması devam ederken bu sırada gökler de düzenleniyor.  Bunun kolay anlaşılabilmesi için aşağıda grafikle anlattım.

Göklerin yani atmosferin yaratılmasının ne zaman başlayıp ne zaman bittiği Kuran’da belli değildir. Sadece süresi verilir, yani iki gün. Bu emektir ki göklerin yedi gök halinde düzenlenmesi yeryüzünün oluşmasının yani iki günün sonunda da başlamış olabilir bundan bir müddet sonra da başlamış olabilir. Fakat göklerin yedi gök halinde düzenlenmesi iki gün sürmüştür, yani toplam Dünya’nın yaratılışının kabaca üçte biri kadar sürmüştür. Bu iki günlük süre göklerin toplam ömrü de değildir. Tabakalar halinde yaratılma süresidir.

Dünya’da ilk biyolojik faaliyetler ne zaman başladı?

Ayetlerde Dünya’nın yaratılışından kabaca üçte birlik bir zaman diliminden sonra biyolojinin başladığı yani gıda üretim sürecinin başladığı anlatılıyor. Dünya’nın yaşı 4.5 milyar olduğuna göre kabaca 3 milyar yıl önce ilk canlılık başladığı anlamına geliyor. Bilim de bize Dünya’da ilk biyolojik faaliyetlerin yani yaşamın 3.2 milyar yıl önce başladığını açıklıyor.[1-4] Aşağıda kaynaklarını ekran görüntüleriyle verdim. Not: Normalde böyle makalelerde ekran görüntüsü verilmez sadece kaynak veya link vermek yeterlidir. Ama akıllarda soru kalmasın diye çok daha açık yazmaya çalışıyorum.

Kaynak: http://www.sci-news.com/paleontology/science-life-earth-3-2-billion-years-ago-02506.html

İşte bilimin anlattıkları Kuran’ın anlattığı ile ne kadar uyumlu görüyor musunuz? Kuran Dünya’nın üçte birlik ömründen sonra hayatın başladığını söylüyor ve bilim de kabaca aynı rakamı veriyor. Tabi burada Kuran’ın ifadesini de ortalama bir rakam olarak anlamak gerekiyor. Yani üçte birlik bir rakamı üç aşağı beş yukarı üçte birlik bir dilim olarak anlamak gerekiyor. Yoksa Kuran’ın ilk devir Müslümanlarına kesin matematiksel hesaplar vermesini beklemiyoruz.

Atmosfer ne zaman oluştu ve tabakalar halinde tamamlandı?

Verilen ayetlerde göklerin tabakalar halinde düzenlenmesi de iki gün olarak ifade ediliyor. Bugünkü atmosferin oluşumu da oksijen üretimiyle başladı. İlk oksijen üretimi de aşağı yukarı 3.2 milyar yıl önce başladığı tespit edilmiş. Fakat bu üretilen oksijen denizdeki demir tarafından oksidize edilerek bağlandığı için atmosfere bırakılmıyordu.[5] İki milyar yıl önce ise denizlerdeki demir rezervleri okside olmayı tamamlayınca artık oksijen atmosfere bırakılmaya başlandı.[6, 7]

Kaynak: https://link.springer.com/article/10.1007/BF00876630

Ayetlerde atmosferin süreç içinde tabakalaştığının söylenmesi de ilginç. Bilimsel olarak da Dünya’nın ilk zamanlarında atmosfer tamamen dumandan oluşuyordu ve biyoloji başlayıp oksijen üretimi tetiklendikten sonra zaman içinde atmosferde oksijen miktarı arttı ve atmosfer tabakaları bugünkü halini aldı. Ozon tabakasının en geç oluşan tabaka olduğu ve 600 milyon yıl önce oluştuğu bildiriliyor.[8, 9] Kuran’daki 2 günlük zaman dilimi 6 günün üçte bir olduğu için, Dünya ömrünün 1.5 milyar yılına denk geliyor. Bugünkü atmosferin ilk oluşmaya başlaması ise 2 milyar yıl önce başlayıp son tabaka olan ozon ise 600 milyon yıl önce tamamlanıyordu. Yani bilimsel olarak da atmosferin tabakalara ayrılması kabaca 1.5 milyar sürmekte ve bu bilgi de Kuran’ın verdiği kaba istatistiki tarihleri doğrulamaktadır.

Yedi gök

Kuran’da bu yedi göğe görevini vahyettik açıklaması çok ilginç çünkü bugün biliyoruz ki atmosferde görevsel olarak sadece yedi adet tabaka sayabiliyoruz. İlgili yazımızı şuradan okuyabilirsiniz: Atmosferin yedi katmanı mıdır? Yedi kat gök neresidir?

Yakın semanın yıldızlarla süslenmesi

Yine Fussilet 12’de belirtilen “yakın semanın yıldızlarla süslenmesi” olarak çevrilen kelime de Sema-ed Dünya diye geçiyor. Dünya kelimesinin yakın anlamı da olduğundan dolayı bazıları yakın sema diye anlıyor. Fakat Kuran’da Dünya hayatı diye burada yaşadığımız hayata dendiği için Dünya seması üzerinde yaşadığımız arzın seması olması gerekiyor. Yani kafanızı kaldırıp baktığınız zaman gökyüzünüzü süslenmiş olarak görüyorsunuz demektir. Yani süslenen sema, Dünya’mızdan baktığımızda gördüğümüz semadır. Yıldızlar atmosferde değildir ama atmosferimizin görüntüsünü süslerler, bomboş karanlık görünmesini engellerler. Ayet ise göğün yıldızlarla ve koruma ile süslendiğini söylüyor ki Dünyamızın atmosferinin koruyucu özelliklerle donatıldığını da biliyoruz. Kısaca ayet, göğümüzün süslendiğini ve koruyucu mekanizmalar ile donatıldığını haber veriyor.

Fussilet 11 ayetinde geçen gökyüzünün ilk başta duman halinde olduğunu belirtmesi de bilimsel gerçekleri tam yansıtıyor. Oksijen üretilmeden önce atmosfer volkan bacalarından çıkan dumandan dolayı tamamen zifiri duman idi. Bundan iki milyar yıl önce atmosfere oksijen girmeye ve duman ortadan kalkmaya başladı. İlgili yazımızı şuradan okuyabilirsiniz: 56# Kuran “Göğü düşmekten koruruz” diyor. Peki Bilim ne diyor?

Summe kelimesinin anlamı nedir? Yıldızlar Dünya’dan sonra mı yaratıldı?

Soru: Fussilet 11 ayetinde summe kelimesi kullanılıyor. Summe “sonra” demektir, peki bu durumda atmosfer ve yıldızlar yerlerin yaratılmasından sonra başladığı anlaşılmıyor mu?

Fussilet Suresi:

9: De ki: “Gerçekten siz, arzı iki günde yaratanı mı inkâr ediyorsunuz? Ve O’na eşler mi kılıyorsunuz? İşte O, âlemlerin Rabbidir.”

10: O, yeryüzüne sabit dağlar yerleştirdi. Orada bereketler yarattı ve orada tam dört günde isteyenler için fark gözetmeden gıdalar takdir etti.

11– Ve yine, O duman halindeki göğü şekillendirdi; ona ve arza: “Her ikiniz, isteyerek ya da istemeyerek gelin!” dedi. İkisi birden “Bizler boyun eğerek geldik!” dediler.

12- Böylece onları, iki günde yedi gök olarak yarattı ve her göğe görevini vahyetti. Ve biz, Dünya semâsını kandillerle ve bir koruma ile süsledik. İşte bu, Azîz, Alîm Allah’ın takdiridir.

Summe kelimesi atmosferden bahsedilen olayda kullanılıyor ama yıldızlarda (kandiller) bahsedilen olayda kullanılmıyor. Yıldızlarda “ve” kullanılıyor. “Böylece onları, iki günde yedi gök olarak yarattı ve her göğe görevini vahyetti. Ve biz, Dünya semâsını kandillerle ve bir koruma ile süsledik” derken yeri ve göğü bina ettiğini anlattıktan sonra göğümüzü de yıldızlarla süslemiş olduğunu “ve” bağlacı ile anlatıyor. Burada bir öncelik sonralık sırası yok. Yani sorunun yıldızlarla alakası yok. Önce bunu ayırt ettikten sonra summe kelimesinin kullanılışını inceleyelim.

Summe kelimesinin anlamı “sonra “ demektir. Her ne kadar zaten atmosferin oluşması yeryüzünün düzenlenmesinden sonra oluşmuşsa da, Türkçe’de olduğu gibi Arapça’da da her “sonra” kelimesi öncelik sonralık ilişkisi anlatmaz. Bir şeyleri peşpeşe sayarken öncelik-sonralık anlamından bağımsız olarak da kullanılıyor. Örneğin Türkçe’de “ben sana hediye aldım, sonra seni çok sevdim, sonra sana her türlü iyilik yaptım” diye anlatırken öncelik sonralık sırası demek değildir. “Bunu yapman büyük hataydı, sonra baban sana bunu yapmamanı da söylemişti” cümlesinde sonra kelimesi “yine, ayrıca, dahası” gibi bağlaç görevi gören anlamlardadır. Babanın baştan söylediği ifade ediliyor ama “sonra” kelimesi ile anlatılıyor. Çünkü burada “ayrıca baban sana bunu yapmamanı da söylemişti” anlamı var.

Aynı şekilde Arapça’da da her summe kelimesi zaman sırası anlatan “sonra” anlamına gelmiyor, “yine, ayrıca, dahası” gibi anlamlara da geliyor. Örneğin; Şu aşağıdaki cümlelere bakınız.

Not: Çeviriyi Arapça-İngilizce yaptırdım ki buradaki anlam farkını daha iyi görebilelim.

Summe kelimesinin “dahası” anlamı:

Kaynak: context.reverso.net

ثم إن المنظمة نفسها كانت غالبا أداة ناجحة لمنع الصراعات وإدارتها. Dahası, organizasyonun kendisi çatışmaların önlenmesi ve yönetimi için genellikle başarılı bir araç olmuştur.

ثم إن توافر الأدوية والقدرة على شرائها يمثلان أكبر التحديات. Dahası, ilacın ulaşılabirliği ve onu satın alma gücü en büyük zorluğu oluşturmaktadır

ثم إننا غير مستعدين للقبول بأن نحرم من فرصة مناقشة المشكلة. Dahası, sorunu tartışmak için bir fırsattan mahrum bırakıldığımızı kabul etmeye hazır değiliz

Summe kelimesinin “ayrıca” anlamı:

Kaynak: context.reverso.net

ثم أنك لم تسمح لي بتقبيل يدك Ayrıca, elini öpmeme izin vermezdin.

ثم, ألا يتمتع هؤلاء الرجال برؤية بعض السيدات حولهم؟ Ayrıca, bu adamlar etrafta bazı bayanlar görmekten zevk alabilir. Değil mi?

Summe kelimesinin “ve yine” anlamı:

Kaynak: context.reverso.net

جُرح في “نورماندي” ثم “في”هولاندا Normandiya’da ve yine Hollanda’da yaralandı.

Kısaca ayette geçen “summe” lafzı “sonra, dahası, ve yine, ayrıca” anlamlarında kullanılır ve birbiri peşine gelen olayları anlatmaz her zaman. Zaten ayette yere ve göğe birlikte gelin diye emredilmesi ikisinin beraber düzenlenme aşamasından geçtiğini gösteriyor. Biri bitince birine başlanmış değil. Önce yerlerin düzenlenmesi başlamış, sonra atmosferin düzenlenmesi başlamış ve beraber bu düzenleme işi devam etmiştir. Ayet bilimsel bilgilerimizle uyumudur.

Fussilet 11: “…Her ikiniz, isteyerek ya da istemeyerek gelin!” dedi…”

Özetle: Dünya kaç günde yaratıldı?

Fussilet 9-12 ayetlerinde yerlerin ve göklerin toplam yaratılma süresi 6 gündür. Üçte birlik zaman diliminden sonra biyolojinin başladığını söylüyor ki bilimin haber verdikleriyle örtüşüyor. Yine üçte birlik zaman diliminde atmosferin katmanlar halinde yaratıldığı söyleniyor, bu da bilimin haber verdikleriyle tam uyuşuyor. İlk başta göklerin duman halinde olduğunu söylüyor ki bu da bilinmesi mümkün olmayan üçüncü bir mucize olarak karşımıza çıkıyor.

Ayrıca neden gün kelimesi ile ifade edildiğini de şu yazıda çözümledik: 45# GÖKLERİN VE YERİN 6 GÜNDE YARATILMASI NE DEMEKTİR?

Kaynaklar

  1. http://www.sci-news.com/paleontology/science-life-earth-3-2-billion-years-ago-02506.html.
  2. https://lco.global/spacebook/astrobiology/when-did-life-develop-and-what-were-conditions-early-earth/.
  3. https://www.washington.edu/news/2015/02/16/ancient-rocks-show-life-could-have-flourished-on-earth-3-2-billion-years-ago/.
  4. https://time.com/3711556/environment-earth-nitrogen-study-science/.
  5. https://globalchange.umich.edu/globalchange1/current/lectures/Perry_Samson_lectures/evolution_atm/.
  6. https://link.springer.com/article/10.1007/BF00876630.
  7. https://news.mit.edu/2016/oxygen-first-appearance-earth-atmosphere-0513.
  8. https://eartharchives.org/articles/life-on-land-made-possible-by-ozone-layer/index.html.
  9. http://teachertech.rice.edu/Participants/louviere/history.html.

S.S.S: 6 günde yaratılış

Kuran’da bahsedilen 6 günde yaratılan evren midir Dünya mı?

Dünya ve atmosferdir.

Fussilet 9-12 ayetlerinde 6 günde yaratılış mı var 8 gün mü?

6 günde yaratılış var

Kuran’ın anlattıkları bilimsel olarak doğru mu çıkıyor?

Evet, Kuran hiç yanılmadı ki

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

3 Yorum

  1. Güneşin sönmesi veya Dünyanın sonlanması için bilimsel bir tarihleme var mı? Eğer varsa o tarihe göre de üçte birlik üçte ikilik kısmı bilimsel verilerle yorumlamak da bir şeyler gösterebilir.

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. 6 gün kıyamete kadar olacak süre değil ki, içinde bulunduğumuz zaman 6. gün zamanıdır. Elbette bir gün 0,75 milyar senelik bir zaman dilimine denk geliyorsa kıyametin de bu altıncı gün bitmeden kopması mümkündür.

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

  2. Müthişmiş hocam. Elllerine emeğine sağlık. Ben hep evren olarak düşünmüştüm ne yazıkki. Halbuki niye öyle düşündüysem

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

Başa dön tuşu