Peygamber

341# Kuran değerli bir elçinin sözüdür ne demek?

Tekvir 19 ayetinde Kuran değerli bir elçinin sözüdür diyor. O halde Kuran peygamberin sözleri mi oluyor? Kuran’ı peygamber mi yazdı? Bazı kişiler Kuran’ın mana olarak Hz Muhammed’e inmiş olabileceğini ve cümlelerin Hz Muhammed tarafından kurulmuş olabileceğini iddia ediyor.

Değerli bir elçinin sözü

Ayete bakalım:

Tekvir suresi

18 – Nefeslendiği (ağardığı) an sabaha ki,

19 – Kuşkusuz o, değerli bir elçinin sözüdür.

20 – O elçi güçlüdür, Arş’ın sahibinin yanında çok itibarlıdır.

21 – Orada ona itaat edilir, güvenilir.

22 – Arkadaşınız mecnun (aklını kaybetmiş) değildir.

23 – Andolsun o, Cebrail’i açık ufukta gördü.

Öncelikle ayette Kuran değerli bir elçinin sözüdür demesi Kuran’ı Hz Muhammed’in yazdığını göstermez. Bakın aynı ayet Hakka suresi 40’ta da var.

Hakka suresi:

38 – Andolsun gördüklerinize,

39 – Ve görmediklerinize.

40 – Kuşkusuz o, değerli bir elçinin sözüdür.

41 – O bir şair sözü değildir, siz çok az inanıyorsunuz.

42 – Bir kâhin sözü de değildir, ne de az düşünüyorsunuz!

43 – O, âlemlerin Rabbi tarafından indirilmedir.

44 – O, bize isnâden bazı sözler uydurmaya kalkışsaydı,

45 – Elbette biz onu bundan dolayı kuvvetle yakalardık.

46 – Sonra da onun şah damarını keser atardık.

Yani kararlılıkla aynı ifade iki surede verilmiş.

Eğer ayetleri cımbızlamayıp bağlamında anlarsanız, bu ayetlerde Kuran’ın Hz Muhammed tarafından yazıldığını değil, Kuran’ı okuyan kişinin değerli bir elçi olduğunun haber verildiğini de anlamanız zor olmaz. Ne diyor Hakka suresinde, eğer o elçi bizim adımıza isnad ederek söz konuşsaydı onu yakalar ve şah damarını keser atardık.

Kuran’ın bir insan tarafından yazılması imkânsız

Ayrıca ayetler bize Kuran’ın bir beşer tarafından yazılmasının da imkânsız olduğunu söylüyor.

İsra 88: “De ki: And olsun, eğer insanlar ve cinler şu Kur’ân’ın bir benzerini getirmek için toplansalar, yine onun benzerini getiremezler. Birbirlerine arka çıkıp yardım etseler de.”

Yani Kuran’a göre Kuran ne Hz Muhammed’in ne başka bir insanın sözü olamaz. Kuran, bir kişinin aklına gelenleri söylediği sözler olsaydı böyle bir meydan okuma yapmaması gerekirdi.  Ayetlere göre Kuran insanüstü bir güç gerektirir. Zaten Kuran’ın hem bilimsel hem matematik algoritmalarla örülmüş içeriği Kuran’ın beşer sözü olamayacağını ispatlıyor. Hz Muhammed şairler gibi kendiliğinden yazmış olsa idi insan sözü olurdu. Mucizeler örtünürdü. Hatta mucizevi yönleri kaybolur, muhtemelen yanlış bilgilerin açıkça gösterilebileceği bir kitap haline dönüşürdü.

Kuran’ın Arapça inmesi

Kuran’ın Arapça indirildiğinin söylenmesi de ifadelerin Allah’tan Arapça olarak geldiğini gösterir.

Taha 113: “İşte, sakınsınlar yahut hatırlamalarını sağlasın diye onu Arapça bir Kur’an olarak indirdik ve onda uyarılarımıza tekrar tekrar yer verdik.”

Yani Kuran’ı farklı dillerde de indirebilirdik. Hatta meleklerin konuştuğu dille de inebilirdi ama Peygamberin tebliğ yaptığı ilk muhataplar anlayabilsin diye ilk muhatapların dilinde olması gerekirdi. Bu yüzden Arapça olarak biz indirdik. Peygamber Arapça’ya çevirmiş değildir.

Peygamberin vahyi ezberlemeye çalışması

Kıyamet 16: “(Ey Muhammed!) Onu (vahyi) çarçabuk almak için dilini kımıldatma”

Peygamber, inen vahyin hiçbir kelimesini unutmamak için tekrar ediyordu. İnsan kendisi Kuran’ı yazacak olsa tekrar etmek için yorulmaz ve biraz sonra aklına gelenleri zaten söyler. Fakat peygamber inen vahyi ezberlemeye çalışıyordu.

Kısaca: O çok değerli bir elçinin sözüdür hakikati

Kuşkusuz o, değerli bir elçinin sözüdür ayetini cımbızlarsanız sanki Kuran’ın Hz Muhammed’in yazdığı bir kitap olarak anlatıldığını sanabilirsiniz. Art niyetli iseniz cımbızlayarak insanları kandırabilirsiniz de. Fakat eğer ayetleri bağlamında değerlendirirseniz orada anlatılanın Kuran’ı okuyan kişinin şerefli bir elçi olduğunu, kendiliğinden ayet kelimesi söylemesinin imkânsız olduğunu ve hatta bu Kuran’ı tüm insanlar bir araya toplansa yazamayacağı kadar mucize bir kitap olduğunu anlarsınız.

Kuran’ın matematiksel mucizelerinden birini okumak için: https://www.bilimveyaratilisagaci.com/2021/03/kuran-nasil-korundu-kuranda-tek-ve-cift-mucizesi/

S.S.S.

O çok değerli bir elçinin sözüdür ayetinde bahsedilen Kuran’mıdır?

Evet Kuran olarak düşünmemizde bir mahsur yok. Fakat dileyen Peygamberin Kuran kıraati dahil tüm sözleri olarak da algılayabilir.

Kuran’ın lafzının peygambere ait olmadığının delilleri nelerdir?

Kuran’ın bir benzerinin yazılamayacağının bildirilmesi, bütün insanların birleşip Kuran’ın benzerini getirmeye davet edilmeleri, Kuran’ın insan sözü olmadığını gösteriyor.

Değerli bir elçinin sözüdür ifadesinden peygamberimizin insanüstü olduğunu anlayabilir miyiz?

Hayır Peygamber de bizim gibi beşeri acizlikleri olan fakat yerde ve gökte hürmet edilen, değer verilen bir insandır.

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

4 Yorum

  1. Ayetlerin bağlamına baktığımız zaman Cebrail olması daha makul geliyor bana çünkü tekvir 21. Ayete kadar Cebrail’den bahsediyor, 22. Ayetten sonra ise Hz Muhammed’ den bahsediliyor. Onun akıl hastası olmadığını ve Cebrail’i ufukta gördüğünü söylüyor. Yani 21. Ayet ile 22. Ayet arasındaki geçiş farkını anlayan biri, birinde cebrail diğerinde hz Muhammed’ den Bahsettiğini anlar bu benim yorumum böyle düşünmemde sorun olur mu ?

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Tekvir suresinde Cebrail mi yoksa Hz Muhammed mi çok belli olmuyor ama Hakka suresinde bu elçinin Hz Muhammed olduğu belli oluyor. Konumuz açısından diyorsanız hangisinden bahsedildiği, meseleyi değiştirmiyor.

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

      1. Evet hakka 40′ ta bahsettiği kişi Hz Muhammed, tekvir 19′ da ise cebrail olabilir eski bir çok tefsire de baktım hepsi Cebrail olduğunu düşünmüş bu ayettekini, ama Hz Muhammed olmasında da bir sıkıntı göremedim

         

        Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

        Loading spinner

  2. Ben bu konuda peygamberin ümmi ve yetim olmasının da çok hikmetli olduğunu düşünüyorum. Öyle ki o öncesinde hiç bir kitaptan okumadı ve öğrenmedi. Ya da daha önce kendisine bir anne baba tarafından eğitim verilmedi. Herhangi bir okula bir kuruma gitmedi. Bir öğretmeni yoktu. Hayatına bakınca Allah’tan başka tutunacak bir dalı olmadığını görüyoruz. Öyle ki onun tek eğiticisi, terbiye edicisi, öğretmeni Allah olmuştur. Zaten Hira mağarasına kaçıp tek başına tefekküre çekilmesi de bunu gösteriyor. Birileri ile ortak bir düşüncede olmadı hiç. Çağındaki hiç bir düşünce onu tatmin etmiyor.

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

Başa dön tuşu