Bilim Kuran'la ÇelişmezKuran'da kozmoloji

45# GÖKLERİN VE YERİN 6 GÜNDE YARATILMASI NE DEMEKTİR?

Öncelikle Kuran’da bahsedilen 6 günde yaratılan gökler ve yer kavramı Dünya’yı ve atmosferin yaratılmasını açıklıyor. Tüm evreni değil. Bunu 340# Dünya 6 günde mi yaratıldı 8 günde mi? yazımızda açıklamıştık. Önce onu okuyabilirsiniz. Bu yazıda ise Dünya mı evren mi 6 günde yaratıldı konusunu değil, fakat gün kavramı ne demektir, evrenin farklı yerleri için gün kavramları aynı mıdır konusunu inceleyeceğiz.

Zamanın göreceliği

Einstein zamanın göreceliğini açıklamak için ikiz kardeşleri birbiri ile kıyaslamıştı. İkizlerin biri Dünya’da duruyor, diğeri ise uzayda hızla seyahat ediyor. Seyahat eden döndüğünde diğer kardeşinden daha az yaşlanmış olur. Zamanın göreceli oluşu ancak iki farklı zamanın birbiri ile olan göreceli oranı ile anlatılabilir ve verebileceğiniz en iyi örnek ise hareketli nesnelerin zamanlarının değişmesidir. Einstein’da aynen böyle yaptı. Zamanın göreceli oluşu evrenin farklı yerlerindeki farklı hızlarda seyahat eden 100 farklı insan için 100 farklı zaman oluşturur. Örneğin Dünya dışındakilerin ışık hızına yakın seyahat edişlerine göre bir günleri Dünya’da bin sene, onbin sene, ellibin sene, yüzbin sene zamanlar alabilir.

Örneğin bir cisim ışık hızının yüzde 99.99999999963’u kadar bir hıza ulaşırsa onun bir günü Dünya senesiyle bin yıl eder. Yani o cisim kendine göre bir gün boyunca bu hızda seyahat ederse Dünya’da bin yıl geçer. Eğer ışık hızının yüzde 99.99999999999985’u kadar bir hıza ulaşırsa o kişinin bir günü Dünya yılı ile elli bin yıl eder. Hızın virgülden sonraki rakamlarını çok az artırmanız bile Dünya günü ile milyonlarca ve milyarlarca yıla sizi ulaştırır. Peki hızınız ışık hızına ulaşırsa ne olur? Fizikçiler teorik olarak bunu mümkün görmüyorlar. Çünkü ışık hızına ulaşmış bir cismin zamanı tamamen durur, yani kendisine göre bir an ışık hızında seyahat eden bir nesne bizim için sonsuz bir hayat yaşamış gibi gelir. (Bu değerler Einstein’ın meşhur zaman genişlemesi denklemi ile bulunur. Hesplamayla uğraşmak istemiyorsanız kullanabileceğiniz programlar internette var. Yazının sonuna hem denklemi hem de program adresini bırakacağım.)

Kuran’da göreceli zaman

Şimdi bir de Kuran’ın gün ve zaman tarifine bakalım:

Secde 5: “O, gökten yere, işleri düzenler, sonra da o işler, sizin saydıklarınızdan bin yıl kadar olan bir günde O’na yükselir.”

Mearic 4: “Melekler ve Ruh miktarı ellibin yıl süren bir gün içinde ona yükselir.”

Gördüğünüz gibi Allah zamanın göreceli olduğunu Einstein’ınkine benzer bir örnekle anlatmış, hareket eden nesnelerin zamanının Dünya’daki bir kişiye göre daha fazla olacağını belirtmiş. Burada şuna dikkat edilmesi gerekiyor, meleklerin yükseldiği yerdeki bir gün bizim zamanımızla elli bin yıl eder fakat Kuran meleklerin tam bir günde çıktığını anlatmıyor. Yani onlar günün çok az birkaç salisesinde de çıkmış olabilirler. Bu da bizim zamanımızla örneğin birkaç vakitlik bir zamana denk gelir. Zamanı kıyaslamak için gün kelimesi saat veya dakikaya tercih edilmiş.

Kuran bu anlatımla,1450 sene önceyi boşver, 100 sene önce bile akla gelmeyecek bir gerçeği haber vermiştir. Einstein’ın defalarca ispatlanmış bu bilgisi kendi çağdaşı olan dâhi denecek insanlar tarafından bile akla uygun bulunmayıp reddedildiği halde Kuran bunu 1450 sene önce haber vermiş. Bu mucize, Kuran’da mucize yok diye tutturanların açılmamış gözlerini açar umarım.

Kuran’da gün kelimesi

Yine Kuran’da “gün” kelimesinin göreceli zamanları ifade etmek için kullanıldığı şu ayette de belli oluyor.

Kaf 34: “Ona (cennet’e) ‘esenlik ve barış (selam)la’ girin. Bu, ebedilik günüdür.”

Bu ayette ebedilik günü (yevmül hulud) ifadesi geçer ki gün bizim bildiğimiz gün ise neden ebedi denilmiştir? Bu demektir ki Kuran’da gün kelimesinin tek bir tane karşılığı yok. Bizim zaman ölçümüzle bin sene ile sonsuz seneler arasında bir yelpazeye sahip bir tablo karşımıza çıkıyor.

Not: Cennette ‘ki sonsuz günü, zamanın göreceliği konusu ile birleştirirsek yoksa Cennet’te yavaş ve sıkıcı bir hayattan kurtulup her şeyi ışık hızında yapabilecek bir bilince ve bedene mi ulaşacağız?

Evren hakkında henüz çok az şey bilsek de evrenin farklı yerlerinde maddelerin hızlanabileceğini ve ışık hızına yaklaşabileceğini biliyoruz, örneğin solucan deliklerinde cisimler ışık hızına çok yakın hızda seyahat ederler.  Yukarıdaki ayetlerden de Kuran’da geçen “GÜN” tanımının göreceli olduğu anlaşılıyor. Çünkü bir ayette bizim bin senemizin bir gün olduğu, 50 bin senemizin bir gün olduğu ve hatta zamanın durduğu yani oradaki bir günün bile bize sonsuz hayat olarak geldiği alemlerden haber veriyor. O halde Kuran, göklerin ve yerin yaratılışının 6 gün sürdüğünü söylüyorsa bu 6 günün şu an yaşadığımız günler olduğunu kim söyleyebilir? Bu 6 günün ölçüsü nedir, hangi yere ve zamana göredir? Burada evrenin big-bang patlaması anındaki ilk zamanı mı baz alınıyor? Yoksa Dünya’nın ilk oluşmaya başladığı zaman mı?

Daha önce “Hz. Nuh 950 sene nasıl yaşadı?”  başlıklı yazımda belirttiğim gibi bilim insanları evrendeki zamanın giderek yavaşladığını ve bir gün tamamen donabileceğini söylüyor. Bu durumda Hz. Nuh’un nasıl 950 yıl yaşamış olduğu anlaşılıyor. Bu bilgiye göre insanlar eskiden de bir ömür yaşıyorlardı fakat zamanları bizimkinden çok daha fazla uzundu. Yine ashab-ı kehfin zamanlarının değiştirildiğini de Kuran anlatır. Çünkü uyandıklarında bir gün yattıklarını iyi bildikleri halde Dünya’da 309 sene geçmiştir (Onlara bu zaman genişlemesini yaptıran mekanizmayı, mağaranın (kehf) aslında ne olduğunda aramak gerekiyor). Yeri gelmişken şunu da söyleyeyim ashabı kehf kendi zamanlarına göre bir gün uyuduklarından dolayı yeme içme ve tuvalet ihtiyaçları olmamıştır.

Yine diriliş gününde uyanan insanların Dünya’da bir günden az kaldıklarını anlamaları farklı boyutlara göre bizim zamanımızın göreceli olduğunu gösterir.

Muminun 113: “Allah inkâr edenlere: “Yeryüzünde kaç yıl kaldınız?” der. Onlar: “Bir gün veya günün bir kısmı kadar. Hesap bilenlere sor.” derler.”

Bu ayet, iki farklı zamanın birbirine dönüşümünün hesaplanabileceğini söylüyor. Şu andaki bilgimiz, evrenin veya Dünya’nın ilk oluşmaya başladığı andaki zamanının şimdiye göre kaç kat hızlı aktığını hesaplamamız için yeterli değil. Veya bu 6 günlük zaman dilimi evrenin genel genişleme hızındaki büyük zaman için mi geçerlidir, henüz bilgimiz bu konuyu çözebilmek için yetersiz. Allah’ın öğretilerinin bulunduğu İncil’de de Allah katında bir günün bizim bin senemiz olduğu bir ayette geçiyor (Petrus 3:3-9). İncil’de geçen zamanın bu göreceli ifadeleri de ilahi bir öğreti olduğu açık. Çünkü Einstein zamanında yaşamış Tesla gibi dâhilerin bile anlamakta zorluk çektiği böyle bir gerçek, dinlerin öğretilerinde bulunuyorsa buna tesadüf denemez. Kuran’da ise zamanın göreceli olduğu gerçeği bir-iki değil çok sayıda ayette ve İncil’den farklı olarak çok değişik örneklerle anlatılmıştır. Yine bu zaman farklılaşmasının hareketle birlikte meydana geldiği yalnızca Kuran’da belirtilmiştir.

Burada yevm kelimesi tekil olarak gelmiş. Eyyam kelimesi ise çoğuldur. Eyyam kelimesini devirler olarak yorumlayanlar varsa da (aslına buna da karşıyım) yevm kelimesi tekil olduğu için devirler diye yorumlanamaz. Gün gündür. Kesin olarak bildiğimiz şey 6 günde yaratılmıştır ve Kuran’da zaman görecelidir.

Özet olarak

Kuran’da zamanın göreceli olduğu anlatılır ve 6 günde yaratılışın hangi zaman akışına göre olduğu şu an için henüz hesaplanabilmiş veya anlaşılmış bir konu değildir. Tabi bu zamanlar insan algısına göre anlatılan zamanlardır, Yaratıcının kendisi için zamana tabiiyetin söz konusu olmadığı, diğer bir yazımızın konusu.

Einstein’ın zamanın genişlemesi denklemi.

Bu hesaplamayı hazır program kullanarak yapmak için şu siteyi kullanabilirsiniz.

https://www.emc2-explained.info/Dilation-Calc/#.Xgw1KOgza71

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

23 Yorum

    1. Bir kumaş gibi yani veya kağıt gibi

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

  1. Düz demeniz kafa karıstırmıs

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Evren düz diyo ama dikkat edersen
      Dünya değil

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

      1. Evet evren düz. Dünya değil.

         

        Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

        Loading spinner

  2. Hocam bin yıl elli bin yıl gibi sayilar sadece örnek degil midir? Bizim katimizda bin yıl Allah katinda 1 gün derken sadece örnek vermiyor mu? Yani normalde bel ki de daha fazla veya daha az olabilir. Izahı nedir?

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Bin gibi yuvarlak rakamlar çokluk ifadesi olarak kullanılır bazen ama yukarıdaki ayetlerde bin ve 50 bin rakamlarının sadece çokluk belirttiğini söylemek için bir bilgimiz yok fakat Allah bin yıl diyorsa bin yıl olarak bilmeliyiz. Ayette meleklerin Allah’ın katına ulaştığı yol denildiği için belirli bir yol olduğu belli oluyor. Allah diyorsa 1000 senedir 1001 sene değildir demeyi kendi adıma tercih ederim.

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

  3. Hocam peki yerden kasıt neresidir? Hangi yer 6 günde yaratılmıştır? Birde yevm kelimesine evre anlamı veriliyor. Ne kadar doğru sizce?

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Yer Dünya’dır tabiki. 6 gün 6 gündür ama bizim 6 günümüz değil. Başka bir gün. Kıyamet günü tabirinde olduğu gibi. Bizim günlerimizle çok uzun günlere denk gelir.

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

  4. Fussilet suresi: ﴾9﴿ De ki: “Arzı iki günde yaratanı inkâr edip O’na başkalarını ortak mı koşuyorsunuz? O yaratıcı ve âlemlerin rabbi olan Allah’tır.”

    Bu ayette anlatılmak istenen ne peki hocam? Arz nedir? Bazı çevirilerde yeryüzü olarak çevriliyor. Arz ile yeryüzü arasında fark var mı?

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Arz, Dünya ve yeryüzü anlamlarına geliyor.

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

      1. Hocam gökler ve yerler 6 günde yaratıldıysa fussilet suresi 9 da dünyanın 2 günde yaratılması ne anlama geliyor?

         

        Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

        Loading spinner

      2. Arzın 2 günde yaratılması ve göklerin ve yerin 6 günde yaratılma ifadesi arasında bir çelişki var mıdır?

         

        Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

        Loading spinner

        1. Nasıl bir çelişki olacak ki? Ben çelişki göremiyorum. Siz nasıl bir çelişki gördünüz ki?

           

          Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

          Loading spinner

          1. Hocam gökler ve yerler 6 günde yaratıldı ifadesi için “yer” in dünyayı kastettiğini söylemiştiniz. Fussilet 9 da ise Arzın 2 günde yaratıldığı söyleniyor. Dünya 6 günde mi yoksa 2 günde mi yaratılmıştır? Sizi uğraştırıyorum hakkınızı helal edin. İyi akşamlar

             

            Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

            Loading spinner

            1. 6 günde yaratılan yerler ve gökler evren olarak biliniyor. Dolayısıyla dünya 2 günde evren ise 6 günde yaratıldı. Arz Dünya demektir demiştim size. Bunu da anlamadıysanız ben de sorun var, anlatamıyorum demektir. Benim anlatabilme kapasitemin üstüne çıkamıyorum. Bu yüzden birinci cevabımda anlamadığınız konularda başkasından yardım alın lütfen.

               

              Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

              Loading spinner

              1. ﴾9﴿ De ki: “Arzı iki günde yaratanı inkâr edip O’na başkalarını ortak mı koşuyorsunuz? O yaratıcı ve âlemlerin rabbi olan Allah’tır.”

                ﴾10﴿ Arz üzerinde sarsılmaz dağlar oturttu, orayı bereketli hale getirdi; gerekli besinlerini orada -bunlara ihtiyacı olan varlıklar için eşit derecede olmak üzere- uygun ölçülerle yarattı. (Bütün bunlar) dört günde oldu.
                ——-
                Hocam bu ayetlerden anladığım üzere Dünyanın iki günde oluştuğu vakit içinin boş olduğu vakittir. Diğer 4 günde ise Allah yaşanabilir hale getirmiş. Yani dünyanın tamamlanması 6 gün sürmüş oluyor.

                ﴾38﴿ Gökleri ve yeri altı günde yarattık da en küçük bir yorgunluk çekmedik.

                Eğer yanlışım varsa düzeltirseniz sevinirim hocam.

                 

                Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

                Loading spinner

                1. Evet doğrudur, 6 günde yaratılan yerler ve gökler evren değil yeryüzü ve atmosfer de olabilir. Bunu da cevap olarak önce yazdım sonra sildim ki zaten karışık olan kafan iyice karışmasın. Şu linkteki yazıda belirttiğim gibi 6 günde yaratılan yerler ve gökler yeryüzü ve atmosferin yaratılmasına bence daha iyi uyuyor. En iyisini Allah bilir. Ama ortada çelişki doğuracak bir durum yok. Neden çelişki dedin anlamadım.

                   

                  Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

                  Loading spinner

                  1. Hocam dünya 2 günde mi yoksa 6 günde mi yaratıldı sorusu beni çelişki şüphesine götürmüştü. Ayetleri tam anlamadığımdan dolayı böyle bir sorunla karşılaştım.
                    Biraz daha düşününce sorularıma cevap buldum aklımda bir şey kalmadı teşekkür ederim.

                     

                    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

                    Loading spinner

  5. Hocam peki Allah neden “yarattık” diyor? Yani yaratılış bitti mi? En çok sorulan sorulardan biri de bu oluyor.

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. O ayetten yaratılışın bittiği anlaşılmaz. O ana kadar 6 gün geçti demektir. Mesela bir şehri planlayıp sürekli geliştiren biri derse ki “şehri kurmamız 6 yıl aldı”, bu ifade şehir bitti artık, bir şey yapılmıyor demek mi oluyor?

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

Başa dön tuşu