Dinler Tarihi

275# Üzeyir Allah’ın oğlu dediler ayeti yanlış mıdır?

Yahudiler Üzeyir Allah’ın oğludur dediler ayeti eskiden beri tartışma konusu olmuştur. El-Kasım b. İbruhim el-Rassi (ölümü 860) dokuzuncu yüzyılda Mısır’da Yahudi ve Hristiyan yazmaları üzerinde araştırmalar yaparken Hahamlar ona Yahudilerin Ezra’ya Allah’ın oğludur demediklerini belirtmişler. Yine dokuzuncu yüzyılda Hristiyan inançlarının yanlış yönleri hakkında eserler yazan el-Cahız (ö. 868) gibi Müslüman bilginler de bu soruyla yüzleşmişlerdir. Cahız ve Taberi (ö. 923) gibi İslam akademisyenleri Üzeyir Allah’ın oğlu dediler ayetinin Arabistan yarımadasında bulunan azınlık bir Yahudi mezhebine ait bir görüş olduğunu savunmuşlardır.[1]

Ezra’nın dördüncü kitabı

Fakat daha sonraları eski Yahudilerin Ezra’yı Allah’ın oğludur olarak gördüklerini gösteren bir kanıt ortaya çıktı. M.S. birinci yüzyılda İbranice olarak yazıldığı düşünülen ve bugün hahamlar tarafından okunup başvuru kaynağı olarak kabul edilen “Ezra’nın dördüncü kitabı” [2] isimli kitapta Ezra’nın Babil sürgününden sonra kaybolan Tevrat’ı aklından tekrar yazdığı için Tanrı’nın onu ödüllendirdiği ve insanoğullarının arasından alıp Tanrı’nın oğulları arasına yerleştirdiğini şu ifadelerle yazar: “Sen, insanlar arasından alınacak ve bundan sonra oğullarımla yaşayacaksın ….” [1, 3]

Tanrı’nın oğulları inanışı

Kısmen tahrif edilmiş Tevrat’ın yaratılış bölümünde melekler Tanrı’nın oğulları olarak nitelendirilmiştir. Tevrat, Cennet’ten kovulmuş meleklerden bahseder ve bu meleklere; ‘Tanrı’nın Oğulları’ Nefillerin (Nefilim) Babaları” ve ‘Gözcü Melek’ler denilmektedir.[4]

Babil sürgünü sırasında MÖ 587-538 yılları arasında 50 yıldır kaybolan ve sonradan Ezra tarafından yeniden yazılan Tevrat’a göre Tanrı’nın oğulları insan kızlarıyla ilişkiye girince dev insanlar olan Nefilimler doğuyor ve Dünya’da anarşi çıkarıyor. Nuh tufanı da bu Nefilimleri ve azgınlaşmış insanlığı silmek için geliyor. Oysa Kuran’a göre Nuh tufanı Nuh kavminin putlara tapmayı terk etmemesi, azgınlaşması, Nuh’u dinlememeleri sebebiyle Nuh kavmini yok etmiştir. Nefilimlerle bir alakası yoktur, Allah’ın oğlu veya kızı diye bir şey yoktur, melekler ve Ezra da Tanrı’nın oğulları değildir. Tabi bu yanlış bilgileri Ezra mı koydu yoksa ondan sonra mı konuldu bir şey diyemiyoruz.

Üzeyir Allah’ın oğlu dediler

Peygamberlere de Allah’ın oğludur diyorlardı

Yahudilerde meleklere Allah’ın oğulları deme inanışı dışında peygamberlere ve yüce gördükleri din büyüklerine de Allah’ın oğludur yakıştırması yapma vardır.

“Siz ilahlarsınız’ diyorum, ‘Yüceler Yücesi’nin oğullarısınız hepiniz!’ Yine de insanlar gibi öleceksiniz, Sıradan bir önder gibi düşeceksiniz!” (Mezmurlar 82:6,7)

“Sonra Firavuna de ki, ‘RAB şöyle diyor: İsrail (Yakub) benim ilk oğlumdur. Sana, bırak oğlum gitsin, bana tapsın, dedim. Ama sen onu salıvermeyi reddettin. Bu yüzden senin ilk oğlunu öldüreceğim.’ ” (Mısırdan Çıkış 4:22,23)

“Adıma bir tapınak kuracak olan odur. O bana oğul olacak, ben de ona baba olacağım. Onun krallığının tahtını İsrail’de sonsuza dek sürdüreceğim.’” (1 Tarihler 22:10)

“RAB bana şöyle dedi: ‘Tapınağımı ve avlularımı yapacak olan oğlun Süleyman’dır. Onu kendime oğul seçtim. Ben de ona baba olacağım. Bugün yaptığı gibi buyruklarıma, ilkelerime dikkatle uyarsa, krallığını sonsuza dek sürdüreceğim.’” (1 tarihler 28:6-7)

“RAB’bin bildirisini ilan edeceğim: Bana, “Sen benim oğlumsun” dedi, “Bugün ben sana baba oldum.” Mezmurlar 2:7.

““Kuzeye, ‘Ver’, güneye, ‘Alıkoyma; Oğullarımı uzaktan, kızlarımı dünyanın dört bucağından getir’ diyeceğim.” (İşaya 43:6.) [5]

Üzeyir’in farkı ne?

Burada akla geliyor ki Mesih gibi ulu kişilere Peygamberlerin oğlu deniyorsa Üzeyir’in diğerlerinden farkı nedir?

Muhtemelen Kuran’ın bahsettiği Yahudiler Üzeyir’i Tevrat’ı yeniden getirmekle görevli çok abartılmış bir kişilik olarak tasvir ediyorlardı. Zaten kitaplarında Üzeyir’in göklere çekilmiş olduğunun yazması, Tanrı’nın has oğulları arasında gökte yaşıyor olduğu bilinci bazı Yahudileri aşırı bir düşünceye sevk etmiş olabilir. Kesin olarak bildiğimiz tek konu Yahudilikte Ezra’nın Allah’ın has oğulları arasına çekilmiş olma bilincinin var olduğudur.

Kısaca: Yahudiler Üzeyir Allah’ın oğludur dediler konusu

Yahudilerde en ulu gördüklerine Tanrının oğlu denmesi bir gelenekti. Ezranın 4. kitabında da Ezra’nın Tanrının oğulları arasına alınacağı yazıyor. Dolayısıyla bunu okuyanların Ezra’yı Tanrının oğullarından olarak bilmesi çok normal. Bazı müfessirler bu düşüncenin azınlık bir Yahudi grubu arasında olduğunu iddia etmişse de azınlık veya çoğunluk olduğuna dair bir veri bulamadım.

Öyle görünüyor ki Ezra tarafından 50 yıl sonra yeniden yazılan Tevrat, tarih boyunca insan aklı ve mitolojileriyle birçok defa karışarak çokça tahrif edilip günümüze gelmiştir. Birçok önemli yanlışını da Kuran düzeltmiştir. Bunu 151 nolu yazıda açıklamıştık.

Ezra yahudi tarihinde Tevrat’ı yeniden getirdiği için Musa kadar önemli bir şahsiyet olarak görülür.[5]

Ezra’nın ödül olarak insanoğullarının arasından alınıp Tanrı’nın oğulları yani melekler arasına gönderilmiş olması da eski Yahudilerin bir inanışı olduğu, Ezra’nın dördüncü kitabında fark edildi ve bu henüz yakınlarda anlaşılabilmiş bir gerçektir. Hz. Muhammed devrinde Ezra’nın Allah’ın oğlu olduğunu iddia eden Yahudilerin olduğuna dair bir kanıt yoktur, fakat Kuran iddialı bir şekilde Yahudilerin böyle inanmış olduklarını söyleyerek gaybi bir haber veriyor, yüzyıllarca Kuran’ın bir yanlışı olarak algılanıyor (ateistler hala öyle zannediyor) ama yakınlarda bu ayetin gerçekliği ortaya çıkıyor. Kuran hiçbir yerde, hiçbir konuda yanlış yapmayan, yanlışını bulamayacağınız bir kitaptır.

Tevbe 30: “Yahudiler Üzeyir Allah’ın oğludur dediler, Hıristiyanlar da “Mesîh (Îsâ) Allah’ın oğludur” dediler. Bunlar, daha önceki inkârcıların söylediklerine benzer biçimde ağızlarından çıkan sözlerdir. Allah onları kahretsin! (Gerçeklerden) nasıl da yüz çeviriyorlar!”

REFERANSLAR

  1. https://almadinainstitute.org/blog/the-quran-the-jews-and-ezra-as-the-son-of-god/.
  2. https://blogs.ancientfaith.com/wholecounsel/2018/09/26/4-ezra-a-biblical-book-youve-probably-never-read/.
  3. https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20Esdras%2014&version=RSV.
  4. https://www.salom.com.tr/arsiv/haber-89195-yahudilik_ve_melekler_7_dusmus_melekler.html.
  5. https://www.suleymaniyevakfi.org/kuranda-nebiler/uzeyir-aleyhisselam.html

Yahudiler eskiden Üzeyir Allah’ın oğlu diyordular.

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

Bir Yorum

  1. Çok teşekkürler Allah razı olsun..

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

Başa dön tuşu