Hayvan davranışları bilimi

276# Karga mezar kazar mı? Maide 31 tefsiri

Karga mezar kazar mı? Kargaların mezar kazması bilimsel bir gerçeklik midir? Kuran’da nasıl geçiyor? Cevap: Kargalar leş yiyicilerdir ve eskiden savaş alanlarına gelip cesetleri yediklerinden dolayı, kargaların görülmesi özellikle Avrupa toplumlarında ölümün habercisi sayılırdı ve ölümle ilişkilendirilirdi. Fakat yerli Amerikalılarda iyi haber müjdecisi olarak tanınırlardı.

Kargalar cenazelerine sahip çıkar

2009 yılında Emotion, Space and Society adlı bilim dergisinde bir makale yayınladı. [1] Makale ilgi çekiciydi ve birçok popüler bilim sitesi tarafından paylaşıldı. [2-4]

Makalede baskın duyguları tespit edilmiş birkaç hayvan konu ediliyordu. Fillerin empati yapma duygusunun gelişmiş olduğundan, Babunlarda korkaklık olduğundan bahseden makale, ölüleri için yas tutan ve gömmeye benzer bir merasim uygulayan hayvanın ise hangisi olduğunu söylüyordu dersiniz? Saksağan, kuzgun ve karga. (Saksağan ve kuzgun da kargagiller (Corvidae) familyasındandır.)

Saksağan ( karga )

Araştırmacının kargaları gözlemi

Araştırmacı, kendi gözlemlediği bir olayı şöyle anlatıyor: Yolda araba çarpmış bir saksağana denk geldiğini ve saksağanın başında bekleyen dört diğer saksağan vardı. Bir tanesi cesedi gagaladı, sonra diğeri gelip gagaladı (Muhtemelen ölüp ölmediğini kontrol ediyorlar). Bir diğer uçtu ve biraz çimen getirip cesedi örttü, sonra diğerleri de biraz çimen getirip cesedi örttü ve biraz daha başında bekledikten sonra teker teker uçup gittiler.

Yazar bunun saksağanların yas tutması ve ölülerini incelemesi olduğunu söylüyor. Bunun kargalar, kuzgunlar ve saksağanlar arasında yağın olduğuna dair bilgiler aldığını yazıyor. Bu tür bir cesedin üzerini kapatma duygusu bir de fillerde rastlanmıştır.[5]

Makalede yazar soruyor:

  1. Bu yas tutan kargalar ne düşündüklerini ve hissettiklerini biliyor mu?
  2. Saksağanlar arkadaşlarına saygı mı gösteriyor?
  3. Sorumluluk reddini önemsedikleri için mi bunu yapıyorlardı?
  4. Bu hareket kargaların robotik bir hareketi midir?

Yazar ilk iki soruyu evet olarak son iki soruyu ise hayır olarak cevaplıyor.

Cenaze ile ilişkilendirdiklerine düşmanlık besliyorlar

Yine başka bir çalışmada kargaların ölülerine sahip çıktıkları ve bu ölüyü eğer bir insan veya hayvan taşıyıp götürdüğünü görürlerse onu unutmadıkları ve onu gördüklerinde agresifleşme eğiliminde olduklarını bildirmiştir. Bu deneyi yaparken araştırmacılar maske kullanmışlar ve haftalar sonra bile o maskeyi gören kargalar agresifleşme eğilimi göstermişlerdir. [6, 7] Bu araştırmanın videosunu yazımızın altına koyuyoruz.

Bazı araştırmalarda ise kargaların arkadaşlarının cesetleri başında katilin kimliğini araştırdıkları ve baş edemeyecekleri bir düşman ise bölgeden uzak durdukları fakat süresiz bir kin besledikleri belirtilir. [8, 9]

Kuran’da karganın yeri eşelemesi

Kuran’da Maide 27-31 ayetleri arasında Adem’in iki oğlundan birinin diğerini öldürdüğü ve çaresizce düşünürken bir karganın ona ilham olduğu ve böylece kardeşini gömmeyi ilham aldığı yazar. Ayette karga yeri eşeliyordu diyor, başka bir kargayı gömdüğünü söylemiyor. Yeri eşeleyip kazması ona kardeşini gömmesini ilham etmiş.

Kargalar da zaten normalde cenazelerini gömmüyorlar fakat cenazelerine çok sahip çıkan bir davranış sergileyip üzerlerini otla örtüyorlar ve başında yas tutuyorlar. Allah’ın o kişiye cenazeyi gömmeyi ilham etmesi için bir karga göndermiş olmasını ve kargaların cenazelerine değer vermeleriyle dikkat çeken hayvanlar olduklarını düşünürsek bu karga ayeti hayret edilecek bir örnek olarak karşımıza çıkıyor. Tıpkı daha önce hayvan davranışları bilimine uygun olarak eşekleri ve maymunları örnek veren ayetlerin mükemmel örnekler verdiğini anlatmamız gibi. (İlgili yazılar 191 nolu ve 192 nolu yazılardır.)

Mesela karga yerine denilseydi ki bir köpek geldi ve yeri eşelemeye başladı veya bir güvercin geldi yeri eşelemeye başladı. O zaman bu ifade sıradan bir ifade olurdu. Fakat hayvanlar içinde cenaze merasimleri yaptığı bilinen ve cenazelerine sahip çıkması yönüyle emsalsiz bir hayvandan bunu ilham aldığını söylemesi, başlı başına Kuran’ın taklit edilemez emsalsiz bir kitap olduğunu gösterir.

Karganın yeri kazması ayetleri

Maide 27-31: “Onlara Âdem’in iki oğluna ait şu gerçek olayı anlat. Bir gün Allah’a birer sunuda bulunmuşlardı da birininki kabul edilmiş, diğerininki edilmemişti. (Sunusu kabul edilmeyen) “Seni kesinkes öldüreceğim” dedi. Öteki “Allah sadece kendinden çekinenlerinkini kabul eder.” dedi.

Beni öldürmek için el kaldırsan; seni öldürmek için ben el kaldırmam. Ben varlıkların sahibi Allah’tan korkarım.

Dilerim ki benim günahımı kendi günahınla birlikte sırtlanasın da cehennemi boylayasın. Zalimlerin cezası işte budur.

İçinden bir dürtü onu, kardeşini öldürmeye itti ve öldürdü. Böylece kaybedenlere karıştı gitti.

Derken Allah, kardeşinin cesedini nasıl gömeceğini göstermesi için, yeri eşeleyen bir karga gönderdi. “Yazık bana, ne kadar aciz kaldım?! Şu karga kadar olup kardeşimin cesedini gömemedim?” dedi. Sonra ettiğine pişman oldu.”

REFERANSLAR

  1. Bekoff, M. (2009). Animal emotions, wild justice and why they matter: Grieving magpies, a pissy baboon, and empathic elephants. Emotion, Space and Society, 2(2), 82-85.
  2. https://www.theregister.com/2009/10/21/magpie_funerals/.
  3. https://www.telegraph.co.uk/news/earth/wildlife/6392594/Magpies-feel-grief-and-hold-funerals.html.
  4. https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1221754/Magpies-grieve-dead-turn-funerals.html.
  5. https://www.myguaranteedplan.ca/funeral-preplanning-news1.
  6. https://www.livescience.com/53283-why-crows-hold-funerals.html.
  7. https://www.treehugger.com/why-crows-hold-funerals-their-dead-4863282.
  8. https://www.audubon.org/news/think-crow-funerals-are-strange-wait-until-you-see-wake.
  9. Swift, K., & Marzluff, J. M. (2018). Occurrence and variability of tactile interactions between wild American crows and dead conspecifics. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences, 373(1754), 20170259.

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

4 Yorum

  1. sünnet olmak hakkında bir şeyler yazar msınız zararlı mı vücuda sonradan müdahale mi geleneksel mi gibi gibi ?

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Tamam olur inşallah

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

  2. Selamün aleyküm Hocam.. miras ayetlerindeki oranları hesaplayinca düz hesap olmuyor adaletsiz oluyor diye itiraz geliyor atesitlerden, Allah matematik hesabı bilmiyor mu haşa diyorlar bununla ilgili yazı yazarmisiniz

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Yazı var

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

Başa dön tuşu