Dinler Tarihi

339# Abraham Brahma veya Brahman benzerliği

Abraham Brahma isminden mi geliyor? Abraham ve Brahma isimleri birbirlerine benziyor. Abraham Araplar ve Yahudilerin ortak atasıdır ve aslında böyle birinin yaşamadığı, bu ismin Hint dininden alındığı iddia ediliyor. Ayrıca Yunan’lı Filozof Flavius Josephus (M.S. 37 – 100), Aristo’nun “Bu Yahudiler Hint Filozoflardan gelmedirler, Hintliler onlara Kalani derler.” dediğini aktarmıştır. O halde Yahudiler Hindistan’dan gelme bir kavim midir ve Abraham (İbrahim) diye biri yok mudur?

Abraham ismi Ebla tabletlerinde geçiyor

Abraham Brahma aynı kişi olduğu iddiası spekülatif amaçlı bir iddiadır. Tek bir somut kanıtla çürütülebilecek bir iddiadır. M.Ö. 2250-2750 yılları arasında yazıldığı tespit edilen Ebla tabletlerinde Abraham ismi geçmektedir.[1] Yani o dönemde Abraham diye bir isim, Mezopotamya’da insanlar için kullanılıyordu. Hz İbrahim’in ismi de bu yüzden farklı yerlerden gelmiş olması gerekmiyor.

Brahman Hinduizm’de herşeyi yaratan ve hiçbir şeye benzemeyen Tanrının ismidir. Brahma ise Vişnu ve Şiva ile birlikte Trimurti denilen tanrı üçlemesini teşkil eder.

Vişnu, Şiva ve Brahma üçlemesi. En sağdaki dört yüzlü olan Brahma.

Abraham isminin orjinali Avram idi

Yahudi kaynaklarına göre Abraham’ın ismi Av-Ram idi.[2, 3] Av-Ram ise Ur’daki ateş Tanrı’sının ismi idi. Nemrud kimdir yazımızda anlattığımız gibi Ur’da baş tanrı ateş tanrısı idi ve ateşe tapılıyordu. İbrahim bu yüzden ismini değiştirip Abraham diye anılmasını istemiş olabilir. Bu bilgiler İbrahim’in ateşe atılması anlatısıyla uyuşuyor.

Abraham ismi Ebla tabletlerinde çıktığına göre ya bilinen bir isim idi ya da Ebla tabletlerindeki Abraham bizzat Hz. İbrahim’in kendisidir. Ebla kenti Harran ile Kenan yolu güzergâhı arasında kalan ve zamanının en büyük şehirlerinden biridir. Yani Harran’dan Kenan’a gitmek üzere yola çıkan İbrahim’in Ebla kentine uğraması bulgularla örtüşüyor.

Hz İbrahim’in ilk ismi olan Avram ise Brahman ismine spekülasyon üretecek kadar bir benzerliği yok.

Dinlerin kökenleri hep aynı kaynaktan geliyor

İkinci ihtimale bakalım. Abraham Brahma kelimelerinin aynı kökten geldiğini düşünelim. Bunun da çok farklı açıklamaları olabilir. Örneğin en eski bilinen kabileler olan Aryanlılar Orta Asya’dan Hindistan’a ve İran’a göç ederek burada Hint ve İran toplumlarını kurdular. Yine Orta Asya’dan göç eden insanlar Mezopotamya’da Sümer devletini de kurdular. Bu toplumların kökenleri Orta Asya’ya dayandığı için ortak kelimeleri olması normaldir.

Hatta Aryanlıların da Aristo’nun haber verdiği batık Atlantis kıtasından kurtulan insanların çocukları olduğu teorisi de var. Atlantis kıtasının ise Nuh’un kavminin yaşadığı ve boğulan insanların ülkesi olduğu öngörüleri de var. Bu durumda Atlantis’ten kurtulan ve ortak bir tek Tanrı’ya inancı olan insanların soyunun farklı yerlere göç ederek farklı milletleri oluşturdukları ve ortak kelimeler taşıdıklarını varsayabiliriz. Atlantis’i saymasak bile Mezopotamya ve Hindistan’ın Orta Asya’dan göç eden insanlar tarafından medeni yerler haline getirildiğini tarihen biliyoruz. İşte bu yüzden ortak kelimeler kullanmalarını bekleyebiliriz.

Brahman ve Rahman

Brahman ismi de bunlardan biridir. İlahi bir isim olduğu belli. Çünkü gözden kaçıyor ama Brahman ismi İslam dinindeki Allah’ın Rahman ismine daha çok benziyor. Yani bu isim Allah’ın bir adıdır. Tek Tanrı’nın ismi iken zamanla Hint kültürü onu çok Tanrılı dinin en büyüğüne çevirmiştir. Tıpkı Arapların Rahman ismini veya Allah ismini tek Tanrı’nın ismi iken çok tanrılı bir dinin en büyük ve göksel Tanrı’sına çevirmesi gibi.

Araplar Allah’ın El ve Ellah isimlerinin yanında Rahman ismini de korumuşlar ve Rahman’a (Allah’a) ibadet ediyorlar ve herşeyin üstündeki en büyük yaratıcı tanrı olarak biliyorlardı. Tıpkı Brahma veya Brahman gibi. Hatta o dönemde güney Arabistanlılar Allah isminden çok Rahman ismini kullanıyorlardı.

İsra 110: “İster Allah diye ibadet ve dua edin. İster Rahman diye ibadet ve dua edin. Hangisiyle ibadet ve dua ederseniz edin, bütün güzel isimler, Esma-i Hüsna O’nundur.” diye ilan et…”

Yani Rahman veya Brahman ismi yaratıcımız olan tek Tanrı’yı anlatıyordu. Bu yüzden bu isim Hint kültüründe, Mezopotamya’da ve Arabistan’da ilahi bir isim olarak korundu. Bu yüzden Mezopotamya’da Ebla tabletlerinde Abraham ismi çıktı. Abraham da Brahman ismi ile yakın bir anlam taşıyor olabilir. Tıpkı Abdurrahman isminin “Rahman’ın kulu” demek olması gibi.

Ebla tabletleri, Abraham isminin Mezopotamya’da bir insan ismi olduğu gerçeğini gösteriyor. Abraham Brahma isminden gelip gelmediği önemini yitiriyor.

Abraham Hint rahibi miydi?

Abraham’ın Hindistan’dan yola çıkıp gelen bir Brahman rahibi olduğu iddiası ise çok önemli bir fark yaratmaz. Yani Abraham’ın (İbrahim) Ur’da doğmuş olması veya Ur’a sonradan hak dinin temsilcisi olarak gelip yerleşmiş olması Kuran ile çelişen bir durum değil. Fakat Hindistan’dan geldiğine dair kuvvetli kanıtlar yok ve Ur’da doğmuş olması ve Mezopotamya asıllı olması daha makul görünüyor. Çünkü ilk ismi olarak Yahudi kaynaklarında geçen Avram, Ur’daki ateş tanrısının ismidir. Bu durumda babasının bu ateş dinine mensup olduğu için ona doğduğunda bu ismi koyduğunu düşünürsek doğma büyüme Ur’lu olması gerekir.

Yahudi kaynakları da Yunan filozofların eserlerinden bin beş yüz yıl kadar daha eski kitaplar olup Yahudiler ilk dereceden muhataplar olduklarından, Yunanlıların asırlar sonra kulaktan duyma bilgilerine göre çok daha güvenilir kabul edilmesi gereken kaynaklardır.

Fakat burada şöyle bir ihtimal de olabilir. Tevrat’ta Hz İbrahim’in yaşamış olduğu Ur şehrine Keldanilerin Ur’u denmiştir. Yani Hz İbrahim Keldani kabilesi içinde doğmuştur. Aristo ise bu kavme Kalaniler demiş. Bu durumda zaten aynı şeyden bahsediyor olabilirler ve böylece Keldanilerin ataları da Hindistandan gelmiş olabilir. Bu ihtimal de var. Çünkü Keldanilerin Mezopotamya’ya M.Ö. ikinci bin yılının sonunda geldikleri biliniyor.[4] Bunlar tarihin konularıdır, Hz İbrahim’in varlığı hakkında spekülasyon çıkarmak için kullanılacak konular değildir.

Hatta Keldaniler Hindistan’dan gelmişse iki kollu Tanrıça Saraswati’ye benzer isimler de oradan gelmiş olabilir ve böylece Abraham’ın karısı Sarah’ın ismi de böylece Saraswati’ye benzer olarak o toplumda yaygın olarak kullanılan bir isim olabilir. Bunların hepsi spekülasyona açık konulardır, çünkü kimsenin elinde net bilgiler yok. Benzetmeler yoluyla spekülasyonlar ve komplo teorileri geliştirmek de muhalif olanların en kolay başvurduğu yöntemlerden biridir.

Hindu Tanrıça’sı Saraswati. Diğer adları Sharada, Savitri, Brahmani, Bharadi, Vani, Vagdevi

Arapların ve Yahudileri aynı atadan gelmeleri

Yukarıdaki delillere ilaveten ayrıca genetik akrabalık analizlerine göre Araplar ve Yahudiler 3500-4500 yıl önce aynı atadan türemiş Mezopotamya kökenli iki kardeş kavim olduğu ortaya çıktı.[5] Bu tarihler de Ebla tabletlerinin yazıldığı zaman dilimine denk geliyor ve bu dönemde Mezopotamya’da Abraham ismi olduğunu gösteriyor.[6]

Ayrıntılı yazı şurada: https://www.bilimveyaratilisagaci.com/2021/03/araplar-ve-yahudiler-ayni-atadan-hz-ibrahim/

Yusuf’un hikayesinin doğruluğu

Ayrıca İbrahim’in torunu olan Yusuf’un Mısır hayatı da Mısır kayıtlarına uygun. Yani o dönemlerde Mısır’da ve Mezopotamya’da başlayan kıtlıklar ve aynı Hz Yusuf’a benzeyen ve devletteki resmi ismi Mentuhotep olan bir vezirin varlığı da kayıtlarda mevcut.

Ayrıntılı yazı şurada: https://www.bilimveyaratilisagaci.com/2021/03/misir-kayitlarinda-hz-yusuf-imhotepmidir/

Nemrut’un aynı tarihlerde yaşamış olması

Ayrıca Hz İbrahim’in varsayılan dönemine denk gelen ve yeryüzünün ilk imparatorluğu olan Akad imparatorluğunu dört bir yana genişleten ve tarihte ilk defa kendini Tanrı ilan eden bir kral da var. Üstelik bu kralın En-marad (Nemrud) diye bir tapınağı var ve halk ona tapıyor. Bu yüzden adı Nemrud olarak biliniyor. Bu kralın yaşadığı tarih de elimizdeki olayların tarihlerine tam uyuyor.

Ayrıntılı yazı şurada: https://www.bilimveyaratilisagaci.com/2020/10/nemrud-kimdir-ibrahim-urfa/

Özetle: Abraham ve Brahman

M.Ö. 2250-2750 yılları arasında yazıldığı tespit edilen Ebla tabletlerinde Abraham ismi geçmektedir. Yani o dönemde Abraham diye bir isim, Mezopotamya’da insanlar için kullanılıyordu. Hz İbrahim’in ismi de bu yüzden farklı yerlerden gelmiş olması gerekmiyor.

Hintlilerin inandığı her şeyin yaratıcısı ve yarattıklarına benzemeyen Brahman ismi Rahman ismiyle semantik olarak hemen hemen aynıdır ve tüm dinlerin tek kaynaktan tek ve ilahi bir dinden geldiğini ima ediyor.

Hz İbrahim’in ilk ismi olan Avram ismi ise Hintlilerin inandığı Brahman ismine çok benzemiyor ve zaten Ur şehrindeki ateş tanrısına bağlılığı göstermek üzere babası tarafından konulmuş bir isimdir.

Yahudilerin Hindistan kökenli olduğuna dair kuvvetli bir belge veya bulgu yok. Yunan bilginlerinin kulaktan duyma bilgilerine dayanan bir iddia. Bunun aksine o tarihi yaşamış ve çok daha eski tarihlerde yazılmış Yahudi kaynaklarında böyle bir bilgi geçmez aksine Hz İbrahim’in Ur şehrinde babasıyla yaşadığı ve Nemrut’a karşı koyduğu için Ur’u terk edip Kenan’a gidip yerleştiği geçer.

Ayrıca, Araplar ve Yahudilerin genetik analizleri, Mısır’da Hz. İbrahim’in torununun oğlu olan Hz Yusuf’un hikâyesinin doğrulanabilir olması ve Nemrut’un hikâyesinin doğrulanması Hz İbrahim’in o dönemde yaşamış olduğunu gösteren ve kulaktan duyma bilgilerle kıyaslanamayacak kadar tarihi belgeleri olan ve ispatlı kanıtlardır.

Kaynaklar

  1. https://www.chabad.org/parshah/article_cdo/aid/766977/jewish/Is-There-Evidence-of-Abrahams-Revolution.htm.
  2. Samuel Dunlap (1858), Vestiges of the Spirit History of Man; alıntılayan Hilton Hotema (1956).
  3. https://www.eoht.info/page/Abraham%20and%20Brahma.
  4. https://islamansiklopedisi.org.tr/keldaniler.
  5. https://www.nature.com/articles/npre.2010.4206.1.
  6. https://tr.wikipedia.org/wiki/ibrahim

S.S.S: Abraham Brahma benzerliği

Abraham Brahma ile aynı kişi midir?

Bu sadece bir spekülasyondur. Bir benzetmedir, delillere dayanmamaktadır.

Brahman ve Rahman isimleri Allah’ın isimleri midir?

Evet muhtemelen hepsinin kökeni aynıdır. Yani tek Tanrı’nın isimleridir.

Tarihte Abraham isimli birinin yaşadığına delil var mıdır?

Evet, Mezopotamya’da çıkarılan Ebla tabletlerinde (M.Ö. 2250-2500) Abraham ismi geçmektedir. Bu da o bölgede Abraham isminin kullanıldığını gösterir.

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.
Başa dön tuşu