Dinler Tarihi

386# Eski Mısır dininde melek inancı var mıydı?

Eski Mısır dininde melek inancı var mıydı? Yusuf 31 ayetinde Mısır’lı kadınlar Yusuf’u görünce bu bir melektir diyor, fakat Mısırlıların melek inancı var mıydı?

Yusuf 31: “(Kadın) Onların düzenlerini işitince, onlara (bir davetçi) yolladı, oturup dayanacakları yerler hazırladı ve her birinin eline (önlerindeki meyveleri soymaları için) bıçak verdi. (Yusuf’a da:) “Çık, onlara (görün)” dedi. Böylece onlar onu (olağanüstü güzellikte) görünce (insanüstü bir varlıkmış gibi gözlerinde) büyüttüler, (şaşkınlıklarından) ellerini kestiler ve: “Allah’ı tenzih ederiz; bu bir beşer değildir. Bu, ancak üstün bir melektir” dediler.”

Ayette bu beşer değil dedikten sonra bu bir melektir ibaresi sözü tamamlayıcı özelliktedir. Fakat soru şu ki, Mısır’da melek inancı var mıydı?

Bu soruyu cevaplamak için önce Tuat’tan bahsetmekle başlayayım.

Tuat eski Mısır dininde yeraltı Dünyasına denirdi. Yani ölüler diyarı demektir. Aynı zamanda Duat, Akert, Amentes olarak da bilinir. Hiyerogliflerde daire içinde bir yıldız ile gösterilir. Buranın efendisi ise Tanrı Osiris olduğuna inanılıyordu. Osiris’in ilk mumyalanan kişi olduğuna inanılıyordu. Bu yüzden Firavunlar mumyalanıp yeraltı Dünyasına gönderilirdi. Yer altına her gece uğrayan Tanrı Re ile yalnızca mumyalanan bu Firavunlar birleşip ölümsüzleşirlerdi.

Resim kaynağı: https://jimtheviking.artstation.com/projects/KaRJ4x

(Aslında Re, Isis, Osiris, Horus, Seth gibi 2000’e yakın Mısır Tanrıları gerçek yaratıcı Tanrı olarak kabul edilen Amun’dan farklı olarak insansı özellikler gösteren göksel varlıklardı. Gerçek Tanrı ise bir taneydi ve her şeyi yaratmıştı ve insansı özellikler göstermeyen aşkın bir Tanrı idi. Mısır tarihinin değişik dönemlerinde gerçek Tanrı’nın adı Amun, Atum, Aten, Aker olarak evrilmiştir.)

Tuat’ın etrafı dağlarla çevrilidir ve Tuat’ı Dünya’dan ayırırlar. Ortada büyük bir vadi oluşur. Tuat boyunca Mısır’daki Nil’in ve cennetteki göksel Nil’in karşılığı olan bir nehir akıyordu ve bu nehrin her kıyısında vadiyi istila eden herhangi bir varlığa düşman olan çok sayıda canavar ve şeytan yaşıyordu. Tuat ayrıca, her biri gecenin bir saatine karşılık gelen 12 bölüme veya isime bölündü. Firavun III. Thutmose’nin lahitinden Tanrıları Re’nin bu yeraltı Dünya’sında yaptığı 12 saatlik yolculuk anlatılır. Gecenin 12 saati adlı bu kitapta Re birbirinden zorlu yollarda ilerler. Yol boyunca yılanlar, timsahlar ve şeytanlar doludur. Assains Creed Origins adlı bilgisayar oyununda da Tuat diyarı kullanılmıştır. Oyuncular bu alanı da geçmektedirler.

Tuat’a gelen insanlar önce burada yargılanırdı ve iyi mi kötü mü oldukları belirlenirdi. İnsanların kalpleri Osiris’in tüyü ile tartılırdı. Tüyden ağır çıkan kalpler, aslan vücutlu timsah başlı Tanrı olan Ammit tarafından yenirdi. tartıyı geçerse Aaru’ya kabul edilirdi. Aaru ise Tuat’taki Cennet idi. Ölüler kitabından çıkan aşağıdaki papirüs bu tartım işlemini, solda osiris’i ve ensağda Anubis’i ve tartımın başında bekleyen Ammit’i göstermektedir.

mısır melekleri

Kötü insanlar için Tuat’ın her yanında canavarlar ve şeytanlar eziyet edicilerdi, iyi insanlar da melekler ile muhatap oluyordu. Kuran’da anlatılan gerçekleri, Hz Muhammed’den binlerce yıl önce kaybolmuş Mısır dininde kısmen başkalaştırılmış, değiştirilmiş olarak mı görüyoruz ne? Bu anlatılar dinlerin orijinlerinde ölümden sonra yargılanma ve eziyet, melekler kavramlarıyla karşı karşıya kalma öğretilerinin olduğunu gösterebilir.

Tuat hakkında bilinenler, esas olarak Kapılar Kitabı, Mağaralar Kitabı, Tabut Metinleri, Amduat, ve Ölüler Kitabı gibi lahit metinlerinden öğrenilmiştir. Fakat bu kitaplar Mısır’ın farklı zamanlarına ait olup, Mısır’da inançlar binyıllar içinde sürekli değiştiği için Tuat hakkında farklı farklı bilgiler verirler. Muhtemelen orijinal dinin öğretileri, zamanla değişe değişe mitolojik hikâyelere dönüştürülmüştü. Hatta Isis, Osiris, Seth gibi Tanrı’lar da Amun gibi gerçek yaratıcı Tanrı değiller, kanatlı ve güçlü canlılardı. Muhtemelen Babil’de Marut adlı melek Marduk’a dönüştürülüp tapıldığı gibi bu Tanrılar da zamanında bu bölgenin insanlarının tanıdıkları meleklerdi ve binyıllar içinde Tanrılaştırılmışlardı.

Sebe 40: O gün, onların hepsini bir arada toplayacak (haşredecek), sonra meleklere diyecek ki: “Size tapanlar bunlar mıydı?” (Melekler) Derler ki: “Sen yücesin, bizim velimiz sensin, onlar değil. Hayır, onlar cinlere tapıyordu ve çoğu onlara iman etmişlerdi.”

Allah hata etmez, eski kavimler hem melekleri hem cinleri Tanrılaştırmışlardı.

Resim kaynağı: Ubisoft entertainment

Eski Mısır’da ayrıca Tuat içinde yaşayan melekler inancı da vardı. Bu melekler muhtemelen Isis, Osiris, Seth gibi antik zamanlardan bildikleri melekler olmadıkları için Tanrılaştırılmamışlardı. Sadece varlıklarını biliyorlardı. Hiyerogliflerde Tuat’ta yaşayan melekler anlatılmıştır. Sir E. A. WALLIS BUDGE tarafından 1920 yılında yayınlanan EGYPTIAN HIEROGLYPHIC DICTIONARY (Mısır hiyeroglif sözlüğü) adlı sözlükte hiyerogliflerde geçen sözcükler İngilizce’ye tercüme edilmiştir. Sayfa 448’de “Tuat’taki melekler topluluğu” (Heniu Amiu Tuat) kavramı Mısır hiyeroglif dilinde ve İngilizce dilinde verilmiştir. Ekran görüntüsü aşağıdadır.

Kısaca ;

Hiyeroglifler de geçtiği gibi eski Mısırlılarda melek inancı vardı. Tuat’ta melekler ve şeytanlar yaşardı. Bunları hiç görmemişlerdi ama şeytanlar çirkin ve korkunç varlıklar olarak, melekler ise çok güzel ve duru varlıklar olarak bilinirler. İyi insanlar ve kötü insanlar bunlarla muhatap olurlardı. Bu yüzden Yusuf’u gören kadınlar Yusuf’un bir beşer olamayacağını ancak bir melek olabilecek kadar duru ve güzel bir görünüme sahip olduğunu düşünmüşlerdir.

Ayrıca Mısır tarihinde Hz Yusuf kimdi sorusunun cevabı için ilgili yazımız: 316# Mısır kayıtlarında Hz Yusuf. İmhotep değil Mentuhotep

Kaynaklar:

  1. https://occult-world.com/duat/
  2. https://www.cliffsnotes.com/cliffsnotes/subjects/history/what-place-did-the-underworld-have-in-egyptian-mythology
  3. https://symbolsage.com/duat-egyptian-realm-dead/
  4. https://australian.museum/learn/cultures/international-collection/ancient-egyptian/the-underworld-and-the-afterlife-in-ancient-egypt/
  5. https://www.jstor.org/stable/25150205
  6. https://www.definitions.net/definition/duat
  7. https://www.thoughtco.com/osiris-4767242

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

6 Yorum

  1. Peki hocam islam dini ile bu kadar benzerlik göstermesinin sebebi nedir. Hz Meryem icin ISIS diyorlar. ISIS daha önce yaşamıştı diye biliyorum. Bunu nasıl açıklarsanız

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Çok benzerlik göremiyorum ben. Fakat benzer olması iyi olurdu.

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

  2. Hocam Peygamber Efendimiz döneminde melekleri ortak koşanlar var mıydı. Yahut yakın dönemlerde meleklere böyle bir tapını var mıydı? Sebe 40 ayeti önceki kavimlerin tutumlarından mı bahsediyor ?

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Direk meleklere tapma yok ama Kuran’da insanların melekleri putlaştırdığı yazıyor.

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

      1. Yani bu o dönemde bilinmeyen bir durumdan mı haber veriyor?

         

        Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

        Loading spinner

        1. Evet eski Mısır’da melek inancı olduğunu bilemezlerdi ama buna mucize diyemem çünkü kendileri melekleri bildikleri için melek kelimesini kullanmaları da normal bir durum olurdu.

           

          Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

          Loading spinner

Başa dön tuşu