Dinler Tarihi

152# Hacer-ül Esved, Hinduların Shiva Lingasından mı alınmıştır?

Daha önce Hacer-ül Esved’in bir put olmadığını şuradaki yazımızda açıklamıştık. Şimdi Hacerül Esved Hint tapınaklarından mı alınmıştır konusunu inceleyeceğiz.

ateist siteler Hacerül Esved taşının Hinduizm’deki Shiva Linga taşından geldiğini iddia ediyorlar. Bu konuda yazdıkları yazılara veya hazırladıkları videolara ekledikleri görsellerde tapınağın ortasında siyah/kara yumurta gibi genelde yarım metrelik bir taşın durduğunu görürsünüz.

Eğer konuyu bilmiyorsanız ateistler burada sizi yanıltmayı başarabilir; evet, hacerül esved de kara bir taştır dersiniz. Oysa ki yanıltmaca şuradadır: Shiva Linga taşları çok çeşitli renkteki taş, metal, tahta, kil veya tek kullanımlık malzemeden yapılır, yani kara taşa özgü bir şey değildir ama ateist siteler sizin gözünüzün içine içine kara taşı sokarlar. Bu bilgiyi Britannica’dan[1] Wikipedia’dan[2] okuyabilir veya Google resimlerde bu taşı aratıp değişik çeşitlerini kendiniz görebilirsiniz.
İkinci olarak Hindu’ların Shiva Linga’ları tapınağın özel odalarında ortada ve yerde bulunur. Fakat Hacer’ül Esved Kabe’nin içinde değil dış duvarında bulunur.[1, 2] Erkekliği simgeleyen Linga, disk şeklinde bir yapı içinde bulunur. Buna Yoni denir ve bu da dişiliği temsil eder.

Böylece bu pagan kültürde Linga ve Yoni Tanrıların doğurganlığını, yaratıcılığını ve üretkenliğini temsil eder. Fakat birçok uzmana göre; Linga ve Yoni, erkek ve kadın cinsel organını temsil etsin diye ortaya çıkmamıştır. Rahipler böyle bir şey söylemezler. [2, 3] Bu bilgi halk tarafından uydurulmuştur. Hayal gücünü kullanan bu ateist siteler de Yoni’yi Hacer’ül Esved’in etrafındaki gümüş mahfazaya benzetmişler ve İslam’ın burada Linga’yı taklit ettiğini ileri sürmüşlerdir.

Oysa ki Hacerül Esved taşı Peygamberimizden çok sonraları mahfazaya alınmış, mevcut şekli ise 1873 yılında yapılmıştır.[4] Bu şeklin verilmesinin nedeni, taşın şekli oval olduğu içindir ve çerçevesi de oval yapılarak orantı korunmuştur. Yani şimdiki çerçeve 1873’ten önce yoktu bile! Geç tarihlerde yapıldığı için Yoni ile bir alakası görünmemektedir. Çerçeve, taşın parçalanmasından dolayı taşı bir arada tutmak için bir gereklilik olarak ortaya çıkmıştır. Üstelik Hacer’ül Esved taşı Linga gibi çerçevenin ortasındaki dikine bir taş değil, aksine yassı ve yayvan bir taştır.
Bir de Hindu mitolojisinde Tanrıça Sheela’nın doğum yapışını gösteren bir taş kabartma vardır. Hacer’ül esved’in etrafındaki çerçevenin bu kabartmadaki oval cinsel organ figüründen alındığını iddia ederler. Aşağıdaki resim onlara ait:

 

Bu adamlar okuyucuları aptal yerine koymaktan çekinmiyor. İkisi de oval şekilde diye mi bu çerçeve oradan alınmış diye iddia ediyorsunuz? Elinizde ikisinin de oval olmasından başka oradan alındığını gösterir delil var mı? –Yok abi. –Alakaya maydanoz diyesiniz gelir. İnternette bilgi kirliliği oluşturup insanların zihinlerini karıştırmaktan öte birşeye yaramayan kirli benzetmelerdir bunlar. Yahu Dünya’da o kadar oval nesne varken Tanrıça’nın doğum organına benzetmek nereden aklınıza geldi? Bir de bu resimde Sheela’nın metal bir heykelciğini koymuşlar ki hacer-ül esvedin metal çerçevesine benzesin. Oysa orijinali bir kabartmadır ve bunu Hacer-ül Esved’in çerçevesine nasıl benzettiniz şaşırmamak elde değil. Hem de mevcut çerçeve Peygamberden yüzyıllar sonra eklenmişken… Asıl kabartma taş şudur:

Tabii, ateistler sürekli İslam’daki objeleri veya ritüelleri alakalı veya alakasız acaba neye benzetebiliriz diye kafa yorunca aklıma bir fıkra geliyor.
Temel ile Dursun iki tane at almışlar. Fakat devamlı atlarını karıştırıyorlarmış. Hangisi kimin atı belli değil. O yüzden Temel’in aklına parlak bir fikir gelmiş ve atın bir tanesinin kuyruğunu kesmiş. Dursun da ona inat diğer atın kuyruğunu kesmiş. Temel bu sefer atın bir tanesine boya ile işaret koymuş. Dursun ona inat diğer atın aynı yerine aynı boya ile işaret koymuş. Temel bakmış böyle olmuyor, Dursun’a: – Dursun bak bu böyle olmayacak. En iyisi beyaz at benimki, siyah at da seninki olsun demiş
Bu fıkradan çıkaracağımız sonuç: Temel gibi sahte benzerlikleri aramak yerine aradaki devasa farklılıkları gözden kaçırmamak gerekiyor.
Bir de ateistlerin bu tip paylaşımlarını görüp “abi ben Müslümanlıktan çıkacağım galiba” diyen gençler yok mu? Aahhh…
Ya! Güzel kardeşim din hakkında hiçbir bilgi sahibi olmadan ateist sitelerden okumaya başlarsanız, işte böyle aldatılıp en önemli sermayeniz olan Yaratıcınız ile bağınızın kopmasına sebep olursunuz. Önce beş on sene süreyle dininizi anlatan kitapları bir okuyun ki dininiz hakkında sizi kandıramasınlar.

KAYNAKLAR

  1. https://www.britannica.com/topic/lingam.
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Lingam.
  3. Wayman, A., O, that Linga. Annals of the Bhandarkar Oriental Research Institute, 1987. 68 (30).
  4. https://islamansiklopedisi.org.tr/hacerulesved.

 

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.
Başa dön tuşu