Dinler Tarihi

278# Hz. Davud zamanında zırh yapılmıyor muydu?

Davud peygamber zırh yapar mıydı? Hz. Davud zamanında zırh kullanılır mıydı? ateistlerin internette insanları yanıltmak için kullandıkları bir iddiası şöyle: Kuran’da Davud peygamberin savaş zırhı yapıyor olduğunu söylemesine rağmen Davud peygamber zamanında henüz zırh icat edilmemişti şeklindedir. O halde zırh yapımının tarihçesine ve Davud peygamberin yaşadığı bilinen tarihlere bakarak bir karşılaştırma yapalım.

Davud (a.s.) ne zaman yaşadı?

Hz. Davud M.Ö 1010-970 yılları arasında İsrail’in 3. Kralı olmuştur.[1] [2, 3] Kuran’da Davud peygamberin hüküm ve hikmet sahibi olduğu vurgulanır. Yani işlerin inceliklerini görüp kavrayabildiğinden dolayı ona hikmet verilmiştir ve çokça sualler sorulurdu, hükümdar olduğu için ise hüküm verilmiştir.

Bakara 251: Derken onları Allah’ın izniyle bozguna uğrattılar. Davud Calut’u öldürdü. Allah ona (Davud’a) hüküm ve hikmet verdi ve ona dilediğinden öğretti. Allah’ın insanları birbiriyle savması olmasaydı yeryüzünün düzeni bozulurdu. Fakat Allah, bütün âlemlere karşı büyük bir lütuf sahibidir.

Enbiyâ 78-80: Dâvûd ile Süleymân’ı da hatırla. Hani bir ekin tarlası hakkında hüküm veriyorlardı. Çünkü halkın koyunları o ekine girmişti. Biz de hükümlerine şâhid olmuştuk. Biz hüküm vermeyi Süleymân’a kavratmıştık. Zâten her birine hükümrânlık ve ilim vermiştik. Dâvûd ile birlikte, ALLÂH’ı tesbîh etmeleri için dağları ve kuşları onun emrine verdik. Bunları yapan Biz idik. Bir de Dâvûd’a, sizin için, elbise (zırh yapma) san’atını öğrettik ki, savaşlarınızda sizi korusun. Şimdi siz şükrediyor musunuz?

davud zırh

Davud peygamberin demirden zırh yapması

Sebe 11: “Vücudu tümüyle örten zırhlar yap, dokumasını sağlam tut” dedik. Ey insanlar! Siz de iyi işler yapın. Ben ne yaptığınızı görürüm.”

Peki Davud’un hükümranlık yaptığı M.Ö 1010-970 yılları arasında zırh yapma sanatı hakkında neler biliyoruz?

Zırh tarihi

Bunun için Roy C. Laible’ye ait “Zırh Tarihi – History of Armor” isimli kaynak bir eserden bir alıntıyı çevireceğim: [4]

“Çirkin adam, çevreye karşı koruma için çeşitli deri ve kürklere sahipti ve kahramanların yaralanmasına karşı, malzemelerin koruyucu yeteneklerinden yararlanmak mantıklıydı. Sümerler, çok eski zamanlarda (MÖ 2800) deri pelerinler ve deri kaskların kullanılmasını tercih ettiler. Mikenliler 1300 yıl sonra hâlâ deriyi kalkanlarda ve zırhlarda kullanıyorlardı.

Çoğu durumda, arkeolojik buluntuların gerçek prototiplerine sahip değiliz ve eski Mısırlılar tarafından kullanılan zırhın pietorial temsillerine bağlı olmalıyız. Saxtorph, ilk Mısırlıların (M.Ö.3000) iklim nedeniyle, birkaç keten tabakası ve kasıkların üzerinde sertleştirilmiş kumaşlar dışında genellikle hiçbir zırhı tercih etmediklerini göstermektedir. Tarihte hemen hemen aynı zamanda, Sümerler, başarısı kalkanlı toplu mızrakçıların kullanımına bağlı olan falanksı kullandılar. Kalkanları muhtemelen deri ile kaplı ahşaptı. Hurley, bazı Semitik çöl göçebelerinin de Sümer’e taşındığını ve Sümer kalkanlarına ve mızrakçılara karşı okçuluktaki yeteneklerini kullandığını belirtti. M.Ö. 2500’de Sargon’un yönetimi altında, sonunda başarılı oldular ve okları Sümerleri yendi.

Hurley ayrıca, Akkadyalıların (M.Ö. 2334-2154)  savaşta metal miğferler kullanan ilk insanlar olduğunu bildirdi. Daha sonra (M.Ö. 1292-1255) vücut zırhı için deri veya kumaşa tutturulmuş haşlanmış deri göğüs plakası ve bunların da üzerine metal plakalar kullanılmıştır. Haşlanmış deri daha sonra cuirbouilli olarak adlandırıldı ve istenen şekillerle kalıplanabildi.

Asurlular (M.Ö.1100-600) genellikle zırhlarının genişliği ve karmaşıklığı açısından en gelişmiş antik medeniyet olarak tanınırlar. Keçe, yün, deri, ahşap, demir ve bronzdan, hem plaka zırh hem de zincir zırh yaptılar. İnsanların yanı sıra atların da zırhları vardı.”[4]

Demir zırhlar ne zaman kullanılmaya başlandı?

Yukarıdaki tarihsel yazının konumuzla alakalı kısmına bakarsak, ilk olarak Akkadyalılar zamanında (M.Ö. 2334-2154) savaşlarda metal miğferler kullanılıyordu. M.Ö. 1292-1255 yılları arasında deri üzerine yerleştirilmiş metal plakaları bulunan zırhlar kullanılmaya başlandı. Davud peygamberin İsrail kralı olduğu devre denk gelen ve Mezopotamya’nın hâkim imparatorluğu olan Asurlular ise demir ve bronzdan hem plaka zırhlar hem de zincir zırhlar yapıp kullanıyorlardı. Yine Asurluların plaka ve örgü zırhlar kullandığı çok sayıda kaynakta geçer ve yaygın bir bilgidir. [7, 8, 9]

Demek ki gelişmiş zırh yapımı insanlık tarihinde tam da Davud peygamber zamanı civarlarına denk geldiği görülmektedir. Tarihin bu kısmı çok aydınlık değil ama Asurlular bu gelişmiş zırh yapımını İsrail krallığından ve İsrail krallığı ise Davud peygamberden öğrenmiş olması da muhtemeldir. Kısaca ortada bir tarihsel çelişki yok tersine yine bilimsel verilerle doğrulanan gaybi bir haber var.

Tevrat’ta Davud ve zırh

Tevrat’ta Davud peygamberin demir işleyip zırh yapımıyla uğraştığı yazmıyor ama İsrailoğullarının Calut (Golyat) ile savaşmaya giderken demirleri olmadığı için kılıçları da olmadığı bu yüzden kral Davud öncesinde en çok demiri işleme sıkıntısı yaşadıkları anlaşılıyor. Anlaşılan o ki Davud a.s. kral olduktan sonra bu eksiği fazlasıyla giderecek hamleler yapıp demirci ocakları ve zırhlar geliştirmiştir.

Samuel 13: “Bütün İsrail ülkesinde bir tek demirci yoktu. Filistliler, ‘İbraniler kılıç, mızrak yapmasın.’ demişlerdi. Bu nedenle bütün İsrailliler saban demirlerini, kazma, balta ve oraklarını biletmek için Filistlilere gitmek zorundaydılar. Saban demiriyle kazmanın bileme fiyatı, şekelin üçte ikisi kadardı. Beller, baltalar, üvendireler için istenilen fiyat ise şekelin üçte biriydi.” Tevrat’ın bir başka yerinde şunlar kaydedilmektedir: “İşte bu yüzden, savaş sırasında Saul ile Yonatan dışında, yanlarındaki hiç kimsenin elinde kılıç, mızrak yoktu.”[5]

Davud’un zırh giymesi

Bu savaşta Golyat (Calut) isimli bir savaşçı öne çıkarak Talut’un (Kral Saul) ordusundan dövüşecek bir kişi istiyor. Baştan aşağıya metal zırhla kaplanmış bu cengaver adamın karşısına kimse çıkmak istemiyor. Davud diye bir genç öne çıkınca kral Talut kendi zırhını çıkarıp Davud’a giydiriyor, fakat zırh harekete izin verecek bir mühendislikle yapılmadığı için Davud zırhı çıkarıp Calut’u öyle öldürüyor.[6] O devirde İsraillilerin en büyük sorunu savaşlar ve demirin kullanılamaması olduğu Tevrat’tan anlaşılıyor. Fakat Tevrat Davud’un sonradan demir ve zırhla uğraştığını belirtmiyor, bunu Kuran bildiriyor.

Sonuç olarak

Hz. Davud zamanında zırh yapımı olduğunu tarihi veriler destekliyor. Ek olarak, Kuran eğer başka bir peygambere demiri yumuşatıp zırh yapmayı öğrettik deseydi, bu ifade sıradan bir ifade olurdu ve hatta Musa, İbrahim veya Nuh gibi daha eski bir peygamber için kullanılsaydı çelişkili bir durum bile olabilirdi. Fakat gelin bakın ki gelişmiş arkeolojik verilere sahip olmayan Muhammed peygamberin getirdiği Kuran tam da Davud peygamberin zırh yaptığını bildiriyor ve arkeolojik veriler de gelişmiş zırh yapımının başlangıç zamanlarını ve kazandığı önemi koca insanlık tarihinde onun zamanlarına tarihliyor…

Evet Hz. Davud zamanında zırh yapılırdı ve zırh yapımı Dünya’da ilk defa bu zamanda ve bu bölgede başlamıştı.

Referanslar

  1. Anstey, C., & Cossic, A. (2010). The new Bath guide. Peter Lang. sayfa 236.
  2. https://tr.wikipedia.org/wiki/Davud.
  3. https://inzardergisi.com/davud-a-s-in-hayati-ve-peygamberligi/.
  4. Laible, R. C., & Barron, E. (1980). History of armor. In Methods and phenomena (Vol. 5, pp. 9-40). Elsevier.
  5. https://old.bibleonline.ru/bible/tur/09/13/.
  6. I. Samuel, XVII/11-52.
  7. https://islamansiklopedisi.org.tr/zirh
  8. https://www.turkcebilgi.com/asurlular
  9. http://www.tirendaz.com/tr/?page_id=2833

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

2 Yorum

  1. Aslında bu ayet bir mucize ve hak kitap olduğunun beyyinesi

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

Başa dön tuşu