Bilim Kuran'la Çelişmez

148# Kuran’da akraba evliliği emredilir mi?

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Kuran’da yakın akraba evliliğini insanlara emreden veya teşvik herhangi bir ayet yok. Fakat Ahzab 50 ayetinde peygamberin evlenebileceği kişiler sınırlandırılırken amca, hala, dayı, teyze kızlarıyla evlenebileceğini yazar. Yani insanlık için kuzenlerle evlenin veya evlenmeyin diye bir ayet yok. Fakat yasaklama gelmediği için evlenmenin dinen bir mahzuru da yok.

Kuran akraba evliliğine özel bir teşvik yapmadığı halde bazı ateist sayfalarda “Kuran akraba evliliğini neden teşvik ediyor, genetik hastalıkları bilmiyor mu?” gibi asılsız yorumlar yapılıyor ve bu da bilgi azlığından dolayı bazı insanların kafasını karıştırıyor. O halde bu yazıda akraba evliliğinin risklerini ve yararlarını açıklayacağım, fakat burada Kuran’da böyle bir emir olduğu sanılmasın diye baştan anlattım.

Yapılan araştırmalarda gösterilmiştir ki akraba olmayan bireylerin yaptığı evliliklerde genetik bir hastalık ortaya çıkma ihtimali % 2-3 arasıdır. Akraba evliliklerinde ise genetik hastalık çıkma ihtimali %4-6 arasındadır.(1, 2) Araştırmacılar bunun, gösterilmeye çalışıldığı gibi çok önemli bir risk artışı olmadığını söylüyor. Tabi bu rakamlar genel rakamlardır. Yoksa belirli bir genetik bozukluğu olduğu bilinen akrabalar evlenmeden önce taşıyıcı olup olmadıklarını genetik test ile kontrol ettirebilirler.

Akraba dışı evlilikte doğan çocuklar daha kuvvetli ve daha zeki olabiliyor. Buna genetik dilinde melez azmanlığı (hibrit vigor) deniyor. Peygamberimiz de bir sözünde akraba dışı evlilik yapın ki çocuklarınız daha kuvvetli olsun demiştir.(3) Bunu bilmesi ne kadar ilginç değil mi?

Akraba evliliğinde az miktardaki risk artışına karşın bazı yararları da var. Şöyle ki genetik terim olarak “Inbreeding” terimi akraba birleşmesi demektir. Eğer Inbreeding olmasa bugün yeryüzündeki insan ve hayvan ırkları oluşamayacaktı. Inbreeding sayesinde belirli bir insan topluluğu (populasyon) genetik havuzunu başkalaşmaktan ve değişimlerden koruyarak ırklar oluşmaktadır. Yani bugünkü ırk özelliklerini koruyan insanların kendilerine has görünümleri kapalı bir grupta çoğaldıkları için mümkün olabilmiştir. Bu da insanlar ve diğer canlılar arasında türün devamı için çok önemli olan genetik çeşitliliği sağlıyor. Eğer kapalı toplumlar olmasa gen havuzları kaynaşacak ve zaman içinde genetik havuz tektipleşecek. Doğa da bir türün genetik çeşitliliğini (Genetic variation) kaybedip tektipleşmesi ise tür için çok ciddi bir tehdittir.

Akraba evliliğinin (Inbreeding) ikinci ve daha önemli faydası ise şudur. Akraba evliliği toplumdan zararlı genlerin uzaklaştırılmasını sağlıyor. Ömrünün son 40 yılını akraba evliliklerindeki genetik değişimleri araştırmaya adamış olan Dr. Alan H. Bittles 2012 yılında Cambridge Üniversitesi yayınlarında bu konuda bir kitap yayınladı ve kitabında akraba evliliğinin kısa vadede genetik hastalık riskini bir miktar artırmasına rağmen insanlık için yararlı olduğunu çünkü zararlı mutasyonları insanlıktan temizlediğini söylüyor. Araştırmacıya göre eğer akraba evliliğini yasaklarsanız zararlı mutasyonlar toplum içinde gizli (resesif) halde sürekli artacak ve uzun bir zamandan sonra artık bu genetik hastalıklar önlenemez boyutta kendini gösterecek. Bu da insanlık için hiç arzu edilmeyecek bir durumdur.(4) Akraba evliliğini şu anda yasaklamak kısa vadede genetik hastalık riskini azaltıp geçici bir rahatlama sağlasa da insanlığın geleceği, biriken resesif mutasyonlardan dolayı hiç te parlak olmayacak.(5)

Kısaca akraba evliliğini dinimiz emretmemiştir. Ama yasaklamamıştır da. İnsanlığın tercihi zaten her ikisini de dengelemekte. Genetik araştırmalar gösteriyor ki akraba evliliğinin yasaklanması ileride insanlığın başına büyük sorunlar açacak resesif mutasyonların birikmesiyle sonuçlanacaktır. Burada ben şöyle düşünüyorum, Kuran hiçbir konuda hata yapmıyor, bir insan yazması olsa o günün anlayışına göre bir şey söylerdi ve bugünün bilgisiyle çelişebilirdi ama bakıyoruz ki çok riskli konularda bile hiçbir falso yapmadan dosdoğru konuşmuş bir kitap. Aslında Kuran’ın en büyük mucizesi budur işte. ateistler bir yerde çelişki var sanıyorlarsa o kısma tek gözle bakıyorlardır. Bunu her fırsatta gösterdim. Saygılarımla…

 

KAYNAKLAR

  1. https://www.bionews.org.uk/page_91625.
  2. https://www.nytimes.com/2002/04/04/us/few-risks-seen-to-the-children-of-1st-cousins.html.
  3. Nouri N, Nouri N, Tirgar S, Soleimani E, Yazdani V, Zahedi F, et al. Consanguineous marriages in the genetic counseling centers of Isfahan and the ethical issues of clinical consultations. Journal of medical ethics and history of medicine. 2017;10.
  4. Bittles AH. Consanguinity in context: Cambridge University Press; 2012.
  5. https://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-04/nesc-wnm042512.php.

 

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.
Başa dön tuşu