Bilim Kuran'la ÇelişmezEmbriyoloji

94# İnsan evreler halinde mi yaratıldı?

Nuh 14: ‘’ Hâlbuki, O, sizi evrelerden geçirerek yaratmıştır.’’

Materyalist arkadaşlar yukarıdaki ayeti eleştirmişler. Diyorlar ki insanın anne karnında oluşumu süreklilik arz eder, evreler halinde olmaz.

Cevap: Öncelikle şunu belirtelim ki bu ayeti evrimin kanıtı olarak gösteren Müslümanlar olduğu gibi anne rahmindeki yaratılışı anlattığını söyleyenler de vardır.

İlgili Makaleler

Biz burada anne rahmindeki yaratılış için bir sorun teşkil ediyor mu ona bakacağız.

Anne rahminde yaratılışın süreklilik arz ettiğini en eski insanlar bile bilirdi fakat bu yaratılış sırasında yeni yeni oluşum süreçleri başlar, gelişimde anahtar noktalar oluşur ve bu yüzden embriyolojik gelişim süreci insanlar tarafından da evreler halinde incelenir.

Embriyolojik gelişim, zigot evresinden sonra morula, gastrula, blastula evrelerini geçirir. Bu ilk aşamalar aşağıda gösterilmiştir.

Daha sonra günlere göre kabaca amnion oluşumu, neural plate oluşumu, kemik oluşumu başlangıcı, kas oluşumu başlangıcı vs. gibi çok sayıda aşamaların takip eder, bunun için insanlar tarafından çeşitli evreleme haritaları yapılmıştır.

Aşağıda gelecek şekillerde gelişim evrelerinin günleri her resmin sol üstünde numaralanmıştır. Bu günlerde gelişimin hangi aşamasında olduğuda açıklanmıştır.

Yine Washington Carnegie enstitüsü tarafından embriyonik gelişim süreci 23 ayrı evreye ayrılmıştır. Bu evrelerin başlangıç günleri ise resimlerin üstünde mavi şerit içinde ‘Stage 1,2,3, vs’ diye gösterilmiştir.

Bu resimleri Moore’un ‘Developing Human’ (2011) adlı kitabından aldım. Gelişim evrelerinin detayı için kitaba bakabilirsiniz.

Kısacası, Kuranı eleştirenler önce bilim öğrensin.

12345

678910111213141516171819

HumanEmbryo2012

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

Bir Yorum

  1. Mucize yalanları sitesinin, Bir yerde evreler neden yok ve bir yerde de evre yok süreklilik var demesi beni güldürdü. O ayet bükülmesi aklıma geldi. Bilim bükücü atomik ateistler için çok güzel bir yazı olmuş hocam. Elinize sağlık.

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

Başa dön tuşu