Bilim Kuran'la Çelişmez

303# Adet döneminde cinsel ilişkiye girmek zararlı mı?

Adet döneminde cinsel ilişkiye girmek zararlı mıdır?  Kuran’da ve Tevrat’ta menedilen adet döneminde cinsel ilişki tıbben gerçekten zararlı mıdır? Yoksa hiçbir kaynağa dayanmadan konuşan bazı insanlar, Kuran’ın “adet döneminde cinsel ilişkiden uzak durulması” emrinin hikmetsiz olduğunu söylerken haklılar mı bakalım.

Normal olarak gebe olmayan ve menopoza girmeyen kadınlarda ayda bir defa 2-7 gün süreyle adet kanaması meydana gelir. Adet kanamasının sebebi rahimdeki kan damarlarının aşırı dolması ve bunun sonucunda patlamasıdır. Bu sayede rahimde ayda bir defa temizlik yapılmış olur. Hafif enfeksiyonlar ve eski epitel birikintileri dışarı atılıp, çok hassas olan rahim duvarı bir sonraki gebelik sezonuna kendisini hazırlamış olur.

Bu adet kanamaları sırasında oluşan kasılmalardan dolayı kadınlar adet sancısı çekebilir, psikolojik olarak kötü hissedebilir ve bazen yataktan dışarı çıkmak istemeyebilirler. Yani kadınların bir rahatsızlık durumu oluşur. Kuran bu rahatsızlık haline dikkat çeker ve kadınların rahimlerinden kanı atıp temizlenene kadar cinsel ilişki de bulunmamaları gerektiğini belirtir.

Adet döneminde cinsel ilişkiye girmek zararlı mı

Bakara 222: “Sana bir de ay halinden soruyorlar. De ki: “O bir eziyet halidir (rahatsızlık vericidir). Ay hali görmekte oldukları sırada kadınlarınızdan uzak durun ve temizleninceye kadar kendilerine yaklaşmayın. Temizlenmelerinden sonra artık Allah’ın size emretmiş olduğu yerden kendilerine varın. Şüphesiz Allah çokça tevbe edenleri sever ve temizlenenleri de sever.”

Bazıları diyor ki Kuran adet dönemine bir hastalık demiş ama o bir hastalık değil. Hayır hastalık demez, hastalık diye çevirmek gelişigüzel, üstünkörü bir çeviridir. Ayette “ezen” kelimesi kullanır. Arapça ezen, eziyet demektir. Türkçemize geçen eziyet kelimesi de bu kelimeden gelir.

Yani kadınların eziyet çektiği bir dönem olduğunu belirtir.

Adet döneminde cinsel ilişkinin tıbbi zararları

Adet döneminde cinsel ilişki de sağlığa zararlıdır ve bilimsel olarak çok sayıda araştırma ile bu durum kanıtlanmıştır.

Adet döneminde cinsel ilişki bakteri ve virüslerin yayılmasını kolaylaştırır

Adet sırasında, AIDS virüsünün veya diğer cinsel yolla bulaşan patojen mikropların heteroseksüel olarak geçişini ve daha sonra cinsel yolla bulaşan hastalıkların gelişmesi için bir risk faktörü oluşturduğunu bildiren çok sayıda araştırma vardır.[1],[2],[3],[4],[5],[6],[7]

Cinsel yolla geçen patojenler bir cinsten diğerine her zaman geçebilmesine karşın adet sırasında daha çok geçerler.[2]

Klamidya ve bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kadın rahminde fallop tüpüne yerleşerek iltihap oluşturabilir ve kısırlığa yol açabilir.[1]

Adet döneminde cinsel ilişkiye girmenin zararları

Adet döneminde cinsel ilişki çikolata kistine (Endometriozis) neden olur

Bu tür bakterilerin artması ayrıca çikolata kisti de (endometriosis) yapabilir.[1] Adet süresinde cinsel ilişki kuran kadınlarda endometriozis görülme oranı cinsel ilişki kurmayan kadınların iki katı olduğu tespit edilmiştir.[8] Endometriozis kadınlarda kısırlığa ve psikolojik sorunlara yol açar.[9],[10] Ayrıca dolaylı olarak kalp ve beyin gibi organlara da zarar verir.[11]

Neden adet döneminde mikroplar hızla yayılır

Adet dönemleri dışında vajinanın yüzeyi asidik bir mukusla kaplıdır. Bu mukus bakteriler için öldürücüdür. Fakat adet döneminde adet kanı ve içerdiği demirin etkisiyle vajinanın pH’sı bakterilerin yaşayabileceği düzeye gelir. Ayrıca adet döneminde cinsel hastalıkların kolay bulaşmasının diğer bir nedeni, rahimdeki kanın kolay atılması için rahim ağzının normal zamanlara göre daha fazla açık olmasıdır. Bu da mikropların rahime ulaşmasını kolaylaştırmaktadır.[12],[13],[14] Adet döneminde cinsel ilişkinin zararları rahimin ve cinsel yolların mikrop ve hastalıklara açık olmasıdır. Her iki cinsiyet de bu cinsel yolla bulaşan hastalıkları karşılıklı olarak birbirine bulaştırabilir.

Adet döneminde cinsel ilişkiye girmek
Adet kanı sade bir kan değildir, içinde rahimin epitelyal artıklarını barındırır

Sonuç olarak

Tıpkı 277 nolu sünnetin yararları yazımızda anlattığımız gibi İslam’daki her emrin ya sağlığa, ya psikolojiye, ya sosyolojik yapımızın devam etmesine bir faydası vardır. Adet döneminde cinsel ilişki de sağlığa zararlıdır ve bilimsel olarak çok sayıda araştırma ile bu durum kanıtlanmıştır. İslam’a itaat eden doğru yolu bulmuştur, İslam’a muhalefet eden doğrulardan sapmıştır.

Araf 146: “Yeryüzünde haksız yere böbürlenenleri âyetlerimden uzaklaştıracağım. Onlar bütün mucizeleri görseler de iman etmezler. Doğru yolu görseler onu yol edinmezler. Fakat azgınlık yolunu görürlerse, hemen ona saparlar. Bu durum, onların âyetlerimizi yalanlamalarından ve gafil olmalarından ileri gelir”

REFERANSLAR

  1. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Sexually Transmitted Diseases (STDs) and Infertility. Available from https://www.cdc.gov/std/infertility/default.htm (Page last updated: October 18, 2016).
  2. NHS Choices. . Can you have sex during a period? Available from http://www.nhs.uk/chq/Pages/3051.aspx (Page last reviewed: April 03, 2015).
  3. Nowicki S, Tassell AH, Nowicki B. Susceptibility to gonococcal infection during the menstrual cycle. . JAMA. 2000;283:1291–1292. .
  4. Tanfer K, Aral SO. Sexual intercourse during menstruation and self-reported sexually transmitted disease history among women. Sex Transm Dis. 1996;23:395–401.
  5. Sweet RL, Blankfort-Doyle M, Robbie M, Schacter J. The occurrence of chlamydial and gonococcal salpingitis during the menstrual cycle. JAMA. 1988;288:2062–2064.
  6. WashingtonAE,AralSO,Wølner-HanssenP, Grimes DA, Holmes KK. Assessing risk for pelvic inflammatory disease and its sequela. JAMA. 1991;266:2581–2586.
  7. Brewer TH, Hasbun J, Ryan CA, Hawes SE, Martinez S, Sanchez J, et al. Migration, ethnicity and environment: HIV risk factors for women on the sugar cane plantations of the Dominican Republic. . AIDS. 1998;12:1879–1887.
  8. Filer RB, Wu CH. Coitus during menses. Its effect on endometriosis and pelvic inflammatory disease. . J Reprod Med. 1989;34:887–890.
  9. Buggio L, Barbara G, Facchin F, Frattaruolo MP, Aimi G, Berlanda N. Self-management and psychological-sexological interventions in patients with endometriosis: strategies, outcomes, and integration into clinical care. Int J Womens Health. 2017;9:281–293.
  10. Chen LC, Hsu JW, Huang KL, Bai YM, Su TP, Li CT, et al. Risk of developing major depression and anxiety disorders among women with endometriosis: A longitudinal follow-up study. . J Affect Disord. 2016;190:282–285. .
  11. Taylor HS, Osteen KG, Bruner-Tran KL, Lockwood CJ, Krikun G, Sokalska A, Duleba AJ. Novel therapies targeting endometriosis. Reprod Sci. 2011;18:814–823.
  12. Tanfer K, Aral SO. Sexual intercourse during menstruation and self-reported sexually transmitted disease history among women. Sex Transm Dis. 1996;23:395–401. .
  13. Ben-Noun LL. What is the biblical attitude towards personal hygiene during vaginal bleeding? Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2003;106:99–101. .
  14. Wagner G, Ottesen B. Vaginal physiology during menstruation. . Ann Intern Med. 1982;96:921–923.

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.
Başa dön tuşu