Bilim Kuran'la Çelişmez

298# Allah güneşi doğudan getirir, sen de onu batıdan getir. Nihayet bilimsel çelişki buldum

İbrahim, “Şüphesiz Allah güneşi doğudan getirir, sen de onu batıdan getir” deyince, kâfir şaşırıp kaldı… (Bakara 258). Bu ayette güneşin doğudan doğuyor olduğu söylenmiş ve bunu bilimsel çelişki olarak nitelendirenler var. Çünkü güneş doğudan gelip doğup batıya gitmezmiş. Aslında Dünya güneşin etrafında döndüğü için biz öyle algılarmışız. O yüzden güneş doğudan gelir batıdan batar denmezmiş. ☺️

Ayet şöyle:

Bakara 258: “Allah, kendisine hükümdarlık verdi diye (şımarıp böbürlenerek) Rabbi hakkında İbrahim ile tartışanı görmedin mi? Hani İbrahim, “Benim Rabbim diriltir, öldürür.” demiş; o da, “Ben de diriltir, öldürürüm” demişti. (Bunun üzerine) İbrahim, “Şüphesiz Allah güneşi doğudan getirir, sen de onu batıdan getir” deyince, kâfir şaşırıp kaldı. Zaten Allah, zalimler topluluğunu hidayete erdirmez.”

İlgili Makaleler

Allah güneşi doğudan getirir demek, güneş doğudan doğar sonra batıya doğru gider ve batıda batar demektir. Bu ifade ne zamandan beri bilimsel bir çelişki olarak algılanır oldu? Bu ifadeyi biz 21. yüzyılın insanları hâlâ kullanırız. Okullarda öğretiriz. Hâlâ güneşin doğduğu yöne DOĞU deriz battığı yöne BATI deriz. Çünkü Dünya açısından güneşin hareketi en iyi böyle tarif edilir.

Güneş doğudan yükselir ve batıdan batar ifadesi en saygın bilimsel makalelerde bile kullanılır, yanlış bir ifade olarak görülmez. Örneğin Journal of Power and Energy Engineering isimli dergide 2014 yılında yayınlanmış bir makaleye bakalım. Aşağıda bu makaleden bir ekran resmi paylaşıyorum. Renkli işaretlediğim kısmın çevirisi şu şekilde: Gün boyunca güneş doğudan doğar ve batıdan batar.

Şüphesiz Allah güneşi doğudan getirir, sen de onu batıdan getir

Kaynak: https://www.scirp.org/html/45712.html

Bu ifadeyi bilimsel makale veri tabanlarında aratırsanız yüzlerce makalenin içinde de böyle bir ifadeyi bulabilirsiniz ve kimse bu adamlara bilimsel çelişki olan bir şey söylediniz demiyor, aforoz etmiyor. Çünkü burada kast edilen Dünya’dan bakan birinin gözüyle Dünya-Güneş ilişkisini aktarmaktır ve bu yanlış değildir. Okullarda hâlâ bu öğretilir. Pusulalarımız hala buna göre ayarlıdır. Coğrafya hâlâ bu yöntemle yönleri tayin eder.

Yine aşağıda da bir Çinli ekip tarafından geliştirilen güneş takip cihazının patentinin sunumunda aynı ifade kullanılmış. Çevirisi şöyle: “Diğer bir deyişle, gün başında güneş doğudan doğduğundan, güneş izleme cihazı üzerindeki destek plakası da doğuya bakmaktadır.”

Allah güneşi doğudan getirir, sen de onu batıdan getir

Kaynak: https://patents.google.com/patent/US20100065039A1/en

Bir akademik bilimsel derginin editör köşesinde ise derginin editörü yayınlanacak makaleler için kaynak gösterme kurallarını belirtirken şöyle anlatmış: Çevirisi: “Herkes tarafından bilinen ortak bilgiler, şüphe olmayan kanıtlanmış gerçekler ve ortada dolaşan bilgiler için kaynak vermek gerekmiyor, örneğin, güneş doğudan doğuyor ifadesi gibi.”

Allah güneşi doğudan getirir

Kaynak: ( Patan Academy of Health Sciences. 2019Jun;6(1):1-5. ) İndir

Şimdi bu bilimsel dergi editörünü bilimsel aforoza mı uğratmamız gerekiyor? Adam diyor ki güneşin doğudan doğduğunu herkes bildiği için bu tür bilgilerde kaynak vermeniz gerekmez.

Kısaca

Bu çelimsiz ateist iddiasına bu kadar uzun yazı yazmam bile gerekmezdi ama maalesef bilim sevdiğini söyleyip bu iddiayı bilimsel çelişki olarak internette dolaştıran kişiler var ve bu insanların bilimle, ilimle, insafla, doğru düşünmekle uzaktan yakından hiç alakası yok.

Kuran’da geçen doğu, batı ve güneş doğudan doğar gibi ifadelerden bilimsel bir yanlış aramaya çalışmak öküz altında buzağı araştırma mantığıdır. Hz. İbrahim’in kullandığı bu ifadeler İbrahim’den 4.000 yıl sonra hâlâ doğru ve geçerliliğini koruyor ve bilim insanları da aynı ifadeleri kullanıyorlar. Birazcık kitapları karıştırsalardı, en saygın bilim kitaplarında bile bu ifadelerin kullanıldığını göreceklerdi. Komedi değil mi? Bilimden uzak bu insanlar günlük dilde güneşin doğmasını nasıl anlatıyorlar acaba? Çok zorlanıyorlar mı anlatırken? ☺️

Ayrıca 86# Güneşin Ay’a yetişmesi ne demektir? (Yasin 40) yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Referanslar

  1. Bazyari, S. , Keypour, R. , Farhangi, S. , Ghaedi, A. and Bazyari, K. (2014) A Study on the Effects of Solar Tracking Systems on the Performance of Photovoltaic Power Plants. Journal of Power and Energy Engineering, 2, 718-728. doi: 10.4236/jpee.2014.24096.
  2. https://patents.google.com/patent/US20100065039A1/en
  3. https://www.nepjol.info/index.php/JPAHS/article/view/27068

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.
Başa dön tuşu