Bilim Kuran'la ÇelişmezKuran'da kozmoloji

85# Ay Güneşi mi takip ediyor? (Şems 2)

Şems suresinde geçen ay güneşi takip eder ifadesi ne demektir? Bilimsel hata mıdır, yoksa bilimsel mucize midir? Şems suresi birinci ayette güneşten bahsettikten sonra ikinci ayette Ayın onu takip ettiğini – izlediğini yazıyor. Oysa Ay Güneşi değil Dünya’yı takip eder. Yani Dünya’ya tâbidir (bağlıdır). Bu ayet sanki Dünya’yı merkeze alan ve güneşin ve ayın Dünya’nın etrafında döndüğü modele uyuyor. Çünkü ay güneşe tabi değil dünyaya tabidir demesi daha uygun olurdu.

ŞEMS SURESİ

  1. And olsun, güneşe ve onun aydınlığına,
  2. ona tâbi olduğu zaman aya,
  3. Onu ortaya çıkardığında gündüze andolsun,
  4. Onu örttüğünde geceye.

Cevap:

Ayetin klasik anlamına göre güneş gündüz çıkar, gece olunca da ay çıkar. Bir gece gündüz döngüsü içinde birbirlerini takiben çıkarlar. Eski insanlar klasik olarak ayetten bunu anlıyorlardı. Yani bu anlamına göre herhangi bir çelişki ya da mucize yok.

Fakat bazı ayetlerin müteşabih manaları vardır. Doğa olaylarından bahseden ayetler bilimsel gerçeklikleri çok iyi karşılarlar ve bu gerçekler bilim geliştikten sonra anlaşılabilmiştir. Bunlara müteşabih ayetler denir. Birbirine benzeşen iki manası var demektir.

Şems 2 ayetinde geçen telaha kelimesi takip etmek, izlemek, taklit etmek, tabi olmak demektir. Telaha kelimesi sadece fiziksel bir takip için kullanılmamakta bir şey bir şeye tabi ise veya onu taklit ediyorsa da kullanılır.  Aşağıda Lanes Lexicon Sözlüğünden kelimenin bu anlamının ekran görüntüsünü verdim.

[Lanes Lexicon Sözlüğü]

Ayette “onun aydınlığına” dedikten hemen sonra Ayın ona tabi olduğu-taklit ettiği yazar. Burada Ayın tâbi olduğu-taklit ettiği “onun aydınlığı” dır. Yani ayet diyor ki Ay’ın ışığı kendinden değildir, Ay ışığı güneşe tâbidir, yani ayın ışığı güneşin taklitçisidir. Böylece Kuran o zamanda bilinmesi mümkün olmayan bir gerçeği bize haber veriyor. Bu da ayetin müteşabih manasıdır.

Hatırlayın Yunus 5 ayetinde de “Güneşi ışık kaynağı, ayı aydınlık yapan” derken Güneş için ziya (ışık kaynağı) kelimesini kullanır, oysa Ay için Nur (aydınlık) kelimesini kullanarak Ay’ın ışığının güneşin ışığı gibi olmadığını belirtiyordu. Oysa eski insanlar ayın ışığını da güneşin ışığı gibi kendinden zannediyorlardı.

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

Bir Yorum

  1. Kardeşim zaten ay Dünya’yi ediyor. Dünya da Güneşi takip ediyor dolayısıyla zaten Ay Güneşi takip ediyor sonucu çıkıyor. Sen Ahmet’in i takip ediyorsun. Ahmet de Mehmet’in i. Bu durumda aslında sen Mehmet’in pesindesin

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

Başa dön tuşu