Dinler Tarihi

162# Dünya’nın en eski Kuran mushafı yazması: Birmingham mushafı

Birmingham Mushaf’ı 1936’da Alphonse Mingana tarafından Ortadoğu’da satın alınarak Birmingham Üniversitesine getirilmiştir. Üzerinde çeşitli akademik araştırmalar yapılmış olan bu Kuran 2015 yılında ilk defa karbon testine sokulduktan sonra gerçek değeri daha iyi anlaşılabilmiştir. Çünkü karbon testleri sonucuna göre Kuran m.s. 568-645 tarihleri arasında bir zaman diliminde yazılmıştı. Yani en geç olarak Hz. Osman devrine denk geliyordu. Keçi derisi üzerine yazılmış sayfalar Hicaz yazı stili ile yazılmış olup o devrin yazı stilini göstermekteydi. Daha önce bulunan San’a mushafından daha eski olan bu Birmingham mushaf’ının çok önemli bir avantajı ise yeniden yazılmamış olmasıydı.[1] Yani metni orjinaldi. Oysa yapılan floresan incelemede San’a Kuranının harfleri önceden silindiği için tekrar yazıldığı tespit edilmişti.

Fakat ne yazık ki Birmingham mushafının tamamı bulunamadı. Sadece 18-20. surelerden ayetler içeren 9 sayfa bulunmuştur. Dünya’nın en eski bu mushafı araştırmacılar tarafından titizlikle incelenmiş ve elimizdeki Kuran’la aynı olduğu bildirilmiştir. Kuran’ın sayfalarına ait fotoğraflar üniversitenin internet sitesine yüklenmiş olup herkese açıktır.

22 Temmuz 2015 tarihinde BBC’nin web sitesinde “Birmingham Üniversitesi’nde bulunan En Eski Kur’an Parçaları” (Oldest Koran Fragments found in Birmingham University) başlıklı bir makale ile Dünya bu Kuran’ı tanıdı. Üniversitenin Hristiyanlık ve İslam Profesörü David Thomas ile yaptıkları röportaj da haberde yer aldı. Thomas, bu Kuran’ın Muhammed peygamberi gören insanlar tarafından yazıldığını ve elimizdeki Kuran’la uyumlu olduğunu ve elimizdeki Kuran’ın değişmemiş olduğunun kanıtı olduğunu belirtti. [2]

Brandeis Üniversitesinden Joseph E. B. Lumbard ise bu Kuran’ın Batı skeptiklerinin (şüpheci) şüphelerinin yersiz olduğunu ortaya çıkardığını yazdı.[3]

Eski Diyanet İşleri Başkanı Dr. Tayyar Altıkulaç ta, 10 yıllık çalışma sonucunda en eski orijinal 4 mushaf ile günümüz Kur’an-ı Kerim’ini kelime kelime ve harf harf kontrol ederek, aralarında herhangi bir değişikliğin olmadığını kanıtladı.

Akkulaç, Orijinali Topkapı Sarayı Müzesi’nde bulunan ve Halife Hz. Osman’a izafe edilen Mushaf-ı Şerif’i, Kahire’de bulunan ve yine Hz. Osman’a ait olduğu söylenen El-Meşhedü’l-Hüseyni mushafı, Taşkent, Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde bulunan mushafı ve San’a mushafını har harf diş diş inceledi, elimizdeki Kuran’la karşılaştırdı. İlk asırda yazılmış bu Mushafların hepsinin elimizdekiyle aynı olduğunu birkaç kitapta anlatmıştır. Örneğin HZ. ALİ’YE NİSBET EDİLEN MUSHAF-I ŞERÎF (SAN‘Â NÜSHASI) adlı kitabında tüm San’a mushafını harf harf göstererek anlatmıştır.[4]

Sonuç; On dokuzuncu yüzyıldan itibaren oryantalistler elimizdeki Kuran’ın orijinalliği hakkında şüpheler oluşturmak için uydurulmuş veya yanlış aktarılmış veya abartılmış bir-iki rivayet üzerinden saldırılarda bulunmuşlar ve bizdeki ateistler de bu tür iddialara dört elle sarılıp bu iddiaları aralarında yaygınlaştırmışlardır. Fakat zaman gösterdi ki 1450 sene önce deriye mürekkeple yazılmış bir kahraman mushaf mucize eseri silinmeden günümüze ulaşmayı başaracak ve tüm din düşmanlarını susturacak bir darbe indirecekti.

KAYNAKLAR

  1. Fedeli, A., Early Qur’ānic manuscripts, their text, and the Alphonse Mingana papers held in the Department of Special Collections of the University of Birmingham. 2015, University of Birmingham.
  2. https://www.bbc.com/news/business-33436021.
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Birmingham_Quran_manuscript.
  4. Altıkulaç, T. (2011). Hz. Ali’ye Nisbet Edilen Mushaf-ı Şerif: San’a Nüshası. İstanbul, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA).

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

4 Yorum

  1. “Karbon testleri sonucuna göre Kuran m.s. 568-645 tarihleri arasında bir zaman diliminde yazılmıştı.” bu bilgiyi başka kaynaklarda okuyup bazı insanlar 645yılını görmemezlikten gelip 568yılını tırnak içine alarak .. “Hz. Muhammed daha o yılda doğmamıştı ki” diyorlar acaba 568yılı mushaf üzerindeki yazılar değilde mushafın üretim tarihi olabilir mi? yani nebimizin çocukluğunda o mushaf üretilmiş ve zamanı geldiğinde nebilik görevinde kullanılmış olabilirmi?

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Sanmıyorum kardeşim, çünkü Peygamberimiz ve sahabeler Kur’an’a hürmet açısından onu 50 yıllık nesnelere yazmazlardı. Yeni ve temiz şeyler kullanırlardı diye düşünüyorum. Zaten bu araştırmada okuduğum üzere mushafın 600’lü yıllardan kalma olasılığı daha yüksek.

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

  2. Hocam vatikanda çok daha eski kuranların olduğu iddiası ateistler tarafından dillendirilmekte bu iddia hakkında ne düşünüyorsunuz bilginiz var mı?

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Var, ateistlerin ispatsız yalanları bunlar. Kuran baştan sona Hz Muhammed’in başından geçenler üzerine inmiş bir kitap, önceden nasıl yazılsın? Bu iddia ancak dogmatik ateistlerden çıkabilir.

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

Başa dön tuşu