Çelişki yok

393# Muhammed babanız değildir ama eşleri annenizdir ne demek?

Soru: Ahzab 40 ayetinde “Muhammed sizin erkeklerinizden hiçbirinin babası değildir” deniyor. Fakat Ahzab 6 ayetinde “Peygamberin eşleri Müminlerin anneleridir” deniyor. Burada bir çelişki mi var?

Ahzab 40: Muhammed, sizin erkeklerinizden hiçbirinin babası değildir; ancak o, Allah’ın Resulü ve peygamberlerin sonuncusudur. Allah, her şeyi bilendir.

Ahzab 6: Peygamber, mü’minler için kendi nefislerinden daha evladır ve onun zevceleri de onların anneleridir

İlgili Makaleler

Cevap: Ahzab 40 ayetinde biyolojik bir babalıktan söz ediliyor. Ahzab 6 ayetinde manevi bir annelikten söz ediliyor. Bu ikisi farklıdır.

Ahzab 40 ayetinde biyolojik babalıktan söz ediliyor, çünkü Zeyd’den ayrılan Peygamberin Hz Zeynep ile evlenmesinin biyolojik açıdan sorun oluşturmadığı, aile içi yakın evlilik yapılmış olmayacağı anlatılıyor.

Ahzab 6 ayetinde ise manevi bir annelikten söz ediliyor. Zaten “Peygamberin eşleri Müminlerin anneleridir” ayetinden önceki ayete yani Ahzab 5’e baktığınızda orada evlat edinmenin tüm Müslümanlar için biyolojik bir baba-oğul bağı olmayacağı Ahzab 40 gelmeden önce de söylenmiş. Tüm Müslümanlar için söylenmiş. Bir de onlar ancak sizin din kardeşiniz olabilir denmiş. Yani burada da biyolojik babalık olmaz denmiş ama manevi bir kardeşlik öngörülmüş. Ayete bakalım.

Ahzab 5: Onları (evlat edindiklerinizi) babalarına nispet ederek çağırın; bu, Allah katında daha adildir. Eğer babalarını bilmiyorsanız artık onlar, sizin din kardeşleriniz ve dostlarınızdır. Hata olarak yaptıklarınızda ise, sizin için bir sakınca (bir vebal) yoktur. Ancak kalplerinizin kasıt gözeterek (taammüden) yaptıklarınızda vardır. Allah, bağışlayandır, esirgeyendir.

Ne diyor ayette? Evlat edindiklerinizi çağırırken, kendi babalarını soy ismi yapın, kendi babalarıyla çağırın. Araplarda insanlar babalarının ismiyle yani soy ismi gibi kullanılarak çağrılırdı. Böyle yapıldığı zaman biyolojik soylar birbirine karışmamış olur. Evlatlık aldıklarınıza kendi soy isminizi vermeyin, biyolojik babasının ismiyle çağrılsın. Böylece ilerde yanlış evliliklere yol açmayın hem de biyolojik olarak sorun olmayan evliliklerin de önünü kesmeyin. Kısaca soy-sop beli olsun, birbirine karışmasın.

Fakat aynı ayet biyolojik babaymış gibi davranmayı yasaklarken, manevi kardeşlik öneriyor. Onlar sizin biyolojik oğullarınız olamaz ama manevi din kardeşinizdir deniyor. Demek ki Kuran’ın istediği şey soyu-sopu birbirine karıştıracak evlilikleri yasaklamak, fakat manevi ilişkileri tesis etmektir. Manevi bir annelik öngördüğü gibi bir ayet öncesinde de evlatlıklar için manevi din kardeşliği öngörür.

Özetle: Ahzab 40’taki ifade biyolojik babalıktan bahsederken, Ahzab 6’daki ifade manevi bir annelikten bahsetmektedir. Biyolojik annelikten bahsetmemektedir.

Bir de bazı kişiler İslam’da evlatlık almanın caiz olmadığını söylüyor, bunlara söyleyeceğim şey; Olur mu öyle saçmalık! İnsanlığın yapısına aykırı bu. Babası savaşlarda ölmüş çocuğu evlatlık olarak sen almazsan öbürü almazsa nasıl büyür o çocuk. Yukarıdaki Ahzab 5’te görüldüğü gibi Allah aldığınız evlatlıkları kendi babalarının ismiyle çağırın, soylar soplar belli olsun diyor. Yani Allah evlatlık almayı yasaklamaz, fakat babasının ismini değiştirip biyolojik soyu sopu birbirine karıştırmayı yasaklar. Kısaca evlatlık almayın demiyor, öz çocuğunuz olarak kabul edemezsiniz, soyadlarını üstlerinde bırakın diyor.

Ahzab 4: Allah, bir adamın kendi (göğüs) boşluğu içinde iki kalp kılmadı ve kendilerini annelerinize benzeterek yemin konusu yaptığınız (zıharda bulunduğunuz) eşlerinizi sizin anneleriniz yapmadı, evlatlıklarınızı da sizin (öz) çocuklarınız saymadı. Bu, sizin (yalnızca) ağzınızla söylemenizdir. Allah ise, hakkı söyler ve (doğru olan) yola yöneltip iletir.

Ahzab 5: Onları (evlat edindiklerinizi) babalarına nisbet ederek çağırın; bu, Allah katında daha adildir. Eğer babalarını bilmiyorsanız artık onlar, dinde sizin kardeşleriniz ve dostlarınızdır…

Ayrıca Hz Muhammed’in Hz Zeynep ile olan evliliğini de şu yazıda anlattım. Tavsiye ederim:

22# Hz. Muhammed’in Hz Zeynep ile evliliği

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

Bir Yorum

  1. “Bir de bazı kişiler İslam’da evlatlık almanın caiz olmadığını söylüyor, bunlara söyleyeceğim şey; Olur mu öyle saçmalık! İnsanlığın yapısına aykırı bu. Babası savaşlarda ölmüş çocuğu evlatlık olarak sen almazsan öbürü almazsa nasıl büyür o çocuk.”
    Evet hocam bazı müslümanlar evlatlığı namahrem olduğu için caiz görmüyorlar. Halbuki Kuran, yetimleri evlat edinmemizi öneriyor.

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

Başa dön tuşu