Sosyal Hayata İlişkin

392# Yahudi ve Hristiyanları dost edinmeyin ne demektir?

Maide 51: Ey iman edenler, Yahudi ve Hristiyanları dost edinmeyin; onlar birbirlerinin dostudurlar. Sizden onları kim dost edinirse, kuşkusuz onlardandır. Şüphesiz Allah, zalimler topluluğuna hidayet vermez.

Allah neden Yahudi ve Hristiyanları dost edinmeyin dedi? Yahudi ve Hristiyanlarla arkadaş olmak günah mıdır?

Yahudi ve Hristiyanları dost edinmeyin ayetini bağlamıyla anlamamak

Öncelikle şunu söyleyeyim ki Peygamberimizin kendisi de dost canlısı olan Yahudi ve Hristiyanlarla hep iyi ilişkiler içinde olmuştur. Yukarıdaki ayetin öncesine bakarsanız bu dost edinilmeyecek kişiler İslam’a ve Müslümanlara düşmanca duygular besleyen, Müslümanlara ve Kuran’a zarar gelmesini arzulayan ve çalışan kişilerdir.

Maide 49: …Allah’ın sana indirdiklerinin bir kısmından seni şaşırtmamaları için onlardan (Yahudi ve Hristiyanların ard niyetli olanlarından) sakın. Şayet yüz çevirirlerse, bil ki, Allah bir kısım günahları nedeniyle onlara bir musibeti tattırmak istemektedir. Şüphesiz, insanların çoğu fasıklardır.

Maide 50: Onlar hâlâ cahiliye hükmünü mü arıyorlar? Kesin bilgiyle inanan bir topluluk için hükmü, Allah’tan daha güzel olan kimdir?

Yani Maide 51’in öncesindeki ayetlerle bağlamına baktığınızda İslam’a karşı kin güden art niyetli Yahudi ve Hristiyanlar olduğu anlaşılıyor. Yoksa İslam ile mücadeleye girişmeyen, komşuluk yaptığınız, iş yaptığınız, ilişkilerinizin din ile alakalı olmadığı, dininizi bitirmeye azm-ü cezm-ü kast etmemiş Yahudi ve Hristiyanlardan bahsetmiyor. Zaten bunu görmek için Kuran’ın bağlamına genel olarak bakmak yeterlidir. Yani bir ayeti diğer ayetlerle beraber bütün halinde anlamak gerekir. Bakın Mümtehine 8 ve 9’da ne diyor:

Mümtehine 8: Allah, sizinle din konusunda savaşmayan, sizi yurtlarınızdan sürüp çıkarmayanlara iyilik yapmanızdan ve onlara adaletli davranmanızdan sizi sakındırmaz. Çünkü Allah, adalet yapanları sever.

Mümtehine 9: Allah, ancak din konusunda sizinle savaşanları, sizi yurtlarınızdan sürüp çıkaranları ve sürülüp çıkarılmanız için arka çıkanları dost edinmenizden sakındırır. Kim onları dost edinirse, artık onlar zalimlerin ta kendileridir.

Bu ayetler sadece Yahudi ve Hristiyanlar için değil, müşrikler de dahil tüm insanlar için nasıl adaletli ve iyi olmanız gerektiğini söylüyor. Kuran’dan tek ayet cımbızlayıp Kuran’ın bağlamına aykırı mana çıkarmak yerine diğer ayetlerle birlikte Kuran’ı anlamaya çalışmazsanız yanlış sonuçlar çıkarırsınız. İslam asla Yahudi ve Hristiyanlarla iyi ilişkiler kurmanızı dost olmanızı yasaklamaz. Yasakladığı şey İslam’a ve Müslümanlara karşı tuzaklar kurmaya çalışan, düşmanlık hisleri besleyenlerle samimi, sıkı fıkı olmanızdır. Yoksa kendi halinde kendi dinini yaşayan ve sizin dininize karşı da reaksiyoner tavırlar göstermeyen kişilerle komşuluk ve arkadaşlık kurmayın, ticaret yapmayın, adaletli olmayın, iyilik yapmayın demek değildir.

Zaten tarihte İslam âlimleri de bunu bildiği için komşuluk yapılan Yahudi ve Hristiyan hukukuna çok önem vermişler ve bu hukuka Zımni hukuku demişlerdir. Zımnilerle komşuluk ve dostluklarınızda çok fazla adaletli olmanızı ve onlara karşı iyi ve yumuşak olmayı mecburi bir hak olarak görmüşlerdir. Müslümanlarla savaşmayan Yahudi ve Hristiyanların dinlerine ve ibadethanelerine karşı maksimum hoşgörü ve tolerans göstermişlerdir. Örneğin Hz Ömer Kudüs’ü fethedince bir tane bile Yahudi ve Hristiyan mabedine dokunmamış, onların papaz ve hahamlarıyla hep iyi ilişkiler içinde olmuştur. Bunu Osmanlı’da da diğer Müslüman devletlerde de görürsünüz. Çünkü Kuran’ın insanlardan istediği asıl amaç barış atmosferidir. Herkesin dinde zorlama olmadan özgürce, adalet ve barış içinde yaşayabilmesidir.

Özetle: Yahudi ve Hristiyanları dost edinmeyin ne demektir?

Yahudi ve Hristiyanları dost edinmeyin demek bağlamında anlaşıldığı zaman onların düşmanlık yapanlarıyla dost olmayın demektir. Kuran bize savaşmayanla savaşmayın, barışı ve adaleti ve herkese karşı iyiliği tesis edin der. Sizin dininize, canınıza, malınıza, devletinize karşı mücadeleye girmeyen Yahudi ve Hristiyanlarla arkadaş ve komşu olmanızda, iyi ilişkiler kurmanızda veya evlenmenizde hiçbir mahsur yok, Kuran böyle bir şey istemez. Kuran, insanlık barışını ister.

Ayrıca “Kuran gelince Tevrat’ı ve İncil’i kaldırdı mı?” konulu yazımı tavsiye ederim.

151# Tevrat ve İncil’in hükmü kalktı mı?

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.
Başa dön tuşu