Dinler Tarihi

318# Arapların ve Yahudilerin aynı atadan geldikleri ispatlandı

Bu yazının konusu, Hz İbrahim ne zaman yaşadı, Araplar ve Yahudiler İbrahim’in soyundan mı gelir, gibi soruların bilimsel kanıtları olacaktır.

İslam kaynaklarına göre Hz İbrahim’in, karısı Sara’dan İshak isminde çocuğu olur. Karısı Hacer’den ise İsmail isimli bir çocuğu olur. İsrailoğulları İshak’ın soyundan çoğalırlar ve Araplar ise İsmail’in soyundan çoğalırlar. Yani Araplar ve İsrailoğulları baba bir ve anneleri ayrı iki kardeşin soyundan gelen iki kardeş millettir.

Yahudi kaynaklarına göre Hz İbrahim’in M.Ö. 2000’li yıllarda yaşadığı hesaplanır. Bizim Kuran’dan ve tarihten çıkardığımız bilgileri karşılaştırdığımız zaman ise Hz İbrahim’le konuşan Nemrut’un Akkad kralı Naram-Sin olduğunu görürüz (Bkz. 273 nolu yazı). Naram-Sin ise en iyi tahminlere göre M.Ö. 2250 civarları yaşamıştır. Öyleyse Hz İbrahim’in yaşadığı tarihler bundan 4250 yıl öncesi civarlarıdır.

Genetik saat hesapları ile Arapların ve Yahudilerin ortak atalarının tespiti

Yahudilerin ve Arapların gerçekten aynı atadan mı geldikleri genetik (moleküler) saat tespiti yöntemleriyle araştırıldı ve çalışmanın sonuçları Dünya’nın en saygın bilimsel dergisi olan Nature’da 2010 yılında yayınlandı.

Bu çalışmada erkeklerde bulunan Y kromozomu kullanıldı. Arap erkeklerinden ve İsrailli erkeklerden alınan DNA örnekleri üzerinde Y kromozomları analiz edildi. DNA’mız sürekli mutasyon geçirdiği için sürekli eski atalarımızdan farklılaşırız. İşte genetik saat hesaplamalarıyla insanlar arasındaki farklı mutasyonlar tespit ediliyor ve bu insanların en uzaktaki ortak ataları bu şekilde hesaplanmış oluyor.

Araplar ve Yahudilerin ortak atası da 4300±500 yıl olarak hesaplandı. Yani ortalama 4300 yıl önce yaşamış bir adamın soyundan geldikleri bu çalışma ile gösterildi. Hata payı 500 yıl olarak verildi. Yani ortalama olarak 4300 yıl önce veya en geniş sınırlar olarak 3800-4800 yılları arasında yaşamış bir ortak ata, Arapların ve İsraillilerin ortak babasıdır. Aşağıda kaynakları ve ekran görüntüleri verilmiştir.

Araplar ve yahudiler ibrahimden geliyor

Makale linki: https://www.nature.com/articles/npre.2010.4206.1

Daha önce 2000 yılında yapılmış bir genetik araştırması da Yahudilerin ve Arapların ortak atadan geldiğini göstermişti, fakat açık bir tarih verilmemişti. Aşağıda kaynakları ve ekran görüntüleri verilmiştir.

araplar ve yahudiler kardeştir
Link: https://www.sciencedaily.com/releases/2000/05/000509003653.htm
hz ibrahimin çocukları araplar ve israiloğulları
https://www.sciencemag.org/news/2000/10/jews-and-arabs-share-recent-ancestry

Tevrat’ta kardeşleriniz arasından gönderilecek peygamber müjdesi

Her şey çok açık. Araplar ve İsrailliler 4250 yıl önce yaşamış olan Hz İbrahim’in çocukları olduğu en saygın dergide yayınlanan bu çalışma ile kanıtlanmış oldu. Hem tarihi kayıtlar, hem arkeolojik kanıtlar (Ebla tabletleri gibi) ve şimdi de genetik kayıtlar Hz İbrahim’in hikâyesini doğruluyor..

Tevrat’ta Allah İsrailoğullarına hitaben sizin kardeşleriniz arasından bir peygamber çıkaracağım ve ona uymayanı da cezalandıracağım diyor. İsrailoğulları ise buradaki “kardeşleriniz arasından” kelimesini hiçbir zaman Araplara atfetmemişler, kendi aralarından çıkacak bir peygamber diye düşünmüşler. Ayette bahsedilen Musa gibi Ulül Azm bir Nebi’yi hep İsrailoğullarından beklemişler. Oysa İsrailoğullarından olsa Allah sizden bir peygamber çıkartacağım derdi, kardeşlerinizin arasından demezdi. Fakat kardeşleriniz arasından diyerek Arap’ların arasından gelecek son peygamber hakkında onlara tenbih etmiş ve uyarmıştır. Çünkü Yahudilerin baba bir kardeşleri Araplardır.

https://kutsal-kitap.net/bible/tr/index.php?mc=1&sc=161&id=179

Ayrıca son ayette geçen, “Peygamberlerin sözlerinin gerçekleşmesi” hakkındaki yazımı da tavsiye edrim: 287# Yalancı peygamberler gerçek peygamberlerden nasıl ayırt edilir?

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.
Başa dön tuşu