Bilim Kuran'la Çelişmez

328# Nuh’un Kavmi Gemiyi ve Çiviyi Nasıl Biliyordu? Hz. Nuh’un gemisi nasıl yapıldı?

Soru: Nuh’un Kavmi Gemiyi ve Çiviyi Nasıl Biliyordu? Çünkü gemi yapımı ve çivi yapımı çok eski olmayan icatlardır. O halde Nuh’un gemisi nasıl yapıldı?

Bulunan en eski gemiler

Mısır’ın birinci hanedanlığı sistemli gemi üretimi için bilinen en eski tarih olsa da Hz Nuh’un gemisi seri üretimden hariç bir istisnadır. Tarihi veya arkeolojik veriler bir tane gemiyi doğrulayamaz ya da yalanlayamaz (Tabi Nuh’un gemisinin izleri bir gün bulunursa başka).

Tarihte ilk bilinen gemi seri üretimini de Mısırlılar yapmışlardır. Yani M.Ö. 3100 yıllarında birinci hanedan döneminde insanlar tahtaları birbirine monte ederek çivisiz yapmışlardır. Wikipedia

ilk gemi ne zaman aypıldı?
Bilinen ilk sistemli gemi üretimi Mısır’lılar zamanında yapıldı. Fotoğrafta böyle bir gemin kalıntısı görülüyor. Kaynak

Bu gemiler çok büyük değildi ama büyük ağaç gövdelerinin uçlarını birbirine sağlamca geçecek şekilde yontarsanız ve sonra da şeritlerle bağlarsanız yeterli sağlamlıkta devasa boyutta gemiler yapabilirsiniz.

Çivi kullanımı

Çivi yapımı demir çağı ile başladı. Demir çağı nispeten erken tarihlerdir. M.Ö. 1000-2000 yıllarına kadar gider. Hz Nuh’un yaşadığı tarihi bilmiyoruz ama Hz İbrahim’den (M.Ö. 2000’ler) çok daha eski olduğu için demir çağından önce yaşamış olması gerekiyor.

Kamer 13 ayetinde geçen dusuri kelimesi asıl anlam olarak ittirmek demektir.

Kamer 13: “Onu ise taşıdık, elvahlı (levhalar) ve kenetli (bağlanmış veya perçinlemiş) bir hamule (yük taşıma aracı) üzerinde ki, o akar” (Elmalılı Hamdi Yazır)

Bu açıdan “dusuri” kelimesi birşeyi birşeye ittirerek kenetleyen malzemelere deniyor. Bu anlamda çiviye de dusuri dendiği gibi, şeritle birşeyi sarmak veya perçinlemek anlamına da geliyor. Aşağıda ekran görüntüleri ile hem modern sözlükten hem eski müfredat sözlüğünden alıntı yaptım.

Kaynak: Müfredat sözlüğü / Ragıb El İsfehani
nuh'un gemisi
Kaynak: Almaany

Tahtaların birbirine geçmesi

Eskiden ağaçları birbirine uyacak şekilde yontup iple bağlar ve sal yaparlardı. Halen dağ evleri yaparken ağaçların uçları böyle yontulur ve birbirine sağlamca geçirilir. Muhtemelen Nuh da bunu daha büyük ölçekte yaptı ve bağladı.

Nuh'un gemisi perçin Nuh'un gemisi çivi Nuh'un gemisi yapımı Nuh'un gemisi ne zaman Nuh'un gemisi yapımı

İnsanlığın en eski zamanlarından beri var olan sal yapımını büyük ölçeklere taşımıştır. Ağaçlarda perçin açılması ve şeritlerle bağlanması yeterlidir. Nuh da gemisini ağaçları perçinleyerek yapmıştır.

Kamer 13 ayetinde geminin levhalar ve kenetlenmeler ile yapıldığı geçmektedir. Bu levhalar tabiri ağaçların bir araya kenetlenip önce gemi duvarlarının levhalar halinde oluşturulması ve daha sonra bu kütüklerden oluşmuş levha yapılarının bir araya getirilip geminin inşa edilmesini anlatıyor olabilir. Veya o kadar detaya girmeye de gerek yoktur, levhalar kelimesi sadece ağaçların bir araya getirilmesini anlatıyordur.

Russel Crow’un başrolde oynadığı “Nuh” adlı filmde de Nuh’un gemisini ağaçların kenetlenmesi yoluyla yapıyorlardı.

Nuh'un gemisi çivilerle yapılmadı

Nuh'un gemisi nasıl yapıldı
Nuh adlı filmden kesitler

Özetle: Nuh’un Kavmi Gemiyi ve Çiviyi Nasıl Biliyordu?

Ayette kullanılan dusuri kelimesi çivi kelimesi ittirmek demektir. Çivi anlamında, perçin anlamında veya birbirine bağlamak anlamında kullanılır. Bu yüzden ayette çivi değil geminin birbirine perçinlenmesi söz konusudur.

En eski gemiler de bu şekilde birbirine geçmeli olarak yapılırdı. Hala dağ evlerinde kütüklerin birbirine geçmesi ile sağlam yapılar kurulmaktadır. Nuh’un da muhtemelen bu şekilde kütükleri birbirine geçirip şeritlerle bağlayarak gemisini yapmış olması makuldür. 

Hud 37: “‘Gözetimimiz altında ve vahyimizle gemiyi imal et. Zulmedenler konusunda bana hitapta bulunma. Çünkü onlar suda boğulacaklardır.”

Nuh’un gemisi nasıl yapıldı sorusundan başka Nuh tufanı nasıl olmuş olabilir, kanıtları var mıdır konulu yazımızı da okuyabilirsiniz:

29# NUH TUFANI KÜRESEL Mİ, BÖLGESEL Mİ? JEOLOJİK KANITLAR VAR MIDIR?

S.S.S.

Nuh’un gemisinde çivi kullanıldı mı?

Çivi kullanılıp kullanılmadığını bilmiyoruz. Çünkü ayette kullanılan dusuri kelimesi sadece çivi için kullanılan bir kelime değildir.

Nuh zamanında gemi yapımı var mıydı?

Bunu bilmiyoruz fakat ilk büyük gemiyi Nuh yapmış da olabilir.

Gemi yapmayı Nuh’a melekler mi öğretti?

Bu mümkün. Çünkü ayette gözetimimiz altında gemiyi yapıyordu deniyor.

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.
Başa dön tuşu