Bilim Kuran'la ÇelişmezEmbriyoloji

88# İnsan ne ile yaratıldı?

Kuran’da insanın birçok maddeden yapılmış olduğu söyleniyor ve bunun ise bir çelişki olduğu iddia edilmektedir.

Oysa Kuran insan yaratılışının değişik aşamalarını farklı ayetlerde göz önüne serer. Mucize bir şekilde hepsi doğrudur. Hiçbir tane yanlış bilgi yoktur. İnceleyelim:

İnsan yerden yaratıldı

HUD-61: “O sizi yerden inşa etti.” (huve enşeekum minel ardı)

Ayette geçen “enşeekum” sizi inşa etti demektir. “Minel ardı” ise arzdan yani yeryüzünden yarattı demektir. Bu kelime Kuran’da Dünya için kullanılır. Gökler kelimesi gibi çoğul kullanılmaz tekil kullanılır. Başına “El” belirlilik takısı getirilerek te bizim bildiğimiz Dünya olduğu belli edilmiş olur. Bu kelimeyi çoğu meal yazarları topraktan diye çevirmişler fakat kelimenin asıl anlamını perdeleyen böyle çeviriler çoğu zaman Kuran’ın anlatmak istediğini gölgelediği için doğru değildir. Kısaca bu ayette Dünya’dan yaratıldınız, Dünya’daki materyallerden (elementlerden) inşa edildiniz denmektedir.

İnsan çamurdan gelen bir sülaleden yaratıldı

Muminun 12: “Şüphesiz biz insanı, çamurdan bir sülaleden yarattık.”

Buradaki sülale kelimesi tefsirlerde “öz” olarak geçer. Yani çamurdan gelen bir öz. Fakat bizce o kadar basit bir ifade değil. Sülale sözlüklerde öz, nesil, soy, zincir demek. Silsile kelimesiyle de fonetik akrabalığı olup zincir anlamı var. Yani sülaleniz demek bir silsile yani zincir şeklinde  uzayıp giden dedeleriniz veya torunlarınız demektir. Kısacası sülaleden yarattık zincirden yarattık anlamını akla getiriyor ki insanın da DNA zincirinden yaratıldığını biliyoruz. Yani buradaki sülale kelimesi DNA’yı çok güzel açıklıyor. DNA’yı oluşturan yapıtaşları olan riboz, deoksiriboz, fosfat ve bazlar ise hammaddesi çamur olan, yani su ve toprağın birleşiminden gelen organik maddelerdir. Yani biz insanı, çamurdan özütülen DNA’dan yarattık demektir.

Peşindeki ayetlerde bu DNA’nın rahme konulduğu ve insan oluştuğu söyleniyor:

Muminun 13: Sonra onu bir su damlası olarak, savunması sağlam bir karar yerine yerleştirdik.

Muminun 14: Sonra o su damlasını bir alak (embriyo) olarak yarattık; ardından o alak’ı (hücre topluluğu) bir çiğnem et parçası olarak yarattık; daha sonra o çiğnem et parçasını kemik olarak yarattık; böylece kemiklere de et giydirdik; sonra bir başka yaratışla onu inşa ettik. Yaratıcıların en güzeli olan Allah, ne yücedir.

DNA’dan oluşumumuz ancak bu kadar güzel tarif edilebilirdi.

Kaynak: Tıkla

Yani Kuran açıkça insanı bir zincirden yarattık diyor. Peki ne olabilir bu zincir? Anladığınız gibi bu zincir DNA yapısını tam olarak anlatıyor. DNA, ikili sıralanmış ve kromozomlarda paketlenip hücre çekirdeğinde korunmuş yapılardır. Ve insanın şekillenmesi bu DNA programına göre olmaktadır. Aşağıdaki resimde DNA yapısını ve hücre içinde paketlenip korunduğu yeri görebilirsiniz.

Location+of+DNA.jpg

Yine aşağıdaki secde 8 ayetinde de sülalenin insan üreme sıvısı içinde bulunduğunu ve bu sülaleden insanın yaratıldığını belirtiyor ki bu çok açık bir şekilde bu durumda SÜLALE kelimesi DNA zincirini tam açıklar. Bilindiği gibi erkeğin suyunun içinde bulunan sperm ve kadının suyunun içinde bulunan ovum anne ve babanın çift zincirli DNA’larını taşırlar. Sperm ve ovum birleşince de ilk embriyo oluşur ve insan oluşmaya başlar.

Secde 8: “Sonra onun soyunu hakir bir sudan gelen bir sülale’den yapmıştır.”

Mürselat 20-21 ayetlerinde de bu hakir suyun insan üreme sıvısı olduğu belli oluyor.

Mürselat 20-21: “Sonra onun soyunu hakir bir sudan yaratmıştır. Sonra onu sağlam bir yere (ana rahmine) yerleştirdik.”

Meni iğrenç ve pis bir sıvı olarak kabul görüldüğünden dolayı hakir sıvı denmiştir.

İnsan sudan yaratıldı

Enbiya 30: “…her canlı şeyi sudan yarattık…”

Evet her canlının vücudunda su vardır yani su bildiğimiz hayatın gerçekleşmesi için gereken maddedir. Bakteriler, virüsler, algler, böcekler vs. tüm hayvanların vücudu suya ihtiyaç duyar. Su ve toprak karışımıdır.

Ayetin bir diğer anlamı ise canlılığın ilk olarak sulu, çamurlu bir ortamda başlamış olmasıdır. Bu gerçekle de uyuşmaktadır.

Furkan 54: “O, sudan bir insan yaratıp ondan soy sop ve hısımlık meydana getirendir.” (Ve huvellezî halaka minel mâi beşeren)

Bu ayette sudan yaratıldığı söyleniyor. Bu su ile insanın ilk yaratılış aşamasında kullanılan ve mineral çorbası olan çamura ait su kast edilmiş olabilir.

Veya başka bir ayette insanı fışkıran bir sudan yarattık derken erkekte prostat bezinden kadında ise yumurtalıklardan fışkırarak çıkan su anlatılmıştır. Her iki durum da insanın sudan () yaratılmasını açıklar. Tarık 6: “Fışkırıp çıkan bir sudan yaratıldı.”   (Hulika min mâin dâfikın.)

İnsan balçıktan yaratıldı

HİCR-26, 28, 33: “Andolsun, biz insanı kuru bir çamurdan, şekillendirilmiş bir balçıktan yarattık.” (Ve lekad halaknâl insâne min salsâlin min hamein mesnûn)

Bu ayetin Arapçasında insanın “SALSAL”den “HAMAİN MESNUN”dan yaratıldığı söylenmektedir.

Eski tefsir kitapları “SALSAL” ve “HAMAİN MESNUN” kelimelerini “çın çın öten kuru bir çamur, şekillenmiş bir balçık” gibi anlamlarla çevirmişlerdir. SALSAL şüphesiz SÜLALE gibi müteşabih bir kelimedir ve ne demek olduğunu 300 nolu yazımızda açıkladık.

İnsan çamurdan yaratıldı

Secde 7-8: “O ki, yarattığı her şeyi güzel yaptı. İnsanı yaratmaya da çamurdan başladı (bedee halkal insâni min tîn). Sonra onun soyunu hakir bir sudan gelen bir sülale’den yapmıştır.”

Burada Tîn kelimesi çamur demektir ki insanın bedeni de topraktan gelen mineraller ile su karışımından oluşmuştur.

İnsan yoktan yaratıldı

Meryem 67: “İnsan, daha önce hiçbir şey değil iken kendisini yarattığımızı düşünmez mi?”

Bu ayet insan aklını, insanın henüz olmadığı, organik maddelerin bile oluşmadığı zamanlara götürüyor.

İnsan sebepsiz kendi kendine oluşmadı

Tur 35: “Yoksa onlar bir şey olmaksızın mı yaratıldılar? Veya yaratıcılar onlar mı?”

Bu ayet ise “kendi kendine oluşma” ve “kendi kendilerini yaratma” gibi insanın yaratılışa alternatif olarak sunabileceği tezlerin ne kadar çürük olduğunu insana hatırlatıyor.

İnsan nutfeden yaratıldı

Muminun 14: “Sonra bu az suyu (nutfeyi) “alaka” hâline getirdik. Alakayı da “mudga” yaptık. Bu “mudga”yı da kemiklere dönüştürdük ve bu kemiklere de et giydirdik.”

Bu ayeti 84# Kemiklere et giydirdik ayeti ne demektir? ( Muminun 14 ) başlıklı yazımızda açıklamıştık

Özetle:

Şimdi buraya kadar anlatılan ayetlere baktığımızda insanın topraktan yaratıldığı söylenmiştir ki hâlâ toprak ürünlerini bedenimize sokarak topraktan yeniden yaratılmaya devam ediyoruz. Veya bir sudan yani kadın ve erkeğin sıvısından yaratıldığımızın söylenmesi topraktan yaratılmış olmamızı değiştirmiyor ikisi de doğrudur. Veya DNA’dan yaratıldığımızı söylemesi diğerleriyle çelişmiyor üçü de doğrudur. Veya Dünya’daki maddelerden yaratıldığımızı söylemesi diğerleriyle çelişmiyor. Bunun gibi diğerlerini kıyaslayabilirsin. Hatta bunlara ek olarak ben desem ki insan atomlardan yaratılmıştır, moleküllerden yaratılmıştır, hücrelerden yaratılmıştır. Bunlar da doğru olur ve hiçbirinin doğruluğu diğeri ile çelişmez, çünkü yaratılış çok kompleks bileşen ve aşamalara sahiptir. Ayetler her seferinde yaratılışın başka bir aşamasını gözler önüne getirmektedir.

Kehf 37: “Seni topraktan, sonra bir nutfeden yaratan, sonra da seni insan şekline sokana nankörlük mü ediyorsun?”

Ayrıca şu yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz: 300# Salsal nedir? Fehhar ve Hame’in Mesnûn nedir? Yaşamın başlangıcı asteroitlerden mi geldi?

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.
Başa dön tuşu