Felsefe

296# Allah tuzak kurar mı? Allah tuzak kuranların en hayırlısıdır ne demektir?

Allah tuzak kurar mı? Allah tuzak kuranların en hayırlısıdır ne demektir? Allah’ın tuzak kurması ne anlama gelir? Allah Yusuf’un kardeşlerine tuzak kurmasını nasıl ister?

Kuran’da birkaç ayette Allah’ın tuzak kurduğundan ve kurabileceğinden bahsediliyor. Bu ayetlere baktığımız zaman Peygamberin düşmanları olan insanlar peygambere tuzak kurduğu zaman Allah’ın da onlara aynıyla mukabele edeceği söyleniyor. Yani etki tepki meselesi. Yani kısasa kısas var. Allah diyor ki eğer sizler tuzak kurma planları yapıyorsanız iyi bilin ki Allah’tan daha iyi tuzak kuramazsınız. O yüzden dürüst olun ve bu tuzaklardan vaz geçin.

Allah tuzak kurar mı?

İlgili Makaleler

Allah’ın tuzak kurması ayetleri

Allah tuzak kurar mı sorusuna konu olan ayetler:

Ali İmran 54: “Onlar tuzak kurdular. Allah da tuzak kurdu. Allah, tuzak kuranların en hayırlısıdır.”

Enfal 30: “Bir vakit de o kâfirler senin elini kolunu bağlayıp zindana mı atsınlar yahut öldürsünler mi yahut seni ülke dışına mı sürsünler diye birtakım tuzaklar planlıyorlardı. Onlar tuzak kuradursunlar, Allah da tuzak kuruyordu. Allah tuzak kuranların en hayırlısıdır.”

Fatır 42-43: “Kendilerine bir uyarıcı gelince, ümmetler içinde en doğru yolda gidenlerden biri olacaklarına, and olsun ki, bütün güçleriyle Allah’a yemin etmişlerdi; fakat kendilerine uyarıcının gelmesi, yeryüzünde büyüklük taslamak ve kötü düzen kurmak ile uğraştıklarından sadece nefretlerini arttırdı. Oysa pis pis kurulan kötü tuzağa ancak sahibi düşer…”

Ayetlerde görüldüğü gibi peygambere ve Müslümanlara tuzak kurarlarsa Allah’ın onların anladığı dilden konuşup tuzaklarına tuzakla muamele edeceği ifade ediliyor. Bu bir Sünnetullahtır. Hain kişinin yanına hainliği kalmaz.

Neml 49-50: “Allah’a yemin ederek aralarında şöyle anlaştılar: ‘Geceleyin ona ve yakınlarına baskın yapıp hepsini öldürür, sonra da sahip çıkan akrabalarına yakınlarının öldürülmesi esnasında orada bulunmadığımızı bildirir ve biz gerçekten doğru söylüyoruz deriz.”

Onlar bir tuzak kurdular, ama tuzaklarına karşı Biz de tuzak kurduk, kendileri farkında olmadan onların tuzaklarını bozduk, onların planlarını altüst ettik.”

Allah tuzak kurar mı sorusunun cevabı böylece açıkça belli oldu. Evet Allah tuzak kurar, fakat haince tuzak kuranlara tuzak kurup tuzaklarını başlarına çevirir.

Allah tuzak kurar mı

Yusuf’un kardeşlerine kurduğu tuzak

Allah tuzak kurar mı sorusunun cevabını anladıysak Allah Yusuf’a neden kardeşlerine tuzak kurdurtuyor sorusunu da anlayabiliriz. Yusuf’un kardeşleri Yusuf’a hainlik edip kuyuya atmışlardı. Yusuf’u kıskanmışlardı. Çünkü Yusuf anne bir öz kardeşleri değildi ve babaları Yakup Yusuf’la biraz fazla ilgileniyordu. Onlar da Yusuf’a hiç hak etmediği bu muameleyi yapmışlardı. Babası Yusuf’u onlarla göndermek istemiyordu ama onlar hain bir plan yaptılar ve babalarını ikna ettiler. Yakup’a da Yusuf’a da kurdukları bu tuzak neticesinde Yusuf çok acılar çekti. Fakat Allah’ın kaderi onu çok güzel bir yere getirmişti.

İşte onlar Yusuf’u ve babasını tuzakla şaşırtarak her ikisine de ölümcül bir düşmanlık etmişlerdi. İşte bu yüzden Allah bu tuzak kuranlara Allah’ın tuzağını ve aciz bırakışını gösterdi. Yukarıda anlattığımız gibi ilk tuzağı onlar kurmuştu ve kısası hak etmişlerdi. Fakat Yusuf’un kurduğu tuzak onları öldürmek için değildi, sadece yaptıklarından utandırmak amaçlı idi.

Yusuf da Allah’ın öğretmesi ile onlara tuzak hazırladı. Kardeşi Bünyamin’in çantasına kralın su matarasını koydu ve askerler arayınca küçük kardeş Bünyamin’de buldular. Yusuf Bünyamin’i alıkoymak için onlara bu tuzağı kurdu. Aslında yaptığı tuzak onların ilk başlarda Yusuf’a kurduğu tuzağın benzeri idi. Onlar da Yusuf’u bir tuzakla babasından alıkoymuşlar sonra ölüme terk etmişlerdi. Fakat belirttiğimiz gibi Yusuf, peygamber ahlakı ile onlara acı cezalar vermedi, sadece korkuttu ve pişman ettirdi. Pişmanlık gösterdiklerinde hepsini affetti. Böylece Allah’ın dostlarına tuzak kurulamayacağı ve eğer kurulursa Allah da daha iyi bir tuzakla kısasa kısas yapıp adaleti sağlayacağı ve zalimlerin tuzaklarını ortadan kaldıracağının örneğini göstermiş oldu.

Allah tuzak kurar mı sorusu

Doğu’da pusu var Batı’da ise düello var

Allah tuzak kurar mı sorusu ile alakalı değil ama yeri gelmişken “Doğu’da pusu var Batı’da ise düello var” sözünden de bahsetmek istiyorum. Son zamanlarda bu söz batı halklarını daha mert doğu halklarını da namert olarak göstermek için kullanılıyor. Ama acaba her şey göründüğü gibi mi? Bu söz genel geçer bir kaide olmamakla birlikte bir miktar doğruluğu var. Doğu insanları pusu atmayı tuzak kurmayı seviyor olmalılar ki Allah da sık sık tuzak kurmamalarını ve kötü tuzakları başlarına dolayacağını haber vermiştir. Hain pusulardan sakındırmıştır.

Fakat Batı’daki düello hiç de öyle masum görünüşlü bir uygulama değildir. Eski batı kanunlarına göre bir adamı düelloya davet ederseniz o da kabul ederse, düello da öldüren herhangi bir ceza almadığı gibi ailesi de bir hak iddia edemiyorlar. Yani düello kanuni bir uygulama idi. Fakat güçlü insanlar öldürmek istediği ve gücünün yetebileceği bir kişiyi herkesin içinde aşağılarlar, eldivenlerini çıkarıp eldivenleriyle insanlar arasında iki şamar atarlar ve karşıdaki insana adeta ya canını ya onurunu vermekten başka şans bırakmazlardı.

Düello kurdun kuzuyu yeme özgürlüğüdür

Öldürülmesi kafaya koyulmuş güçsüz kişi ya düeolloyu kabul etmez ya da kabul eder ve canını verirdi. Kanunen yasak değildi. Yani kurtların kuzuları yemek için uydurduğu ve sistemleştirdiği aşağılık bir adaletsiz sistemdi. Ayrıca pusu kurmak yoktu diyemeyiz. İnsanın olduğu her yerde pusu vardır. Pusu kurmak, tuzak kurmak sadece doğululara özgü değildir. Fakat düello batılılara özgüdür. Düello güçlülerin adalet makyajı yapılmış Dünya’nın en adaletsiz sistemidir. Bu yüzden de vicdanlar kabul etmemiş ve adalet sisteminden kaldırılmıştır.

Kuran’ın adalet sisteminde haksız yere cana kıyanlar kısas yapılarak kendileri de öldürülürdü. Bu kanuna binaen adam öldürmek kolay değildi ve öldüren kişi kendinin de öleceğini, maktulün yanına gideceğini bilirdi. İşte bu sistem hayat getirir, hayatı korur, insan hayatına değer verir, güçsüzleri güçlüler elinde yem etmez. Kurt olsun kuzu olsun beraber güven içinde yaşamalarını garanti altına alır.

Kısaca; Allah tuzak kurar mı?

Allah tuzak kurar mı? Allah sadece tuzak kuranlara tuzak kuracağını belirtir. İnsanların hain tuzaklarla Müslümanlara vermek istedikleri zararların kendi başlarına dolanacağını haber verir. Çünkü Allah her şeyi görür ve insan tuzağa yeltenirse Allah’ın bunun daha iyisini yapabileceğini bilmelidirler.

Ayrıca 271# Allah dilediğini saptırır ayeti ve Allah’ın varlığına kanıt yok söylemleri adlı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.
Başa dön tuşu