Bilim Kuran'la ÇelişmezKuran'da kozmoloji

98# Cennetin genişliği ne kadardır? ( Ali İmran 133 )

Soru: Bir ayette Cennetin genişliğinin yer ve gökler arası kadar olduğunu söyler, bunun açıklaması nedir?

Cevap: Ali İmran 133: “ Rabbinizin bağışına ve takvâ sahipleri için hazırlanmış olup genişliği gökler ve yer kadar olan cennete koşun!”

Ayette Cennet’in genişliğinin yer ve gökler kadar olduğunu bildirmesine rağmen dikkatsiz hazırlanan az sayıdaki mealde “yerle gök arası kadar geniş” ifadesi kullanılmıştır. Fakat meallerin büyük bir çoğu “arası” diye bir kelime kullanmaz, çünkü ayette böyle bir kelime olmayıp bir kısım meal yazarlarının yakıştırmasıdır. Meal hatalarından çokça istifade eden materyalist arkadaşlarda “tamam işte burada bir şey bulduk” deyip bunu sorun ederler. Meal yazarlarının çok titiz olması gerektiğine bir örnektir.

Ayette cennetin genişliği gökler ve yer kadar olduğu tarif edilmiş. Peki sadece gökler kadar deseydi tüm evren kadar olduğunu anlayabilirdik, neden yeri de söylemiş?

Cevap: Kuran’da evrenden sürekli yer ve geri kalan herşey anlamında sema kelimesi kullanılır. Dolayısıyla cennetin büyüklüğü tam olarak evrenimiz kadar olduğunu anlatmak için yer ve gökler tabiri birlikte kullanılmış. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta Kuran’ın tam sınırları vermiş olmasıdır. Açıkça Cennet evrenin tamamı kadardır. Peki nerede olabilir ve bu kadar büyük cennet niçin gerekir? Kendi fikirlerimi açıklayayım.

Bugün bilim bize evrenimizin bir kağıt gibi düz olduğunu (1, 2).(3) ve ağımsı bir yapıda sağlamca döşenmiş (4, 5).(6, 7) olduğunu haber veriyor.

Resim 1: Evrenin ağsı yapısı

Resim 2: Evrenin düz yapısı. Evren kütle çekim etkisiyle çarşaf gibi yamuluyor. Kara delikler gibi çok büyük kütleler ise evren dokusunun delinmesine neden oluyor.

Ayrıca evrenimizde bilinen yıldızların sayısından daha fazla kara delik olduğu Stephen Hawking tarafından haber verilmiştir. Bu kara delikler ise Hawking ve daha diğer birçok bilim adamına göre göklerin kapılarıdır ve başka bir boyuta açılıyor. (8, 9).(10, 11)

Resim 3: Evrenin kara delikler tarafından delinip bir solucan tüneliyle yol açılabileceğini gösteren şekil

Peki bilim insanlarının uzayın kapıları olarak adlandırdıkları bu olgunun benzeri Kuran’da da bulunması sizi şaşırtır mı? Beni hiç şaşırtmaz:

Nebe 19: “Ve sema açılmış, böylece kapılar oluşmuştur.”

Bu ayet kıyamet zamanı hadiselerinden bahsediyor ve kapıların oluşacağını söylüyor. Daha önceki bir yazımızda Kuran’ın evrende başka bilinçli varlıklardan bahsettiğini anlatmıştım. Allah’ın evrenin genişliği ölçüsünde katrilyonlarca değişik canlı çeşidi yaratmış olabilmesinin imkân dâhilinde olduğunu söylemiştim. Muhtemelen kıyamet vakti bu yaratılmışlardan her tür kendine ayrılmış kapıdan evrenin öteki yüzüne yani ahiret âlemlerine çıkacaklar.

Bilim insanları bu kara deliklerin karşı tarafına ak delikler (White hole) diyor. (12, 13).(14) Kara delikler evrenimizden ışığı ve dolayısıyla bilgiyi sömürüp karşı evrene bu deliklerden pompalıyor ve oluşan bu tünele ise solucan deliği deniyor.(15)

Resim 4: Ak delikler, evrenin öteki yüzünü aydınlatıyor

Evrenimizin öteki yüzü tamamen aydınlık ve bu evrenin adı ise Kuran tabiriyle “Cennet”. Evrenimizin öteki yüzü Cennet olduğu için, bahsedilen ayetin neden cenneti uzayımızla aynı büyükte tanımladığı anlaşılır oluyor. Ve yine Hud 108’de “Mutlu olanlar da, artık onlar cennettedirler. Rabbinin dilemesi dışında gökler ve yer sürüp gittikçe, orada süresiz kalacaklardır.” ayetiyle cennette kalmanın göklerin ve yerin durmasıyla mümkün olduğu belirtilmesi de konuyu destekleyen başka bir ayettir.

Rivayetlerde yıldızların nâr’ının (ateşi) cehennemi beslediği nûr’unun (ışığı) ise cenneti beslediği bildirilir. Bugün galaksimizdeki ve diğer galaksilerin ortasında bulunan devasa kara delik bir lavabo gideri gibi galaksiyi içine çektiği için galaksinin döndüğünü ve hızla içine aktığını biliyoruz. Yıldızlar birer birer bu kara delik içine düşüp kayboluyor.(16, 17) Peki Kuran bu olaydan haber vermiş olsa şaşırır mısınız? Ben yine şaşırmam.

Vakıa 75-76: “Yemin ederim yıldızların düştüğü yerlere, eğer bilirseniz, gerçekten bu, büyük bir yemindir.”

Ayette geçen mevâkiin kelimesini çoğu meal yazarı sadece “yer” olarak tanımlamışsa da kelimenin gerçek anlamı bir şeyin düştüğü yer, bombalamak, delip geçmek, savaşlarda mermilerin düştüğü yerdir. Buna paralel olarak yıldızların bir noktaya yaylım ateşi gibi düşmesi anlamına gelir. Birçok meal yazarı da bu yüzden Yıldızların düşüş yerlerine diye meal vermiştir. ( Ali Ünal, Abdullah Parlıyan, Hasan Basri Çantay, Ümit Şimşek, Yaşar Nuri Öztürk.) (18, 19)

Aşağıdada Arapça Türkçe sözlükten yaptığım kelime araştırmasının sonucuna bakabilirsiniz.

Kaynak için tıklayın

Allah birşeye yemin ederken dikkatlerimizi çekmek ister. Fakat burada iki katlı dikkatimizi çekiyor ki yeminin büyüklüğü gibi yıldızların düştüğü yerin büyüklüğünden haber veriyor.

Yine Tekvir 2’de “Yıldızlar, bulanıklaşıp (kararıp) döküldüğü zaman” diye belirtirken yıldızların dökülme gerçeğinden bahsediyor. Bu bulanıklaşarak dökülmede yıldızların kara deliğe düşerken ki hallerini çok iyi anlatıyor. Çünkü bir madde kara deliğe girerken ışığı emildiği için görüntüsü bulanıklaşır sonra yamuk yumuk bir hale dönüşmeye başlar, sonra da karararak lavabo akıntısına düşer gibi kara deliğe dökülürler.

Resim 5: Dünya bir kara deliğe girseydi görüntüsü önce bulaşıklaşacak sonra yamularak bu şekilde kara deliğe düşecekti.

Resim 6: Galaksi merkezlerinde bulunan kara delikler bir lavabo gibi tüm galaksiyi döndürerek yutuyor

Bu solucan deliğinden geçen yıldızların nûr’u cenneti aydınlatırken nâr’ı ise cehennemi kızıştırıyor. Tabi evrende yaratılan ve sınava tabi tutulan bütün akıllı varlıklar için. Yine Cennetin evren büyüklüğünde olması ise sonsuz bir hayatta cennet misafirlerinin sürekli yeni yerler görmeleri ve yeni sürprizlerle karşılaşmaları için ancak yeterlidir. Çünkü oradaki hayat sınırlı değil, Sonsuzdur.

Bir de Kuran ayetlerinde bu ahiret uzayının yukarıda ve Dünya uzayının ise onun altında olduğu birçok ayette belirtiliyor. Örneğin, Adem’in cennetten dünya’ya inmesi, amellerin O’na yükselmesi, meleklerin bir günü ellibin yıl olan bir zaman aralığında (muhtemelen kara delikler tarafından açılan solucan delikleri zamanı hızlandırıyor) ahiret alemlerine yükselmesi, kitabın indirilmesi vs. daha pek çok ayette bu ahiret mekanı üstte olduğu ve altında ise içinde bulunduğumuz uzay olduğu belirtiliyor. Bunu iki tane kağıdı birbirine yapışmış olarak hayal ederseniz, üstte beyaz kağıt var altta ise siyah kağıt. Veya üstte pırıl pırıl bir şato varsa altında ise o şatoyu ısıtan enerji ve aydınlık veren kazan ve jeneratör dairesi. Peki alt ve üst kavramı varsa bu iki uzay birşeyin üstünde duruyor olmalı. Çünkü birşeyin üstünde olmayan yani boşlukta olan iki nesne için alt ve üst kavramları söz konusu olamaz.

Hud 7: “O’nun arşı su üzerinde iken amel bakımından hanginizin daha iyi olduğunu denemek için gökleri ve yeri altı günde yaratan O’dur.”

Bir yazımızda açıkladığımız gibi, arş bir yapının çekirdeği veya yönetim merkezi demektir. Tıpkı vücudumuzdaki hücrelerin bir çekirdeği olduğu gibi ve bu çekirdek, hücremizin tüm işlerinin programlandığı yönetim merkezi olduğu gibi evrenimizin de bir arşının yani çekirdeğinin olduğunu Allah haber veriyor. Evren büyümeye başlamadan önce sıvı haldedir ve arş bu sıvı üzerindedir. Yani evren yaratılmadan önce planı ve programının bulunduğu bu çekirdeği vardır ve evren bu çekirdekteki programa göre şekil almıştır. Bu çekirdekteki programın dini literatürdeki adı Levh-i Mahfuzdur. Yani korunmuş yazılar demektir. Arş’ın sıvı üstünde olduğunun belirtilmesi de evren için bir alt ve üst kavramının olduğunu belirtir.

Görüldüğü gibi bilimin getirdiği her ilerleme bize Kuran’ın oraya çoktan ayak bastığını ve evrenimizi bize en doğru şekilde haber verdiğini göstermektedir. Çünkü Kuran Allah’ın son kitabıdır.

Arş’ın sıvı üzerinde olmasının bilimsel kanıtları için 217 nolu yazımızı okuyabilirsiniz.

KAYNAKLAR

  1. de Bernardis P, Ade PA, Bock J, Bond J, Borrill J, Boscaleri A, et al. A flat Universe from high-resolution maps of the cosmic microwave background radiation. 2000;404(6781):955.
  2. https://phys.org/news/2011-10-flat-universe.html.
  3. https://phys.org/news/2017-06-universe-flat-topology.html.
  4. Forero–Romero J, Hoffman Y, Gottlöber S, Klypin A, Yepes GJMNotRAS. A dynamical classification of the cosmic web. 2009;396(3):1815-24.
  5. Dubois Y, Pichon C, Welker C, Le Borgne D, Devriendt J, Laigle C, et al. Dancing in the dark: galactic properties trace spin swings along the cosmic web. 2014;444(2):1453-68.
  6. van de Weygaert R, Schaap W. The cosmic web: geometric analysis. Data analysis in cosmology: Springer; 2008. p. 291-413.
  7. https://phys.org/news/2014-11-filamentary-galaxies-evolve-cosmic-web.html.
  8. https://www.reddit.com/r/Stellaris/comments/51wd2z/found_a_black_hole_called_heavens_gate_should_i/.
  9. https://www.mnn.com/earth-matters/space/stories/black-holes-are-portals-to-other-universes-according-to-new-quantum.
  10. https://www.express.co.uk/news/science/600893/Professor-Stephen-Hawking-black-holes-could-be-portals-to-a-PARALLEL-UNIVERSE.
  11. https://www.independent.co.uk/news/science/black-holes-are-doors-to-another-world-scientists-say-a7174646.html.
  12. https://en.wikipedia.org/wiki/White_hole.
  13. https://www.spaceanswers.com/deep-space/could-a-white-hole-lie-on-the-other-side-of-a-black-hole/.
  14. https://www.space.com/40422-are-white-holes-dark-matter.html.
  15. https://www.physicsoftheuniverse.com/topics_blackholes_wormholes.html.
  16. https://futurism.com/the-byte/black-hole-milky-way.
  17. https://www.space.com/42317-milky-way-supermassive-black-hole-stuff-circling-drain.html.
  18. Almaany tkla
  19. Almaanny 2 tıkla

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

4 Yorum

  1. Hocam madem evrenimizin üstündeki evren ahiret, yani ahiret zaten yaratılmış, hatta Kur’ân’da ateş alevlendi gibi müşrikler için ayetler var. E o zaman Enbiya 104’te ki big bounce’un anlamı nedir? Yani Allah Teâlâ neden bir evren yaratıp ona büyük çöküş yapıp sonra aynı şekilde big bang ile yaratıp binlerce kez aynı evreni neden yaratsın? Ve ahiret zatem evrenimizin üstündeki evrende o zaman neden big bounce(büyük sıçrama) olsun?

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Big bounce Cenneti etkiler mi bimiyoruz, bu evrenin bir özelliği olabilir ve Cennetle bir alakası olmayabilir. Eğer her iki evren için de bu durum oluşacaksa, bir ayette dediği gibi “Gökler ve yerler durdukça Cennette ebedi kalacaklar” ayetinin de neyden bahsettiğini anlamış oluruz. Yani cennetin varlığı göklerin yani evrenimizin varlığına bağlanması bu sebepten olabilir.

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

  2. Hocam bir rivayette duyduğuma göre cennettekiler yukarıdan Dünya’ya bakacaklarmış. Bunun anlamı da yukarıda yazdıklarınız olabilir mi?

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Bu Kuran’da veya hadislerde geçmiyorsa bir bilgiye dayalı bir rivayet olmayabilir.

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

Başa dön tuşu