Bilim Kuran'la Çelişmez

279# Tatlı suda mercan yetişir mi?

Tatlı suda mercan yetişir mi? Tatlı su da mercan olur mu olmaz mı konusu çok tartışılıyor. ateistler Kuran’ın yanlış yaptığını, çünkü tatlı sudan mercan çıktığını iddia ediyorlar. Mercanların tuzlu deniz suyunda yetişen canlılar olduğu biliniyor. Kuran tatlı sudan mercan çıkarırsınız gibi bir ifade kullanıyor mu?

Tatlı suda mercan yetişir dediği iddia edilen ayetler

Önce ayete bakalım;

Rahman suresi:

İlgili Makaleler

﴾19﴿ O, birbirine kavuşmak üzere iki denizi salıverdi.

﴾20﴿ (Ama) aralarında bir engel vardır; birbirlerine karışmazlar.

﴾21﴿ Artık rabbinizin nimetlerinden hangisini inkâr edebilirsiniz?

﴾22﴿ Onlardan inci ve mercan çıkar.

﴾23﴿ Artık rabbinizin nimetlerinden hangisini inkâr edebilirsiniz?

﴾24﴿ Denizde yelkenlerini bayraklar gibi açarak süzülüp giden gemiler O’nundur.

﴾25﴿ Artık rabbinizin nimetlerinden hangisini inkâr edebilirsiniz?

tatlı suda mercan yetişir mi?
Mercan çeşitleri

Ayet tatlı sudan bahsetmiyor

Bu ayetlerde bahsedilen birbirine karışmayan denizler, tatlı su ve tuzlu su denizleri değildir. Çünkü öyle bir ifade yok. Kuran’daki denizlerin karışmamasından bahseden bazı ayetler tatlı ve tuzlu su diye ayrım yaparken bazılarında sadece iki denizi der. Bilimsel olarak da hem tuzlu denizlerin tuz yoğunluğu farkından dolayı karışmama olayı doğrudur hem de bazı denizler içinde tatlı su birikintileri vardır ve bunlar da tuzlu su ile karışmaz. Yani ayette tatlı-tuzlu demediği için tuzlu denizlerden bahsettiği anlaşılıyor.

Burada tatlı suda mercan yetişir mi diye bir soru sormak anlamsızdır. Daha önce birbirine karışmayan denizler mucizesini açıkladığım 9 numaralı yazıma bakarsanız bu ayetleri iyice açıklamıştım. Denizlerde haloklin ve termoklin bariyerler vardır ve bu bariyerler farklı deniz kütlelerini birbirinden bir duvar gibi ayırır.

Haloklin bariyer

Haloklin bariyer, deniz sularının tuzluluk oranları farklı olduğunda ortaya çıkar. Örneğin kutup buzulları sürekli eridiği için kutuplarda denizin üst 50 metrelik kısmı yani üst deniz tatlı su iken 50 metreden aşağıda olan kısım tuzlu su denizidir. Buzullar erimeye devam ettiği sürece yani en son buzul çağının bitişinden beri üstteki su sürekli tatlı sudur. Haloklin bariyerden dolayı bir anda karışmazlar ve orada üst deniz suyunu 50 metre derinliğe kadar içecek su olarak kullanabilirsiniz. Bu tatlı su ve tuzlu suyun denizlerde karışmaması olayını şu ayet anlatıyor:

Furkan, 53: “İki denizi salıveren de O’dur. Biri tatlı, susuzluğu giderici; biri ise tuzlu, acıdır. Bununla berâber aralarına bir engel ve aşılmaz bir sınır koymuştur.”

Termoklin bariyer

Bunun yanında bir de termoklin bariyer vardır ki denizlerin sıcaklık farkından dolayı aralarında yine bir bariyer oluşup iki farklı suyun karışmaması olayıdır. Burada suların ikisi de tuzludur ve karışmamalarını sağlayan olgu tuz farkı değil sıcaklık farkıdır. Dünya’da bunun da örnekleri çoktur.

Örneğin; Örneğin Danimarka’da BALTIK DENİZİ VE KUZEY DENİZİNİN karşılaşma noktasında yoğunluk ve sıcaklık farkından dolayı büyük su kütleleri hemen birbirine karışmaz. Farklı iki su kütlesi olarak gözle dahi aralarına bir perde çekildiği görülür ki bu perdeye termoklin bariyer deniyor. Yine aynı manzarayı Alaska körfezinde de görebilirsiniz. Fakat her iki deniz de tuzlu sudan oluşur ve bu birleşmeyen her iki denizde de mercan çıkarılır ve balık avlanır. İşte Rahman 19-23’de bahsedilen denizler bu tür normal tuzlu su denizleridir.

Bu yazıyı daha önce İnstagram’da kısaca açıklamıştım. Demiştim ki Rahman 19-23 ayetlerinde bahsedilen denizlerde tatlı su ifadesi geçmiyor, bunlar normal tuzlu su denizlerinden bahsediyor. Fakat ateist arkadaşlar anlamamakta direttiği için bu defa bu yazıyla bilge insanlara anlatır gibi değil de çocuğa anlatır gibi anlatmaya karar verdim. Tatlı suda mercan yetişir mi konusu umarım anlaşılmıştır.

Denizler ve göller

Bir de Fatır 12 ayeti vardır:

“İki deniz bir değildir. Şu, tatlı, susuzluğu keser ve içimi kolay; şu da, tuzlu ve acıdır. Ancak her birinden taze et yersiniz ve takınmakta olduğunuz süs eşyalarını çıkarırsınız. O’nun fazlından aramanız ve umulur ki şükretmeniz için gemilerin onda (denizde) suları yara yara akıp gittiğini görürsün.”

Bu ayette ise birbirine karışmayan denizlerden bahsedilmez, büyük göller ve denizler gibi tatlı ve tuzlu su kütlelerinden söz edilir. Arapça da denizlere, göllere ve büyük nehirlere Bahr denir. Tatlı su denizleri olan göllerin ve tuzlu denizlerin her ikisinin de nimet olarak verildiğinden ve süs eşyaları çıkarıldığından bahsediliyor. Süs eşyalarının hangisi olduğu söylenmemiştir. Süs eşyalarına örnek olarak denizden inci ve mercan, tatlı sulardan ise sedef çıkarılır.

Özetle: Tatlı suda mercan yetişir mi meselesi

Bu yazıda tatlı suda mercan yetişir mi şeklinde Kuran’ın sorgulanmaya çalışıldığı anlamsız bir soruyu cevaplandırmaya çalıştık. Kısaca Furkan 53’te geçen tatlı su ve tuzlu su deniz tabakaları kutuplarda görülebilecek bir olayı ifade eder. Fakat mercanlardan bahseden Rahman 19-23’te ise tatlı su diye bir ifade geçmez bu denizler normal bildiğiniz denizleri ifade eder. Örneğini Alaska ve Danimarka’da gördüğümüz birbirine karışmayan normal tuzlu denizlerdir. Bu denizler tuzlu sudan oluşur ve ayetin belirttiği gibi her ikisinde de inci ve mercan yetişir.

Rahman 19-23’ü tatlı su denizleriyle karıştırmalarının bir nedeni de bazı meal yazarlarının bu ayetin mealini verirken parantez içinde “tatlı” diye bir ifade koymalarıdır ki maalesef kendi yanlış anlamalarını Kuran’ın mealine yansıtınca Kuran hakkında yapılan her olumsuz propagandaya hemen atlayan kişileri yanıltmış ve sapıtmışlıklarını iyice artırmış oluyorlar.

Tatlı suda mercan olur mu şeklinde sorulan soruya bildiğimiz kadar yetişmiyor ve Kuran’da böyle bir şey demiyor diye cevap verilebilir.

Mercanlar hakkında muhtemelen bilmediğiniz 6 bilgi

  1. “Denizin yağmur ormanları” olarak bilinen mercan resifleri okyanusun % 1’inden azını kaplar ancak bilinen tüm deniz türlerinin neredeyse % 25’ine ev sahipliği yapar!
  2. Mercanlar aslında hayvandırlar, bitki değildirler.
  3. Mercan resifleri, dünyadaki biyolojik en büyük yapılardır.
  4. Mercan resifleri, mercanların içinde yaşayan ve onlara yiyecek sağlayan algler nedeniyle doğal olarak renklidir.
  5. Üç ana mercan resif türü, saçaklı resifler, bariyer resifleri ve mercan atolleridir.
  6. Ne yazık ki, mercan resiflerinin % 25’i geri dönülemez şekilde hasar görmüştür. Kötü balıkçılık uygulamaları, mercan madenciliği ve iklim değişikliği, kötü durumlarının arkasındaki nedenlerden bazılarıdır.

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

5 Yorum

  1. kalem suresi 16.ayette “zenim” kelimesi var ve p*ç anlamına geliyormuş kullanımı öyleymiş çevirilere yazıncada direk p** anlamı çıkıyor.Bunu açıklayabilir misininiz ? anne babanın zina etmesi neden çocuğun suçu Allah neden küfür etmiştir ? p** olmak kötü bir şey mi
    “bütün bunlardan sonra bir de” p** olmak bunların hepsinden kötü bir şey mi?

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

  2. Merhaba, yararlı bir yazı olmuş. Teşekkürler. Ancak bir ayet daha var bu konuyla ilgili;
    Fatır Suresi, 12. ayet: İki deniz bir değildir. Şu, tatlı, susuzluğu keser ve içimi kolay; şu da, tuzlu ve acıdır. Ancak her birinden taze et yersiniz ve takınmakta olduğunuz süs eşyalarını çıkarırsınız. O’nun fazlından aramanız ve umulur ki şükretmeniz için gemilerin onda (denizde) suları yara yara akıp gittiğini görürsün.
    “Süs eşyaları” derken inci ve mercan mı kastedilmektedir? Eğer onlar kastediliyorsa bu bilimle çelişmez mi?

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Cevabı yazıya ekledim

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

  3. Bu iddiaya pek çok farklı cevaplar verilebilir. 1. Bu ayette “tatlı ve tuzlu su” lafzı geçmiyor, bu yüzden hata var diye iddia etmek yanlıştır. Razi tefsirinde bu denizlerin “gökler ve yer denizleri” olduğunu söylüyor. [Tefsiri-Kebir, Rahman suresi, 19. ayet Tefsiri.] “Gökler ve yer denizi” olması tüm sure ile uyumlu diye düşünüyorum, surenin çoğunluğu evrenden bahsediyor. [Rahman 5-7; 17; 29; 33; 35; 37.] Bu ayette bahsedilen “engel” termoklin bariyeri olabilir. Termoklin bariyeri “tatlı ve tuzlu su bariyeri” değil, sıcaklık oranı yüzünden oluşan bir bariyer. Bu iki su tuzlu olabilir, bu yüzden ayette hata kalmıyor. 2. Göllerde, yani tatlı su olan yerlerde, mercan vardır. [https://www.youtube.com/watch?v=6CYav_3bA4c] 3. Araplar bu ayetteki “mercanı” bizim bildiğimiz “mercan” olarak almıyorlar. “Lü’lü” incinin büyüğüdür. Mercan ise incinin küçüğüdür.” [Nesefi Tefsiri, Rahman suresi, 22. ayet Tefsiri.] Denildiği gibi “mercan” “incinin küçüğü”, yani ayet “incilerin” tatlı sudan olduğunu söylese yine hata olmuyor. “İnci” tatlı suda vardır. [Perled’eaudouce] 4. Son cevap Zemahşeri’dendir, ki kendisi gelmiş geçmiş en iyi arapça bilen insanlardan biridir. “İki deniz buluşup birbirine karıştığı zaman tek bir şey gibi olurlar. Bu durumda, “İnci mercan denizden çıkar” demek gibi, “İnci mercan iki denizden de çıkar” demek caiz olur. Kaldı ki denizin tümünden de çıkmamakta, sadece belli bir kısmından çıkmaktadır. Sözgelimi haractu mine’l-beled (Şehirden çıktım.) dersin, ama aslında onun mahallelerinden hatta evlerinin birinden çıkmışsındır.” [Keşşaf, c. 6, s. 508.]

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

Başa dön tuşu