Varlığın Amacı

127# CENNET TASVİRLERİ SADECE ARAPLARIN HAYALİ Mİ?

Cennet Arapların hayali bir yer midir? Cennet tasviri sadece Araplara özgü bir zevk türü ise neden yeşil doğa, sık ağaçlar, berrak nehirler, güzel içecekler insanların en çok dinlendiği ve huzur bulduğu yerler söyler misiniz? Neden yeşil ve muhteşem görünüşlü tabiat resimlerinin içine güzel de bir kadın konulmuşsa durup uzun uzun seyretme dürtüsü oluşuyor insanlarda? Dünya’nın dört bir tarafından insanlar neden iyi ve yeşil bir manzara eşliğinde yaptıkları kahvaltıları çekip internette paylaşıyor? Demek ki insanlığın en büyük ortak zevklerini sorarsan Cennet hayatı için sayılan bu güzellikler olduğunu rahatlıkla görebilirsin. Kuran’da anlatılan Cennet sadece Arapların değil tüm insanlığın ortak hayalidir.

Cennet Arapların değil tüm insanlığın zevkini yansıtıyor

İçecekler, karşı cins ilişkisi, güzel süsler,  yeşillikler, ırmaklar, işlemeli rahat koltuklar, işlemeli ve rahat minderler her insanın hayallerini süsleyen bir hayattır, Bunların hepsi Cennet’te helal dairede insana sunulacağı açıklanıyor. Aslında bu din düşmanlarının derdi şu: Kedi uzanamadığı ciğere murdar dermiş.

Ateist yine soruyor; Ama bunlar zaten Dünya’da yaşanan şeyler. Öyleyse Dünya’da bunları yapanlar Cennet hayatı zaten yaşıyor.

İlgili Makaleler

Cevap: Cennetin güzelliği Dünya’ya kıyas edilmez. Bir meyvenin gölgesine kıyası neyse Cennetteki nimetlerin Dünya’daki gölgelerine olan kıyası odur. En önemlisi ise Dünya hayatı kısa, Ahiret hayatı ise ebedidir.

Cennet’te serbest Dünya’da yasak söylemi

Yine ateist soruyor, Cennet’te serbest olan şeyleri Dünya’da yapmak niçin caiz değil? Örneğin Dünya’da zina ve içki Cehennem’e götürüyor, ama Cennet’te serbest.

Cevap: Cennet’te zina yapıldığını kim söyledi size? Kuran insanların orada Dünya da ki gibi eş olduklarını açıklar. Cennette zina var diye bir şey belirtmemiştir. Ama tam tersine gözlerini kendilerinden ayırmayan eşlerin olduğunu haber vermiştir.

arap cenneti
Arapların hayali olan bir Cennet (!)

Cennet’te alkollü içecek olduğunu kim söyledi size?  Kuran’da Cennette şarap olduğunu bildirilir ama “şarap” Arapça’da “içecek” demektir. Yani bizim anladığımız manada üzüm şarabına verilen isim değildir. Kuran’da cennet içeceklerinin sarhoş etmeyeceği ve insanın başına dert açmayacağı bildirilir.

“Bembeyaz; içenlere lezzet (veren bir içki). Onda ne bir gaile vardır, ne de kendilerinden geçip, akılları çelinir (sarhoş etmez).” (Saffat, 37/46-47)

Soru: İçki, şarap sarhoş olmak için içilir. Sarhoş etmeyen içki neden var ki?

Cevap: Alkolsüz bira içenler sarhoş olmak için mi içiyorlar? Yoksa lezzet için mi? Elbette ki sarhoş etmeden aynı tatta şaraplar, içkiler Cennet’te olabilir. İnsanların Dünya’da sarhoş olmak istemelerinin gerekçesi genelde sıkıntıları unutmak, biraz rahatlamaktır. Cennet’te sıkıntı ve dert olmayacağı için kimsenin böyle bir ihtiyacı da olmayacak ki sarhoş olarak aklının yarısını kaybetmek istesin.

Cennet Arap

Sütten ve baldan ırmaklar

“Takva sahiplerine vaat edilen cennetin misali (şudur): İçinde bozulmayan sudan ırmaklar, tadı değişmeyen sütten ırmaklar, içenler için lezzet veren şaraptan ırmaklar ve süzme baldan ırmaklar vardır ve orda onlar için meyvelerin her türlüsünden ve Rablerinden bir mağfiret vardır…” (Muhammed, 47/15)

Cennet tasvirleri herkesin hoşuna gitse de, bunun yanında Kuran ayetleri Hz Muhammed ve ashabının yaşadığı çeşitli olaylar, Hz Muhammed’e sorulan çeşitli sorular üzerine indiğini göz ardı edemeyiz. Kuran’ın ilk muhatap olduğu toplumun kültürel algılarını da yok sayamayız. Örneğin Muhammed 15 ayetinde geçen baldan, sütten ve şaraptan ırmaklar ifadesinin bir temsil, bir misal olduğu ayetin başında zaten belirtiliyor. Muhtemelen birisi Peygambere Cennet’te bal, süt, şarap var mı diye sordu. Allah öğretmedikçe Peygamberin bilemeyeceği bu hususta da böylece bir ayet indi. Ayette Cennet’te her nimetin bolca olduğunu anlatmak için bal ve sütün nehir gibi olduğu temsili verildi. Yani Cennet’te insanın canının çektiği her şey olduğu için (Fussilet 31) eğer bal, süt canınız çekiyorsa, bal, süt nehir gibi akar önünüzde diye bir temsil verildi. Yoksa herkes her an baldan nehirlerini görecek ve üzerinden geçmek zorunda kalacağı bir Cennet değil. Kim neyi istiyorsa onu bolca bulacak mealinde. Irmak gibi bol olsun isterse öyle de olacak.

Eğer Kuran bugün inmiş olsaydı ve birisi Peygambere sorsaydı ki Cennet’te meyve suyu var mı? Muhtemelen Allah diyecekti ki; meyve suyundan ırmakları akıtırım veya meyve suyundan ırmaklar var. Çünkü Dünya’da alışık olup da canınızın çektiği her şey orada en güzel suretiyle verilecek. İçecekler isterseniz nehir gibi akıtılır. Çünkü orası kudret diyarıdır. Sınavın bittiği ve Allah’ın iyi insanlara sınırsız ikram ettiği yerdir.

Fussilet 31: Orada, çok bağışlayıcı, çok merhametli olan Allah’tan bir ikram olarak sizin için canınızın çektiği her şey bulunacak, yine orada umduğunuz her şeyi elde edeceksiniz.

Cennet nimetleri Dünya nimetlerinin aynısı mı?

Cennet nimetleri Dünya nimetlerine benzer fakat Dünya’da nimetlerin gölgesini görüyorsan orada gerçek halini göreceksin. Örneğin bilgisayarda oyun karakteri bir kahraman çizdiniz. Bu karakter bilgisayarda elma, armut, muz yiyor. Bir gün gücünüz yetti diyelim ve bu karakteri bizim Dünyamızda etiyle, kanıyla, canıyla, eski hafızalarıyla gerçek bir adama dönüştürdünüz. Bu adam elma, armut, muzu her yediğinde diyecek ki “Aaa! Bu benim bilgisayarda daha önce yediğim meyvedir demek ki gerçeği böyleymiş”. İşte biz de bu Dünya’dan Cennet’e gidersek meyve yediğimizde ve nimet tattığımızda aynı duyguyu hissedip aynı şeyleri söyleyeceğiz. Çünkü bu Dünya Cennet hayatının ancak basit bir simülasyonu, gölgesi kadar gerçek. Cennet’in özellikleri akıl dahi edilemez, kimse düşünerek Cennet’i anlayamaz.

Bakara 25: Onlara cennetteki meyvelerden biri rızık olarak her sunulduğunda, “Bu daha önce de bize rızık olarak verilendir” derler. O kendilerine, benzer şekilde verilmiştir. Ayrıca orada kendileri için tertemiz eşler de vardır ve orada onlar sonsuza kadar kalıcıdırlar.

Allah Dünya sınavının karşılığı olarak Dünya’ya benzer bir Cennet veriyor. Çünkü ödül de yapılan sınava uygun. Zaten insan hafızası ve ruhu Dünya’ya alışık olduğu için Dünya tarzı nimetler içinde bulunmak insanı en çok memnun eden ve en uygun bir yaşam olurdu.

Ömer Hayyam’ın Cennet algısı

Cennete huriler varmış, kara gözlü.

İçkinin de ordaymış en güzeli.

Desene biz çoktan cennetlik olmuşuz;

Bak bir yanda şarap, bir yanda sevgili.

Ömer Hayyam böyle demiş, ama sizi aldatmasın. Ağzı güzel laf yapan adam her şeyi bilen adam demek olmadığı gibi çoğu zaman aklına gelen her şeyi tartmadan konuşan adamdır.

256# Dünyada haram ettiği zina ve içkiyi ahirette ödül yapmış (!) yazımızı da öneririz…

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

2 Yorum

  1. ömer hayyam bilime katkı sunmuş bir adam. Bu kadar saçma bir algıya sahip olması beni şaşırttı.

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

  2. Kuran’da İnsanların tekrar diriltildiklerinde şekil ve boyut olarak neye benzeyeceklerinin bilgisi verilmemiştir. İnsan denen varlığın cennette hiçbir şeye ihtiyaç duymayacak olmasından ötürü, yiyecekler, içecekler, giyecekler, eşler vb. hep sembolik olarak, dünyadaki insanı heveslendirecek şekilde örneklendirilmiştir. İnsan cennette, üreme yapmayacağı için cinsiyete, soluk almayacağı için havaya, acıkmayacağı için besine, gözleriyle görmeyeceği için ışığa ihtiyaç duymayacaktır. Yapmak isteyenler, yapacaklarını zevk, sefa ve mutluluk için yapacaklardır. Zaten cennet nimetlerinin asılları yanında bunlar kimsenin aklına bile gelmeyecektir. Allahualem

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

Başa dön tuşu