Varlığın Amacı

24# GENÇLERE BİRKAÇ TAVSİYE

  1. Din ile ilgili aklınıza takılan soruların cevabını hemen bulamaz iseniz, soruların cevabının yok demek olduğunu algılamayın. Sadece doğru cevabı bulmanın zamanı gelmemiştir.
  2. Dinin sorularına ait cevaplar kolay değildir, cevabını bulmak, duymak, anlamak emek ister. Çünkü Allah, insanın gayret ederek çözerek kendisini bulmasını istiyor, çünkü sonsuzluk yolculuğunuzda size göstereceği daha muhteşem özelliklerini anlamanız burada gösterdiğiniz ilk gayretlerle çok yakından alakalı. Dünya’daki durumumuz sahilde kumların arasında yeni çıkmış karetta karetta’lara benzer. Kendini kuşlara yem etmeden sonsuzluk okyanusuna dalmayı başaranlar için bu Dünya sahilinden çok daha görkemli alemler vardır. Fakat buradaki sahili yeterli bulup okyanusa inanmayanlar, oraya ulaşmak için gayret etmeyenler ise hiçbir zaman okyanusun güzelliklerini yaşayamayacaklardır.
  3. Dîni literatür insanların algıları ile karışmış durumdadır, bugün insanlar arasında gezen çok sayıda inanış vardır ki din ile bir alakası olmadığı halde, insanlar sözlerine tesir verebilmek adına bunları din görünümü altında ileri sürülmüştür. Örneğin bir videoda izlemiştim; konuşmacı tarikatının adabını anlatırken çay demleme adabını da anlatıyor ve orada bulunanlar tarafından bu çay demleme adabı dini bir uygulamanın olması gereken şekli diye algılanıyordu. İşte bunlar gibi Allah’ın emirlerinin arasına katılmış nice insan algısı var. Bu algılar zamanla toplum içinde kökleşip dinin amacını farklı tarafta göstermişlerdir. Örneğin yukarıdaki çay demleme adabı da bir büyüğün sözü olarak birkaç kitaba girse, 300 yıl sonra kafaları karıştıracak bir soru haline gelecek. Bu yüzden her duyduğunuzu din zannetmeyin.
  4. İnsan hiç görmediği bir âlemi anlayamaz onun hakkında yaptığı yorumlar hep gördükleri ile sınırlı kalır ve gerçeği bulamaz. Örneğin Afrika’da elektriksiz teknolojisiz ıssız bir köyde doğup Dünya’nın geri kalanından habersiz ilkel yaşamış birine New York’un gökdelenlerini, eğlence mekânlarını, ulaşım araçlarını laboratuvarlarını anlatarak nasıl anlamasını sağlayabilirsiniz? Okyanusun dibinde doğmuş ve hiç yüzeye çıkmamış bir okyanus canlısına dışarıdaki ayakları üstünde yürüyen, suyun içinde yaşamaya ihtiyacı olmayan canlıları, veya gökyüzünde kanat çırpıp süzülen kuşları ne kadar anlatabilirsiniz? İnsan bu canlılar kadar, yaşadığı evrene ve göremediği fakat haber verilen nice alemlere karşı cahildir. Görmediği alemleri hayal etmek, onu doğru bilgiye götürmeyecektir. Bu yüzden özellikle Allah ile ilgili sorularda henüz ne kadar cahil olduğumuzun bilincinde olun. Bu soruların belki çok uzun zaman sonra insanlar tarafından daha iyi anlaşılacağını bilin. Hem sonsuz olan bir olgu, sınırlı bir beyin tarafından asla tam olarak idrak edilemez, insanın Allah’ı tanıması sadece Dünya’da değil sonsuza kadar devam edecektir. O’nun özel mekânlarında, Dünya’da O’nu tanımaya kendini alıştırmış özel kullarına her gün kendini bir defa daha tanıtıp onları hayrette bırakacağını bilin.
  5. Kuran’da mantıksız hiçbir şey yoktur, fakat insanın mantığı her soruya anında cevap bulamayabilir, 40 tane doğru cevap bulup ta birkaç tane hemen cevap bulamadığınız sorunun ebedi hayatınızı mahvetmesine izin vermeyin. Çünkü Allah’a inanmak bir futbol takımı tutmak gibi bir şey değildir. İnsanın varlığının manasıdır, meselesidir. Düşünme yetisini kapatmış insanlar gibi bu işi bu kadar basit görmeyin. Hem Allah’ı tanımamanın cesaretle de bir alakası olmadığını, tersine zifiri karanlık bir cehaletle alakalı olduğunu bilin. Kuran’ı anlamak emek ister, anlaşılmak için derin araştırmalar ister. Çayırlara uzanıp bir haftada bitirilecek, anlaşılacak bir roman değildir.

Son söz: Dininizi önce çağının donanımlarıyla donanmış aydın insanlardan dinleyin ki içinizde yeni yeni uyanmaya başlayan sonsuzluk çiçeğine, aldatıcı şeytanın zehir suyunu dökmesine ve kurutmasına izin vermeyesiniz. Sahip oldukları bu sonsuzluk çiçeğini kurutanlar bir daha asla sonsuzluğu anlayamazlar. Sonsuzluk yolculuğunuzu bu dar Dünya’da kuşlara yem edip mahvetmeyin.

hhh

İlgili Makaleler

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

2 Yorum

  1. Tarihî İslam dünyasında ateizm hiçbir zaman ciddî bir problem olmamıştır. Bundan dolayıdır ki, felsefî ateizmi karşılayan İslâmî bir terimin olmadığını görmekteyiz.

    Genellikle dinin herhangi bir prensibini inkar eden, özellikle de ahlâkî gevşekliği bir hayat tarzı gibi gören kimselere bazen zındık, bazen mulhid, bazen kâfir v.s. denmiştir. Meselâ ahiret hayatını inkâr edenlerden bahsedilirken daha ziyade “mulhid” teriminin kullanıldığını görmekteyiz.

    ateizm terimi yerine “Tanrıya inanmazlık” sözünü kullanmak belki daha yerinde olur.

    Sayfanızda güncel konular ve oldukça faydalı bilgiler var. Teşekkür ederiz, Çalışmalarınızın devamını dileriz..

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. 16 yaşında sizi bulmadan önce kafası karışmış biri olarak çok doğru konuştunuz hocam her zamanki gibi. Allah razı olsun tekrardan.

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

Başa dön tuşu