Çelişki yok

370# Allah şeytanla iddiaya mı girdi? Allah ile şeytanın konuşması

Youtube’da din aleyhinde yayın yapan ve kendine agnostik deyip ateist gibi davranan birisi, “ Allah şeytanla iddiaya girdi ve kaybetti ” diye iddia ediyor. Allah ile şeytanın konuşması baz alınıyor. İddia aslında kendisine ait değil, çok eski bir iddia. Daha doğrusu bu ateist arkadaşın hiçbir iddiası yeni değil ama artık anlatış tarzı mı bilgisiz insanları etkiliyor bilmiyorum. Boş ve saçma iddialar bu zamanda daha çok revaç görüyor. Kısaca iddia şöyle:

“Allah şeytanla iddiaya girdi. Fakat şeytan kazanmaya başlayınca Allah insanları helak etti. Bir nevi hile yaptı, her şeyi yeniden başlattı.”

O kadar bilgisizce sözler ki kendi başıma olsam cehaletlerine gülmekle yetinirim ve hiçbir açıklama yapmam ki cehaletlerinde boğulsunlar. Kör gözleri gerçekleri göremez, gerçeğe kapalı kulakları gerçeği işitmeye dayanamaz onların. Fakat bunlara inanıp etkilenen yurdumun gençliği için meseleyi izah edeceğim.

Birincisi: Hz Âdem’in Cennet’te yaratıldığı yanılgısı

Hz Âdem’in yaratılışı yazımızda dedik ki Hz Âdem zaten Dünya’da yaratıldı ve insanlık da Dünya’da yaşamak için yaratıldı.

Bakara 30: “Hani Rabbin, Meleklere: “Muhakkak ben, yeryüzünde bir halife var edeceğim” demişti.”

Bu ayette Hz Âdem ve soyunun Dünya için yaratılacağı zaten haber veriliyor.

Bakara 35: “Ve dedik ki: ‘Ey Âdem, sen ve eşin cennette yerleş. İkiniz de ondan, neresinden dilerseniz, bol bol yiyin; ama şu ağaca yaklaşmayın, yoksa zalimlerden olursunuz.’ ”

Bakara 35’te de Hz Âdem’in Cennette yaratılmadığı eşiyle beraber sonradan Cennete girdikleri anlaşılıyor. Yani Hz Âdem Dünya’da yaratıldı, kaderi Dünya idi. Bu da demek oluyor ki Cennet onun için geçici bir konaklama idi. Cennete girmesinin nedeninin ise Dünya’nın yeni insanlık türü için tehlikeli olması ve çoğalana kadar geçici olarak Cennete alındıklarını düşünüyorum. Fakat ölümsüzlük ağacının meyvesi, onlara ölüp dirildikten sonra Cennete ikinci girişlerinde yedirilecekti. Şeytan da zaten bu meyveyi onlara yedirirken o ağacın meyvesinin ölümsüzlük meyvesi olduğunu söylüyordu. Zaten ölümsüzlük meyvesine kanmış olmaları da onların Cennet’te sürekli değil geçici olarak kalacaklarını gösteriyor.

Araf 20: “Şeytan, ayıp yerlerinden örtülü olan kısmı onlara göstermek için, onlara fısıldamaya başladı. Ve dedi ki: “Rabbiniz bu ağaçtan yemenizi, ancak iki melek veya ebedî kalıcılardan olmayasınız, diye yasak etti.”

Hz Adem neden aldandı?

Evet, en etkili aldatma, içine doğruların serpiştirildiği aldatmadır. Sözünüzün bir kısmı doğru olursa o aldatmaya kanmayacak insan çok azdır. İşte şeytan da bunu yaptı. Ağacın meyvesinin özelliğinin insanı ebedi yaşama dönüştürme özelliğini söyledi. Hz Adem de bundan haberdardı, eğer bunu bilmeseydi şeytanın sözü etkili olmazdı. O da ağacın işlevini bildiği için nefsi okşanınca ağaca meyletti. Fakat kandırıldığı nokta ise Allah’ın buna müsaade etmeyeceği idi. Çünkü öncesinde uyarmıştı.

Böylece meyveyi yediklerinde Cennet’te daha kalma süreleri var iken hemen çıkarıldılar. Zaten ebedi kalmayacaklardı. Ebedilik için kanmalarından bu belli oluyor. Fakat önlerindeki Cennet’te kalma süresini de kaybettiler.

Biz Âdemoğulları da her halükârda Dünya’da yaratılacaktık. Hz Âdem Cennet’ten biraz erken çıkmış veya biraz geç çıkmış bizi ilgilendiren bir mesele değil. Biz her halükârda Dünya içindik, yeryüzü içindik ve imtihanımızı burada tamamlayacaktık. Cennet’ten erken çıkma onlar için bir sorun oldu. Bizim için değil.

Demek ki bu konuda birinci yanlış anlaşılan nokta, Hz Âdem’in meyveyi yemese Dünya’ya gelmeyeceği bizler de iyisiyle kötüsüyle Cenneti hak etmeden yaşayacağımızı sanmamızdır. Bu konuda Kuran’da verilen bilgiler çok sınırlı olduğu için bilgimizde çok fazla boşluklar var. Bu boşluklar farklı ihtimallerle birlikte düşünülebilir. Burada anlattığım konu da bunlardan bir ihtimaldir; çıkarımlarım eksik olabilir, gerçeğe çok yaklaşmış olabilir fakat yanlış olduğunu düşünmüyorum. Çünkü aksiyle açıklanamayacak kanıtlar var (Bu konu Allah şeytanla iddiaya girdi konusu ile alakalı değil. Konuyu tamamladığı için anlattım).

İkincisi: “Allah şeytanla iddiaya girdi” yanılgısı

Allah şeytanla iddiaya girmiyor. İddialaşanlar gibi şunu şunu yapamazsın demiyor. Şeytan diyor ki bana mühlet ver onları kandıracağım. Allah da diyor ki mühlet senin ama bu işin sonunda seni de sana uyanları da cehenneme göndereceğim. Allah ile şeytanın konuşması şöyle:

Sad suresi:

75 – Allah: “Ey İblis! O benim kudretimle yarattığıma secde etmene ne engel oldu? Kibirlenmek mi istedin? Yoksa yüksek derecelerde bulunanlardan mı oldun?” dedi.

76 – İblis dedi ki: “Ben ondan hayırlıyım. Beni ateşten yarattın, onu ise çamurdan yarattın.”

77 – Allah: “Hemen çık oradan, artık sen kovuldun.”

78 – “Ve elbette lanetim ceza gününe kadar senin üzerindedir.” buyurdu.

79 – İblis: “Ya Rab! O halde insanların diriltilecekleri güne kadar bana mühlet ver.” dedi.

80-81 – Allah: “Haydi belirli bir vakte kadar mühlet verilenlerdensin” buyurdu.

82 – İblis: “Öyle ise izzet ve şerefine yemin ederim ki, ben onların hepsini mutlaka aldatır, saptırırım.”

83 – “Ancak içlerinden ihlas ile seçilmiş has kulların müstesna” dedi.

84 – Allah buyurdu ki: “O doğru, ben hep doğruyu söylerim.”

85 – “Andolsun ki, cehennemi mutlaka senden ve onların sana uyanlarından, hepinizden tıka basa dolduracağım.”

Gördünüz mü 84. ayette Allah nasıl şeytanı doğruluyor. Söylediğinin doğru olduğunu söylüyor, şeytanın azgın insanları daha çok azdıracağını biliyor. Şeytanı ve ona uyanları Cehenneme atacağını söylüyor. İddiaya girme bu ayetlerin neresinde diye sormak lazım bu Youtube felsefecisi bilge (!) arkadaşa. Allah şeytanla iddiaya girdi diye bir ayet veya haşa karşılıklı inatlaşma iddiasını nasıl bir kafayla çıkarıyorsunuz? Bazı azgın kişiler de olayı iyice ajite etmek için “sidik yarıştırma” ifadesini kullanıyorlar ki böyle ifadeleri kullanan insanlar kesinlikle doğruyu bulma niyetleri yoktur. Kendi hallerine bırakılmaları ve kötülüklerinde boğulmalarının ibretle izlenmeleri en iyisidir.

Allah şeytanla iddiaya girdi mi

Şeytanı neden sınava dâhil ediyor?

Şeytanı sınava dâhil etmesinin sebebi iyi ve kötüler daha kolay ayrışsın diyedir. Kimya derslerinden bir örnek vereyim. Bir reaksiyon zaten olacaktır fakat bir katalizör ilave edilirse reaksiyon hızlanır. Aslında reaksiyona katılan maddelerin yapısını değiştirmez. Sadece reaksiyonu hızlandırır. Temel amaç bu. Şeytanın da insanın sınavındaki temel görevi bu. Sadece bir katalizör görevi görüyor.

Allah’a bağlı olanlara ise şeytan zarar veremez diye kaç ayette söyleniyor. Şeytanların ancak çok günahkârlar üzerinde etkisi olabileceği haber veriliyor.

Nahl 99-100: “Gerçek şu ki, iman edenler ve Rablerine tevekkül edenler üzerinde onun (şeytanın) hiç bir zorlayıcı gücü yoktur. Onun zorlayıcı gücü ancak onu veli edinenlerle, onunla O’na (Allah’a) ortak koşanlar üzerindedir.”

Şuara 221-222: “Şeytanların kimlere inmekte olduklarını size haber vereyim mi? Onlar, günaha, iftiraya düşkün olan herkesin üstüne inerler.”

İblis ve diğer şeytanlar iyi insanlara zarar veremez, iradesini alamazlar, bir şeye zorlayamazlar. Onlara uymak için ancak o videodaki bu safsata iddiaları iftira şeklinde dizen ateist gibi biri olmak lazım.

Kısaca videodaki ateistin dediği gibi şeytan Allah ile iddialaşmıyor, Allah kaybedince insanları helak ediyor diye bir durum yok. Allah şeytanla iddiaya girmedi.

Allah’ın insanları helak etmesinin sebebi

Allah’ın insanları helak etmesinin sebebi toplumu ifsat eden bir kötülüğün aşırı yaygınlaşmasıdır. Bu kötülüğün bitmesi için tam dezenfeksiyonun şart olmuştur ki bu dezenfeksiyon yapılmıştır. Şeytan olsa da olmasa da Allah, yaygınlaşmış bir azgınlığı bir bölgeyle lokalize kalsın ve herkese yayılmasın diye bu dezenfeksiyonu yapacaktı. 

Üçüncüsü: Allah’a “iddia kaybetmek” diye bir safsata yakıştırması yapmak

Allah’ın iddia kaybetmesi diye bir şey söz konusu olamaz. Kalpler Onun elindedir, dilerse herkesi isteyerek veya istemeyerek emrine itaat ettirir. Fakat Allah’ın amacı bu değil ki. Amacı iyileri ve kötüleri ayrıştırmak ve dostlarını ebedi Cennetine seçerek almak. Şeytan ancak bu amaca hizmet eden kullanışlı bir figüran olabilir. Allah azgın şeytanı da kullanır. Amacı için bir figüran yapar. İddialaşacak kadar önemsemez.

Özetle: Allah şeytanla iddiaya girdi mi?

Allah şeytanla iddiaya girmedi. Bunu söyleyenler ya cahildir ya da gerçekleri örterek göstermeği meslek edinmiş bir iftiracıdır. Başka bir seçenek yok malesef.

S.S.S.

Allah şeytanla iddiaya girdi mi?

Hayır Allah şeytan ile iddiaya girmedi.

Hz Adem Cennet’e ebedi kalmak için mi girdi?

Ayetleri doğru okursanız Hz Adem’in Cennet’te ebedi kalmak için girmediğini görebilirsiniz. Fakat geleneksel kalıplaşmış algılar, gerçek burnumuzun ucunda bile olsa gerçeği okumayı engeller.

Allah şeytanla iddiaya girdi diye belirten bir ayet var mı?

Hayır Allah şeytanla iddiaya girdi diye ayet olmadığı gibi, bunu ima eden bir ayet bile yok.

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.
Başa dön tuşu