Çelişki yok

352# Nahl 49 – Her şeyin isteyerek veya istemeyerek secde etmesi ne demektir?

Nahl 49-50: “Göklerde ve yerde bulunan canlılar ve melekler büyüklük taslamadan Allah’a secde ederler. Üzerlerinde hâkim ve üstün olan Rablerinden korkarlar ve emrolundukları şeyleri yaparlar.”

Bu ayette yeryüzündeki ve gökteki canlıların ve meleklerin büyüklük taslamadan secde ettiğini belirtiyor. Fakat birçok insan Allah’a secde etmiyorlar.

Cevap: Bu ayeti getiren Peygamber de, dinleyen sahabe de biliyorlardı ki yeryüzünde Allah’a secde etmeyen insanlar var. Onların bunu bilmesi bu ayette bir problem olma olasılığını ortadan kaldırır, bizim ayeti anlayışta kullandığımız mantığın problemli olduğunu gösterir.

Nahl 49 ayeti bu konuda tek de değildir:

“Göktekiler ve yerdekiler, isteyerek veya istemeyerek gölgeleri ile beraber Allah’a secde ederler.” (Rad, 15)

İsteyerek veya istemeyerek yani bilerek veya bilmeyerek her şey ve her insan Allah’ın kurallarına boyun bükerek yaşamak zorundadır, Onun kuralları her yerde geçerlidir, herkes Onun kurallarına itaat eder diye de bir mana var. Yaşamak için hepimiz Allah’ın koyduğu fizik kurallarına boyun büküp riayet ederiz, Allah’ın fizik kurallarının dışına çıkıp yaşayamayız. Onun koyduğu sisteme isteyerek veya istemeyerek boyun bükeriz şeklinde bu secde anlaşılmıştır.

Kuran’da gölgeden başka yıldızlar, bitkiler ve ağaçların da (Rahman 6) Allah’a secde ettiğinin söylenmesi secdenin sadece alnı yere koymak olmadığını, Onun kurallarına isteyerek veya istemeyerek uymak olduğunu göstermektedir. Eski kelamcılar da böyle anlamışlar. Örnek olarak Ragıb el isfahani’nin Müfredat eserinde secde kelimesinin açıklaması gösterilebilir.

Kısaca gökteki her şeyin, meleklerin ve yerdeki her şeyin, bitkilerin, ağaçların, gölgenin secde etmesi Allah’ın kanunlarının dışında hareket edememeleri demektir. İnsanların Allah’ın dinine asi olması, Allah’ın evrendeki kurallarına uyma mecburiyetini kaldırmaz, onlar da isteyerek veya istemeyerek boyun büküp uyarlar.

Rahman 6: “Yıldızlar, bitkiler ve ağaçlar, rahmet sahibi Rahman olan Allah’a boyun eğerek secde ederler.”

Ek olarak Furkan 11’deki göklere ve yerlere isteyerek veya istemeyerek gelin emri de aynı kanunların bağlayıcılığını anlatıyor.

Furkan 11: “Sonra, duman halinde olan göğe yöneldi; böylece ona ve yere dedi ki: ‘İsteyerek veya istemeyerek gelin.’ İkisi de: ‘İsteyerek geldik’ dediler.”

Ayrıca konu ile alakalı olarak, gökte yaşayan canlılarla ilgili ayetler için şu linke bakınız: https://www.bilimveyaratilisagaci.com/2018/01/kuranda-gok-kavrami-uzaydan-mi-bahseder/

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.
Başa dön tuşu