Dinler Tarihi

387# Arabistan’da fil yaşar mı?

Arabistan’da fil yaşar mı? Arap yarımadasında fil var mıydı? Fil suresinde anlatılan fillerin Arap yarımadasının çöllerinde yaşayamayacağı ve gezemeyeceği doğru mudur? Arap yarımadasında fillerin yaşadığına dair bulgu var mıdır?

M.S. 6. Yüzyıldan önce Arabistan’da fil yaşar mı idi diye sorarsanız cevabımız hayır olacaktır (son 500.000 sene içinde). Arap yarımadasının 500.000 sene öncesinin Cennet bahçelerini andıran yemyeşil ormanlarla kaplı halini saymazsak, Arap yarımadasındaki insanların en erken M.S. 6. yüzyılda fillerle tanıştığı kabul ediliyor. Çünkü Taif ve Necran bölgelerinde bulunan kaya resimlerindeki filler M.S. 6. yüzyılı gösteriyor. Bundan daha öncesinde ise bölgede herhangi bir fil bulunduğuna dair bir işaret yok. Daha eski kaya çizimlerinde fil görünmüyor.

Necran bölgesinde fil çizimleri

Aşağıdaki kaya çizim görüntüleri “An Introduction to the Rock Art of Saudi Arabia” adlı kitaptan alındı.

Resim kaynağı: Majeed Khan (2017) An Introduction to the Rock Art of Saudi Arabia, Sayfa 50

Yukarıdaki kaya çiziminde bir fil binicisi dans eden kadınları izliyor.

Taif şehrinde fil çizimleri

Yine Taif şehrinde de aynı dönemlere ait bulunan bir tablette fil resminin kalıntıları bulunmuştur. Bu da aynı tarihleri göstermektedir. Aşağıda görüntüsü verilmiştir.

Resim kaynağı: Mohamed A. El-Tonssy (2019) Archaeological Study of Unpublished Rock Art Inscriptions at Taif, 22(22), 21-40.‎ İndirme linki

Aşağıda makaleden bir alıntı paylaştım. Çevirisi: “Bu paneli dikkatlice incelersek bu petroglifin sol köşesinde duran bir fil şeklini doğru olarak ayırt edebiliriz. Filler M.S. 6. yüzyıla kadar Arabistan’da bilinmiyordu.

Arabistan’da fil yaşar mı?

Bu fil çizimleri Mekke’nin yakınlarında olan Taif ve Necran şehirlerinden çıkarılması ve M.S. 6. yüzyıla tarihlenmesi Ebrehe’nin ordularının 6. Yüzyılda Mekke üzerine yürümesiyle paralellik gösteriyor. Araplar fillerle ilk defa bu zaman tanıştılar ve bazı kişiler gördüklerini kayalara kazıdılar. Bu kayalardan günümüze ulaşan iki tanesi yukarıda verildi.

Filler için yeterli su nereden bulundu?

Arabistan su kuyuları yönünden zengin bir bölgedir. Zaten çölde yaşanmasını mümkün kılan da bu özelliktir. Bu yüzden fil ordusu yanına bir tüccarı rehber olarak alırsa ve yol güzergahını kuyulara göre ayarlarsa sorunsuz bir şekilde tüm Arabistan’ı dolaşabilir.

Filler çölde yürüyebilir mi?

Bir diğer konu ise fillerin çöllerde yürüyemeyeceğidir. Oysa bu da yanlış bir bilgi. Filler çöllerde de çok iyi yürür. Örneğin aşağıdaki videoda bunu görebilirsiniz:

Kısaca; Arabistan’da fil yaşar mı?

Arabistan fillerin doğal habitatı değildir ama M.S. 6. yüzyılda Mekke civarında fillerin görülmüş olduğuna dair kanıtlar var ve filler Arabistan’ın her yerinde bolca var olan su kuyularından dolayı Arabistan yarımadasında uzun mesafeleri yürüyebilecek hayvanlardır. Arabistan’da fil yaşar mı sorusunun cevabı böylece umarım anlaşılmıştır.

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.
Başa dön tuşu