Bilimsel Düzen

218# Kuran’da sütün oluşumu ( Nahl 66 )

Soru: Nahl 66 ayetinde Kuran’da sütün oluşumu tarifini anlamıyorum, doğru anlatmış mıdır?

Cevap: Önce ayete bakalım:

Nahl 66: “Hayvanlarda sizin için bir ibret vardır. Karınlarından, dışkı ve kan arasından, içilmesi içenler için kolay, özlü bir süt size içiriyoruz.”

Kur’an, hayvanların sütünün önce bağırsaklarda bulunan posadan daha sonra ise kandan süzülerek oluştuğunu söyler. Bugün biyoloji bilgisi olmayan çoğu kişinin bile anlamadığı bu gerçek Kuran’da tarif edilmişti. Gerçekten sütün kandan geldiğini bilmek o devirde şaşkınlık yapmış olmalı, çünkü bugün bile kırmızı kandan beyaz sütün çıkacağına inanamayanlar var.

Kuran’da sütün oluşumu ve sindirim mekanizması

Sindirim mekanizması ve süt oluşum mekanizmasını basitçe anlatayım. Yediğimiz yiyecekler üç ana yapı maddesinden oluşur; karbonhidratlar, proteinler ve yağlar. Bu besinler midede ön işleme tutulur fakat bağırsakta pankreas bezlerinin salgılarıyla asıl sindirim gerçekleşir ve bağırsaklardan emilir. Mideden sonra bağırsağa ulaşan yiyecekler burada dışkı formuna ulaşırlar ve bağırsağın içindeki yiyeceklere dışkı denir.

Bu yüzden ayette karınlarınızdaki dışkılardan denmiştir. Yani bağırsklardaki dışkılar işe yaramaz demek değildir, asıl işe yarayacağı kısım bağırsaklarda dışkı oldukları zamandır ve zaten emilip işe yaramaz hale geldiklerinde de dışarı atılırlar. Yani ayet dışarı atılan dışkıdan değil karınlarda henüz sindirimin devam ettiği dışkıdan bahsediyor. Bu iki durumu birbirine karıştırmamak gerekiyor.

Kuran’da sütün oluşumu ve defekasyon

Bağırsaktaki bu dışkının karbonhidratları, proteinleri ve yağları iyice emilip kana karışır ve dışkının en son kalan posa kısmı ise defekasyonla (tuvaletini yapmak) atılır. Kana karışan besin maddeleri ise vücudun gerekli hücrelerinde kullanılır, her hücreye alınıp o organın beslenmesinde görev alabileceği gibi, sağmal hayvanların memelerinde süzülerek süt olur.

Kısaca sütün oluşması önce bağırsaklardaki dışkının sindirimi ve kana karışması ve daha sonra kanla memeye gelen bu maddelerin süzülüp süte dönüşmesi ile olur. Bugünkü cahil diyebileceğimiz insanlara göre anlaşılması güç bu meselenin yani Kuran’da süt’ün oluşumunun böylesine güzel tarif edilmesi gerçekten hayranlık uyarıcıdır.

Referanslar ve ileri okuma

Sütün bağırsaklardan süzülen gıdalardan üretimi:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7573072/

http://www.milkfacts.info/Nutrition%20Facts/Nutrition%20Facts%20Page.htm

Memelere gelen kandan sütün süzülüşü için:

https://www.groupe-esa.com/ladmec/bricks_modules

 

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

5 Yorum

  1. Kısaca sütün oluşması önce bağırsaklardaki dışkının sindirimi ve kana karışması ve daha sonra kanla memeye gelen bu maddelerin süzülüp süte dönüşmesi ile olur. Bugünkü cahil diyebileceğimiz insanlara göre anlaşılması güç bu meselenin yani Kuran’da süt’ün oluşumunun böylesine güzel tarif edilmesi gerçekten hayranlık uyarıcıdır. bu son kısmı anlamadım hocam.ayet dışarıya atılan değil karinlarda henüz sindirimin devam ettiği diskidan bahsediyor demişsiniz. Sonra bağırsak diyorsunuz bu ikisi farklı demediniz mi? Sonda yine kadınlarda sindirilmeye devam eden besinler diyebilirdiniz konuya hakim değiliz biyolog değilim. O yüzden kafam karisiyor

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Bağırsak da zaten karında bulunan bir sindirim organı değil midir? Yazı açık sanıyorum. Tekrar okuyuşta daha iyi anlarsınız.

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

  2. Ama süt, süt bezleründe oluşmuyor mu?

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Önce dışkının içinden gelip kana karışan, sonra kandan süt bezlerine süzülerek gelen gıdalar süt bezlerinde süte dönüşür.

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

  3. Yazınızı daha iyi anladım hocam Yazı için teşekkürler elinize sağlık. Ama sütün kandan süzülüşü linki bozuk. Yenilerseniz çok iyi olur.

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

Başa dön tuşu