Bilimsel Düzen

143# Yunus peygamber ve Yaktin ağacı

Bu sabah Kuran okurken Saffat 146 ayetine aklım takıldı.

Bildiğiniz gibi Hz. Yunus’u denizde balık yutmuş ve bir müddet balığın karnında kaldıktan sonra oradan kurtulmuştu. Bitkin bir halde sahile atılan Hz. Yunus’un üzerinde Kuran’ın ifadeleriyle Yaktin ağacı bitiyordu. Tevrat’ta kikayon bitkisi diye geçiyor. Bu Yaktin ağacının altına kendi girdi veya Yunus’un yanında kendiliğinden büyüdü, kesin bilemiyoruz.

Meallerde Yaktin ağacı (kikayon bitkisi) kabakgillerden bir bitki olarak verilir. Yaktin Arapça’da kabak, kavun, karpuz benzeri yerde meyve veren geniş yapraklı bitkilere deniyor.

AĞACIN ÖZELLİKLERİ

Burada yaktin AĞACI (kikayon bitkisi) denmesinin nedeni öncelikle bu ağaç kabakgillerden bir bitki olmalı ve bu gizemli bitkinin sarmaşık şeklinde dolanarak dikine yükseliyor olması gerekebilir. Tabi Yaktin ağacının Hz. Yunus’a faydalı olabilmesi için güneşten koruması ve susuzluğu giderici hem de besleyici kabak benzeri bir meyvesi de olması gerekiyor. Meyvelerinin şifa özelliği olması da yine Yunus açısından rahmet olurdu.

Ben de, aradığımız şartları taşıyan bir tür var mı diye Kabakgiller (Cucurbitaceae) ailesine (familya) bir göz gezdirdim. Evet ilginç bir şekilde Kiwano denilen bir bitki tam aradığımız özellikleri içeriyordu. Kiwano yerde yetişen bir kavun türü olmasına rağmen, bir sarmaşık olarak ağaçlara ve diğer bitkilere sarılarak sarmaşık bir ağaç gibi davranır. Yani dikey yükselebilen bir bitkidir.

 

Meyvelerinin tadı salatalık ve muz karışımı olarak tanımlanmıştır.[1, 2] Diğer kabakgiller gibi geniş yapraklıdır. Sarmaşık şeklinde bir ağaca tırmandığında altında serinliğinde oturup bol sulu, besleyici ve şifalı meyvelerini yiyip uzun bir müddet başka birşeye gerek kalmadan hayatta kalmayı devam ettirebilirsiniz. Kiwano meyvesinin yüzde 89’u sudur. Kalan yüzde 11’inde ise besleyici karbonhidratlar, proteinler, vitaminler var. Yunus peygamberin balığın karnından çıktığında derisinin tahrip olduğunu düşünürsek, bu bitkinin deri iyileşmesi için önemli olan Çinko ve A vitaminini bolca barındırması da dikkat çekici.[2] Afrika’da yerel halk tarafından tedavi amacıyla kullanıldığını fark eden araştırmacılar, bu meyveyi araştırmışlar ve çok sayıda özelliğini bulmuşlardır. Bazıları:

Meyvenin Saponin içerdiği için ağrı kesici özelliği vardır.[2]

Viral hastalıkların klinik belirtilerini azaltmıştır.[3]

Enfeksiyonları durdurur.[4]

Yüksek antioksidan etkiye sahiptir.[7]

Yangı giderici ve antikanser özellikleri vardır.[8]

Deri ve cilt düzeltici özelliğinden dolayı kozmetik sektöründe kullanılır.[5]

Yara iyileştirici özelliği mide ülserleri üzerinde de kanıtlanmıştır.[6]

Aşağıda kiwano meyvesinin besin değerleri verilmiştir. Kaynak: Wikipedia

Eğer Hz. Yunus balığın karnında derisi sindirime uğradıysa ve bundan dolayı hareket edemiyorsa bu serinletici bitki besleyici ve şifalı meyveleriyle harika bir nimet olurdu. Bu bitki doğada kendiliğinden yetişebiliyor, anavatanı Güney Afrika, fakat Yemen’de de doğal olarak yetiştiği kayıtlara geçmiş.[2, 9] Daha sonraları İsrail, Yeni Zelanda ve Avustralya’da da yetiştirilmeye başlanmış.

YOLCULUK ROTASI

Hz. Yunus Ortadoğu’da Fırat’ın kıyılarında kurulan Ninova şehrinde yaşadığı bildirilir. Yunus peygamberin dev balık ile karşılaşması ancak okyanusa inmesi ile mümkün, çünkü dev balıklar denizlerde değil okyanuslarda yaşayabilen balıklardır. Yemen’in bir tarafı okyanusa bir tarafı ise Kızıldeniz’e bakar. Aradığımız türden bir bitkinin Yemen’de yetişmesi ise parçaları daha kolay birleştirmemizi sağlıyor. Ninova şehrinden Yemen taraflarına ulaşmanın en kestirme yolu ise Basra körfezine kadar karadan gelmek ve daha sonra Basra körfezinde bir gemiye binmektir (birinci yol) veya Kızıldeniz üzeri gelmektir (ikinci yol). Yunus’un yolculuğu da bilindiği gibi gemi ile olmuş daha sonra dev bir balık tarafından yutulmuştur.

Özetle: İçinde hep mucize bilgilere rastladığınız Kuran-ı Mecid bize Hz. Yunus’u iyileştiren bir bitkinin ipuçlarını vermiş ve böylece arayıp bulmamızı işaret etmiştir. Biz bu yazıda bu bitkinin taşıması gerektiği özelliklere uyan ve Ortadoğu coğrafyasının okyanuslara açılan kısmında yetişen kabakgiller ailesinden bir bitkinin mevcudiyetini gösterdik. Literatürü incelediğimde sağlığa çok faydalı olan ve deri hastalıkları ve güzelliği için de kullanılan böyle bir bitkinin varlığını ve Yunus’un bu bitkiyle karşılaşmak için yapabileceği yolculuğun rotalarını gösterdik. Kuran’ın biraz dikkatli incelenince bizlere verdiği çok fazla mesajlar var ve bizler Kuran’ımızı daha dikkatli okumalı ve bilim ve akla uygun objektif sonuçları araştırmalıyız.

KAYNAKLAR

  1. Burkill, H.M., The useful plants of West Tropical Africa. Vol. 1. Families AD. 1985: Royal Botanic Gardens.
  2. Usman, J., et al., Uses of Cucumis metuliferus: A Review. Cancer Biol, 2015. 5: p. 24.
  3. Wannang, N.N., S.O. Ede, and H.O. Kwanashie, Antiviral activity of the fruit extract of Cucumis metuliferus E. Meye (Curcubitaceae) in chicks. 2010.
  4. Usman, J.G., O. Sodipo, and U. Sandabe, In vitro Antimicrobial Activity of Cucumis metuliferus E. Mey. Ex. Naudin Fruit Extracts against Salmonella gallinarum. International Journal of Phytomedicine, 2014. 6(2): p. 268.
  5. Manjula, B., et al., Clot promoting and dissolving properties of cucumber (Cucumis sativus) sap, validating its use in traditional medicine. Int J Pharm Pharm Sci, 2015. 7(1): p. 101-11.
  6. Wannang, N., et al., The Effect Of Cucumis Metuliferus E Meye (Cucurbitaceae) On Rat Gastric Functions And Mucosa Intergrity. Nigerian Journal of Natural Products and Medicine, 2008. 12(1).
  7. Ismail, H.I., et al., Phenolic content and antioxidant activity of cantaloupe (Cucumis melo) methanolic extracts. Food Chemistry, 2010. 119(2): p. 643-647.
  8. VISHWAKARMA, V.K., J.K. GUPTA, and P.K. UPADHYAY, Pharmacological importance of Cucumis melo L.: An overview. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research, 2017. 10(3): p. 8-12.
  9. Lim, T.K., Edible medicinal and non-medicinal plants. Vol. 1. 2012: Springer.

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.
Başa dön tuşu