Bilimsel DüzenKuran'da kozmoloji

166# Güneşin batıdan doğması mümkün mü?

Özellikle 2000 yılından sonra Dünya’nın sonunun nasıl olacağı ile ilgili tahminler arttı. Hawking gibi bilim insanlarına göre insanlığın ömrü yüz seneyi aşmayacak. Dünya’nın geleceğine dair çeşitli tahminlerin biri de Dünya’nın tersine dönüp konusunda. Bilim insanlarının belirttiğine göre Dünyamız büyük bir çarpışma geçirerek dönüş yönü tersine olabilir. Güneş sistemimizde diğer gezegenlerin aksine yönde dönen gezegen Venüs’tür ve milyonlarca yıl önce geçirdiği bir çarpışma sonucu tersine dönmeye başladığı tahmin ediliyor. Aynı durum Dünya’mız için de mümkün. (1)

NASA resmi sitesindeki bir başka ilginç tespite göre ise Dünya’nın ikliminin değişmesi bile Dünya’nın tersine dönmesini ve Güneşin artık batıdan doğmasını sağlayabilir. Bu olayın mekanizması ise şöyle açıklanıyor: Atmosferdeki El Nino gibi şiddetli rüzgârlar Dünya üzerine bir tork uyguluyor. Eğer doğru noktalardan yeterince güçlü hava basınçları oluşursa Dünya’yı önce yavaşlatıp sonra tersine dönmesini sağlayabilir. (2)

Dünya’nın tersine dönmesi ve güneş batıdan doğması durumunda olacakları bilim insanları şöyle açıklıyor: Sahra çölü ve Arap yarımadası çokça yağmur alıp ormana dönüşecek. Dünya’nın yeni çölü ise Arjantin ve Brezilya olacak. (3)

KAYNAKLAR:

1- https://insh.world/science/what-if-earth-started-spinning-backwards/

2- https://www.nasa.gov/centers/goddard/news/topstory/2003/0210rotation.html

3- https://arstechnica.com/science/2018/10/this-one-weird-trick-would-change-earths-climate-spinning-backwards/

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.
Başa dön tuşu