Bilimsel Düzen

194# Kuran’da yumurtanın şifasına işaret

Lutein ve zeaksantin adlı Karotenoidler göz sağlığı için mutlaka gereklidir. Bu maddeleri yeterince almazsanız, göz sağlığınız bozulabilir. Bu maddeler çeşitli sebze ve meyvelerde bulunmasına rağmen en iyi sindirilip kana karıştığı yiyecek ise yumurtadır.[1, 2],[3, 4],[5] Bu maddeler normalde maydanoz, fesleğen, Ispanak ve havuç gibi sebzelerde daha fazla miktarda bulunmasına rağmen hiçbirinde yumurtadaki kadar kana karışmıyor.[6, 7] Lutein ve zeaksantin adlı bu maddeler gözdeki retina tabakasını, zararlı ışınların etkilerinden koruyucu bir pigment oluşturuyorlar. Ayrıca oksidanlara karşı da antioksidan olarak savaşıp göz sağlığını koruyorlar. Bu açıdan son yıllarda yumurtanın göz sağlığı üzerindeki etkisini inceleyen onlarca bilimsel araştırma yapıldı. Bu araştırmaları derleyen 2019 yılına ait bir makaleyi de internette “Egg Carotenoids for Eye Health” başlığı ile bulabilirsiniz.  Araştırma sonuçlarının tavsiyesi hep aynı: Göz sağlığını korumak için yumurta tüketmelisiniz.

Peki ben durduk yerde bu araştırmayı neden yaptım. Çünkü dün Saffat suresinde şu ayetler gözüme çarptı:

Saffat 48-49: “Yanlarında, örtülü yumurta gibi, bakışlarını da yalnız eşlerine çevirmiş güzel gözlüler vardır.”

Bu ayetlerde cennet kadınlarının gözlerine ve bakışlarına değindikten sonra onları yumurtaya benzetiyor. Buradaki yumurta benzetmesi onların cilt renklerinin güzelliğine ve kendilerinin de çok nazenin ve latif olduklarına, kibar ve nazik olduklarına yapılan bir benzetmedir. Fakat yine de Kuran çok icazlı bir kitap olduğundan kullanılan kelimeler içinde bazen daha derin manalara ancak bilim insanlarının ulaşabileceği manalara da işaretler vardır. Bu açıdan dedim ki acaba yumurta ile gözün bir alakası var mı diye bir araştırdım ve yukarıda belirttiğim gibi göze yumurta kadar faydalı bir yiyecek olmadığını ve sebze ve meyvelerden daha fazla gözü koruduğunun bulunduğunu gördüm. Bu yönüyle yumurta mucize bir yiyecek.

Burada diğer Kuran mucizeleri gibi açık bir mucize var demiyorum. Eğer yumurta yiyin ki gözleriniz sağlıklı olsun deseydi açık bir mucize olurdu fakat burada dolaylı bir işaret olduğunu düşünüyorum, tesadüf olamayacak kadar büyük bir gerçek var bana göre. Fakat belirttiğim gibi bunu apaçık bir kanıt olarak algılamaktansa Kuran ayetlerinin işaret edici yönüne bir örnek olarak kabul edebilirsiniz.

KAYNAKLAR

  1. Handelman, G.J., et al., Lutein and zeaxanthin concentrations in plasma after dietary supplementation with egg yolk. The American journal of clinical nutrition, 1999. 70(2): p. 247-251.
  2. Chung, H.-Y., H.M. Rasmussen, and E.J. Johnson, Lutein bioavailability is higher from lutein-enriched eggs than from supplements and spinach in men. The Journal of nutrition, 2004. 134(8): p. 1887-1893.
  3. Wilson, T.A., et al., Consumption of one egg per day increases serum lutein and zeaxanthin concentrations in older adults without altering serum lipid and lipoprotein cholesterol concentrations. 2007, Federation of American Societies for Experimental Biology.
  4. Severins, N., R. Mensink, and J. Plat, Effects of lutein-enriched egg yolk in buttermilk or skimmed milk on serum lipids & lipoproteins of mildly hypercholesterolemic subjects. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 2015. 25(2): p. 210-217.
  5. Missimer, A., et al., Compared to an oatmeal breakfast, two eggs/day increased plasma carotenoids and choline without increasing trimethyl amine n-oxide concentrations. Journal of the American College of Nutrition, 2018. 37(2): p. 140-148.
  6. Handelman, G., Egg Carotenoids for Eye Health, in Eggs as Functional Foods and Nutraceuticals for Human Health. 2019. p. 119-134.
  7. Abdel-Aal, E.-S.M., et al., Dietary sources of lutein and zeaxanthin carotenoids and their role in eye health. Nutrients, 2013. 5(4): p. 1169-1185.

 

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.
Başa dön tuşu