Sosyal Hayata İlişkin

141# Kuvvetli atlar hazırlayın ne demektir?

Enfal 60: “Onlara karşı gücünüzün yettiği kadar kuvvet ve besili atlar hazırlayın. Bununla, Allah’ın düşmanı ve sizin düşmanınızı ve bunların dışında sizin bilmeyip Allah’ın bildiği diğer (düşmanları) korkutup caydırasınız. Allah yolunda her ne infak ederseniz, size ‘eksiksiz olarak ödenir’ ve siz haksızlığa uğratılmazsınız.”

Soru: Yukarıdaki ayet besili atlar hazırlayın diyor ama artık savaşlarda atlar kullanılmıyor, bunu nasıl açıklarsınız?

Cevap: Bu cevap tarihselcilere gelsin. Çünkü onlar bu ayeti her fırsatta ileri sürerek bugün artık savaşlar için at hazırlamak gerekmediğini dolayısıyla bu ayetin ilk manasının geçersiz olduğunu, ikincil manalarını esas almamız gerektiğini, yani tank uçak stok etmemiz gerektiğini söylerek konuyu diğer ayetlere de bu şekilde yaklaşmamız gerektiğine getirirler.

İlgili Makaleler

Evet ayetten her devrin kendi savaş araçlarını baz alıp stok yapılması gerektiği anlaşılabilir fakat atların gelişen teknolojiyle birlikte savaşlarda kullanılmayacağı manasına asla gelmiyor.

Örneğin Dünya’nın en güçlü ordusu olarak bilinen ABD ordusu Afganistan savaşında tüm teknolojisine rağmen arazi şartlarının elverişsizliği ile baş etmenin tek yolunun atları kullanmak olduğunu anladı. Kendi yetiştirdiği bir savaşçı olan Özbek asıllı Abdul Raşid Dostum’dan çok sayıda at desteği alarak operasyonlarına ancak devam edebildi.

ABD üstün teknolojisine rağmen at kullanımın savaşta çok büyük avantaj olduğunu anlayınca 2004 yılında Ordu Eğitim Yayınlarından (ATP) 3-18.13 numarasıyla Özel Kuvvetler sürü hayvanlarının savaşta kullanımı genelgesini çıkardı. At kullanımı engebeli arazilerde düşmana sezdirmeden ve hızla yaklaşmak için ve makineli tüfekler gibi silahların taşınması için yeri doldurulamaz bir katkı sağlamıştı. Bu genelge 2014 yılında güncellenerek sadece atlar değil eşek ve katır gibi diğer hayvanların kullanım usullerini de kapsadı. [1] Amerika ordusu Afganistan savaşından sonra Nevada- Sierra’da Deniz Piyadeleri Dağ Harp Eğitim Merkezinde (MCMWTC) at binme eğitimine başladı. Bugün bu eğitimler devam ediyor.[2, 3] ABD ordusu atları sadece savaşta aktif görev için değil aynı zamanda kendi arazilerinde devriye gezintileri için de kullanıyor. [4] Bu konuda Deniz Kuvvetleri dağ Harp Eğitim Merkezi’ndeki resmi okullardan sorumlu subay olan deniz Kaptanı Seth Miller,” hiçbir şeyi yeniden icat etmek istemiyoruz, bunlar kaybedilen yeteneklerimiz” diyor.[3] Askerler eğitim kampında ata binmeyi, yük yüklemeyi, dişlerini kontrol etmeyi, hareket halindeki atta ateş etmeyi öğreniyorlar.[3] Eğitim merkezinin operasyon görevlisi olan Sven Jensen, “Bunun işe yaradığı kanıtlandı; Bu son 3000 yıl boyunca çalıştı.” diyor.[3] Pentagon, katırların robot versiyonunu üretmek için 62 milyon dolar ayırarak LS3 programını başlattı. Fakat birçoğu bunun gereksiz olduğunu düşünüyor. Onlara göre gerçek atlar bu işi çok daha iyi yapıyor ve çok daha ucuzlar.[3]

Bunun yanında, Amerikan ordusu ikinci Dünya savaşında gemilerle savaş bölgelerine milyonlarca at takviyesi yaptı. Ortalama her bir buçuk günde 500 at savaş bölgelerine sevk edilmişti ve ikinci dünya savaşında ölen Amerikan atlarının sayısı toplam 5 milyonun üzerinde idi.[5]

Ayrıca atlı polis birliklerine sahip çok sayıda ülke var ve özellikle Avrupa ve Amerika’da güvenlik güçleri atları yoğun olarak kullanıyor.[6]

Bu yöntemi aslında dağdaki teröristlerle savaşmak için biz çok daha önce kullanmalıydık diye düşünüyorum. Fakat kendi değerlerimizin batıda kullanıldığını görmesek iyi bir şey olduğuna inanamıyoruz maalesef.

Kısaca demem o ki insanlık ne kadar teknoloji de ilerlerse ilerlesin bazı gerçekler hiç değişmeyecek. “Şu tarihte kaldı artık yok” diyebileceğimiz bir şey bugüne kadar olmadı ve insanlığın fıtratına yerleşen şeyler insanlıkla birlikte hep var olacak. Hiçbirşeyin tarihte kalması ihtimali pek görünmüyor ve sürekli kendine olan ihtiyacı değişik şekiller ve şartlarda tekrarlayacak gibi görünüyor. Belki birgün devletler birbirlerinin elektronik makinelerini devre dışı bırakma yolunu öğrenecekler, güneş patlamalarının atmosferde oluşturduğu etkiyle birlikte elektronik cihazların devre dışı kalması gibi, bunu istendiği zaman oluşturabilecek bir teknoloji üstünde çalışanlar yok değil. Amerika’nın üzerinde çalıştığı HAARP teknolojisinin bir amacının da bu olduğu iddia ediliyor. Einstein’ın dediği “üçüncü Dünya savaşını bilmem ama dördüncü Dünya savaşı taşlarla sopalarla olacak” sözünü yabana atmamak gerekir. Bunlar gerçekleşirse, besili atları ellerinde hazır bulunduran ABD gibi uyanık devletler muhtemelen o savaşta da üstün gelecekler. Son söz olarak; atların savaşta veya güvenlik amacıyla kullanımı şu ana kadar hiç rafa kaldırılmadı ve kıyamete kadar kalkacağa da benzemiyor.

KAYNAKLAR

  1. https://nationalinterest.org/blog/the-us-army-has-new-tool-its-arsenal-horses-21287.
  2. https://olive-drab.com/od_army-horses-mules_21c.php.
  3. https://www.usatoday.com/story/news/nation/2014/06/22/horses-marines-afghanistan/10744395/.
  4. https://www.quora.com/Are-horses-still-used-in-the-US-military.
  5. https://wildhorseeducation.org/2017/11/11/americas-war-horses/.
  6. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_mounted_police_units.

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

2 Yorum

  1. Hocam yazdıklarınıza katılarak takviye sadedinde şunları söyleyebilirim:
    Ayetin sizin kullandığınız meali biraz eksik meal vermiş. Metnin aslında da zaten “gücünüzün yettiği kadar KUVVET ve BESİLİ ATLAR” hazırlayın diyor. Yani genel bir kuvvet (silah, makine, alet) vurgusu ayetin başında var. “Gücünüzün yettiği kuvvetli ve besili atlar” çevirisi de çok makul durmuyor zaten. Anlam havada kalıyor biraz.

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. Tamam doğru bir mealle değiştiriyorum şimdi.

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

Başa dön tuşu