Sosyal Hayata İlişkin

36# Orucun ( otofaji ) faydasının keşfi Nobel ödülü kazandırdı.

Japon bilim adamı Dr. Yoshinori Ohsumi’nin kazandığı 2016 Nobel Tıp Ödülü, otofaji denilen hücre mekanizmasını keşfetmesiyle gelmişti.

Otofaji kendi kendini yemek anlamına gelir. Kansere meyilli hücreler fazla miktarda enerjiye ihtiyaç duyar ve 12 saatlik açlıktan sonra kendi kendilerini yemeye ve eritmeye başlarlar. Otofaji hücrenin ve vücudun sağlığını koyan bir mekanizmadır.

Otofaji sürecinde kanser, nörolojik bozukluklar, tip-2 diyabet ve Alzaymır gibi diğer yaşa bağlı hastalıkların gelişim riski azaltılır.

Hücre otofaji sırasında hasarlı, ölü, onarılmamış, hastalıklı olan parçaları enerji üretmek için geri dönüşüme sokar.

Otofaji, hücresel bileşenlerin yenilenmesi için hücreye hızla yakıt sağlar. Enfeksiyondan sonra, otofaji istilacı bakterileri ve virüsleri ortadan kaldırır. Otofaji embriyo gelişimine de katkıda bulunur. Hücreler ayrıca, hasarlı proteinleri ve organelleri ortadan kaldırmak için otofajiyi kullanırlar, bu da yaşlanmanın olumsuz sonuçlarını önlemeye yardımcı olur.

Hücredeki otofajinin başlatılmasını tetikleyebilir miyiz?

Nobel ödüllü Dr. Yoshinori Ohsomi, otofajinin açlık tarafından başlatılacağını gösterdiği için 2016 tıp Nobel ödülünü kazandı.

 Otofaji, ortaya çıkması için doğru koşulları gerektirir. Aç kalmak, otofajinin kilit mekanizmasıdır. Oruç tutulduğu zaman, beyne yeterli yiyecek bulunmadığını ve vücudun depolanmış yiyecekleri aradığını bildirilir. Otofaji aktive edilir ve hücreler vücuttaki eski ve hasarlı proteinleri parçalar. Bu süreçte en ufak miktardaki gıda alınması bile beyne otofajiyi durdurma sinyali gönderir. Müslümanların orucunun tipik süresi olan en az 12 saat boyunca yemeklerden tamamen uzak durmak otofajiyi en iyi ilaç yapar.

Tabi bu süre içerisinde en ufak bir yiyecek-içecek alınması vücutta otofajiyi durdur sinyalleri oluşturuyor. Bu da otofajiyi klasik açlık tanımından ziyade oruç olgusuna götürüyor.

Ayrıca oruçta oluşan susuzluğun da sağlığa zararlı olmadığı bilimsel araştırmalarla onaylanmıştır. İlgili yazımız şurada: https://www.bilimveyaratilisagaci.com/2019/05/132-orucla-meydana-gelen-susuzluk-sagliga-zarar-vermiyor/

Kaynak:

Kuma, A., Hatano, M., Matsui, M., Yamamoto, A., Nakaya, H., Yoshimori, T., … & Mizushima, N. (2004). The role of autophagy during the early neonatal starvation period. Nature432(7020), 1032.

Screen-Shot-2017-06-18-at-12.53.29-PM-1.png

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

2 Yorum

    1. Rica ederim.

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

Başa dön tuşu