Genel

113# Alzaymır (Alzheimer) ve Misvak

Bilim insanları onlarca yıldır Alzaymır (Alzheimer) hastalığının sebebini araştırıyorlar. Bu konudaki araştırmalar için sadece Amerika’da bile her sene milyar doları bulan araştırma bütçeleri harcandı. Fakat şu ana kadar hiçbir ilerleme kaydedilemedi. Çünkü bilim insanları Alzaymır hastalığında beyinde artan Amiloid maddesi üzerinde yoğunlaşıyorlardı ve bunun sebep olduğunu düşünüyorlardı. Fakat yakın zamanda anlaşıldı ki amiloid maddesi beyni bakterilerden korumak üzere beyin tarafından salgılanan bir proteinmiş. O halde beyin kendini hangi bakteriden korumaya çalışıyordu? 23 OCAK 2019’da yayınlanan bir araştırma nihayet Alzaymır’a yol açan bu bakteriyi ve nerede saklandığını buldu. Bakterinin adı P. gingivalis. Karargâhı ise dişeti iltahapları. Evet yanlış duymadınız, Alzaymır’ın sebebi gizli dişeti iltahaplarında biriken bakteriler. Daha önceden diş ve dişeti hastalıklarının kalp krizini ve daha birçok hastalığı tetiklediği biliniyordu. Fakat Alzaymır’ın sebebi olması herkesi çok şaşırttı. Bu demek oluyor ki ağız ve diş sağlığımız gerçekten hayati önem taşıyor. O yüzden günde en az iki kere fırçalamanın önemi gerçekten çok büyük.

Ayrıca her geçen gün yeni araştırmalar vücudumuzdaki hastalıkların sebebinin sandığımızdan daha fazlasının mikoorganizmalar olduğunu açıklıyor. Örneğin önceden depresyon, takıntı, anksiyete gibi hastalıkların nedeninin hiç mikroorganizmalar ile ilişkili olabileceği aklımıza gelmezdi. Fakat geçen yıllarda araştırmalar gösterdi ki bağırsaklarımızın mikrobik dengesi bozulduğu ve zararlı bakteriler arttığı zaman bu bakterilerin toksinleri kana karışıp beyni yavaş yavaş tahrip ediyordu. Bu da beyin hastalıklarını doğuruyordu. Bağırsak dengesinin bozulmasının nedeni ise yanlış ve dengesiz beslenme alışkanlıklarıdır.

Alzaymır haberini okuduktan sonra insanlığın gelmiş geçmiş en büyük Öğretmeni geldi aklıma. HZ. MUHAMMED. Peygamberimiz ağız ve diş sağlığına o kadar önem veriyordu ki bugün kime sorsanız bir sünnet söyleyin diye herhalde ilk akla gelen misvak kullanmak olur. Ve bir sözünde bütün peygamberlerin ortak dört sünneti olduğunu ve bunlardan birinin misvak kullanmak olduğunu belirtiyordu. Sonra düşündüm bu insanın iç Dünya’sı kadar dış Dünyası da ne kadar temizdi. Abdest almayı, gusül almayı öğreten oydu. Pis elbise ile namaza yaklaşmamayı emreden oydu. Kitabında “elbiseni temiz tut” diye buyuruyordu Allah. Sağ elin yemekte ve sol elin ise tuvalette kullanılacağını insanlığa O öğretti. Ağız kokusundan sakınılmasını, eğer sarımsak gibi yiyecekler yenilmişse bir müddet insanlar arasında bulunmamayı öğretmişti. Dolayısıyla her türlü kötü kokudan arınmamızı tertemiz yaşamamızı öğretmişti. Çünkü kendisi ruhen ve bedenen insanlığın en duru kişisiydi. Beslenme de aşırıya kaçmamayı öğretmişti. Herşeyin aşırısını yasaklamış orta yolunu öğretmişti. Evet O’nun dinini uygulayan insanlara tertemiz ve sağlıklı bir hayat sunuyordu. Tek başına bu delil bile O’nun tertemiz ve dupduru insaniyetini ve öğretmenliğini göstermeye yeterlidir.

İlgili Makaleler

Şuna da değineyim sünnet sadece misvak kullanmak demek değildir. Sünnet olan şey, ağzı temizlemek ve diş sağlığını korumaktır.

Ahzab 21: «Andolsun ki, Allah´ın elçisinde sizin için, Allah´a ve ahiret gününe kavuşmaya inanan ve Allah´ı çok anan kimseler için en güzel bir örnek vardır.»

Alzaymır haberi için kaynak: https://www.newscientist.com/article/2191814-we-may-finally-know-what-causes-alzheimers-and-how-to-stop-it/

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.
Başa dön tuşu