Varlığın Amacı

62# Peki Allah’ı kim yarattı?

Ünlü bilim insanı Bertrand Russell bilimsel bir konferans esnasında ayın dünyanın etrafında, dünyanın güneş, güneşin samanyolu galaksisinin yörüngesinde döndüğünü anlatırken arkalardan yaşlı bir teyze ayağa kalkmış ve;

“Bu dediklerin çok saçma. Dünya 4 filin üzerindedir.” demiş. Sonrasında ise Bertrand Russell ile teyze arasında şöyle bir diyalog geçmiş;

– “peki o filler neyin üzerinde?”

İlgili Makaleler

– “Onlar da dev bir kaplumbağanın sırtında.”

– “Peki o kaplumbağa neyin üstünde?”

– “Çok akıllısın genç adam çok. Ama ondan aşağısı hep kaplumbağa!”

Kaynak: Stephen Hawking-Zamanın kısa tarihi

—————————————————————————————————————————————–

Kadının söylediği bu fil ve kaplumbağa kadim bir Hint inanışıdır.

Şimdi hayalen bin sene önceye gidin ve bu insanlara Dünya’nın bir şey üstünde durması gerekmediğini ve bir şey üstünde durmadığını anlatın. Bunu akılları almayacak, çünkü onlara göre bir şeyin üstünde olması lazım yoksa aşağı düşerdi. Bilim gelişip te Dünyamızın bir şey üstünde durması gerekmediğini ispatlayana kadar insanın aklı ve hayali almazdı ve mantıklı gelmezdi. Fakat şu an biliyoruz ki Dünya’nın bir şey üstünde durmasına gerek yok.

Kadim Hintlilerin anlamakta zorlandığı bu gerçeğin bir benzerini şimdilerde ateistler anlayamıyorlar.

İnsanı Allah yarattıysa ve her şeyin yaratıcısı varsa, Peki Allah’ı kim yarattı? Soruları bu.

Aslında cevabı Hintlilerin bulacağı cevap kadar bir yönden anlaşılması güç ve bir o kadar da basit. Her şey Dünya’nın üzerinde durur ama Dünya’nın bir şey üzerinde durmasına gerek yok. Altı, üstü boş. Güneşin büktüğü uzayda güneş etrafında dolaşır.

Aynı şekilde Allah ta her şeyin yaratıcısı, zamanın ve uzayın yaratıcısı, O olmadan hiçbir şey olmaz. Fakat O’nun varlığı bir şeye muhtaç değil. O yaratır fakat yaratılmamıştır.

Kadim Hintlilere garip gelse de her şey Dünya üstünde durabilir ama Dünya’nın bir şey üstünde durmaya ihtiyacı yok. Gerçek bu. ateistlere garip gelse de Allah her şeyin yaratıcısıdır, fakat kendinin yaratılmaya ihtiyacı yok. Gerçek bu.

 

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Loading spinner

Kurtuluş Berzan

Yazar 1979 doğumludur. Palandöken dağının eteklerinde yaşamaktadır. 20 yıldır dini ve bilimsel kitaplar okumaktadır. 2018 yılının başından beri öğrendiklerini, çözümlemelerini ve yeni araştırmalarını bu sitede yayınlamaktadır. Doktora derecesine sahiptir. Yazılarımızdan alıntı yapma kuralları için tıklayınız.

3 Yorum

  1. Öncelikle merhaba. Yazı İslam inancı içinde tutarlı ama mantıklı bir cevap sayılmaz.
    1. Dünya’nın hiç bir şeyin üzerinde durmaması bilimsel bir gerçektir. Somut gerçekliği soyut kavramlarla karşılaştırmak tutarsızlık bence.
    2. “Allah’ın yaratıcıya ihtiyacı yoktur!” bu bir inanç. Hiç bir gözleme ve ya deneye dayanmıyor. Sadece yukarıdaki sorudan kaçmak için bir mazeret. Mesela “güneş sıcaklık yayıyorsa güneşi ne ısıtıyor?” sorusuna “güneş ısıyı kendi yaratıyor” deriz. Çünkü bu bilimsel bir gerçektir. Testle ve gözlemle sabittir. “Yaratıcıya ihtiyacı olmayan” sıfatını insanlar yükledi tanrıya. “Her şeyi Tanrı yarattıysa Tanrıyı kim yarattı?” sorusuyla boğuşmamak için.

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

    1. sevgili benjamin isimli arkadaşım kendini çok zeki zannediyorsun fakat saçmaladığın bir noktada şu diyorsunki bilimle kanıtlanması gerek gözlem ve deneyden bahsediyorsun çok zekisin fakat bilim sana neden sorusunun cevabını veremez bunu bilimle bulamassın ve yine yaratıcının yaratıcısı olabileceğinden bahsetmişsin bikere yaratıcının yaratıcısınında bir yaratıcısı olması gerekir ve bu olay sonsuza kadar gider bilime tapmayı bırak bilim sana herşeyin cevabını veremez azıcık mantık ve felsefe bilseydin sevgili bilimci kardeş bu saçma soruyu sormazdın

       

      Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

      Loading spinner

  2. Zaten zamana tabi olmayan Allah’ın yaratılmış olmasını düşünmek saçmalık. Kara deliklerde zaman duruyor buna inanıyorsunuz işte yani kara delikte sonra diye bir şey yok. Allah için de ne ilk ne son var.

    Allah(yaratılmamış) başka Allah(yaratılmamış) yaratabilir mi?

    Bu soru görüldüğü gibi mantık hatası beyne sahip bir insanın soracağı soru değil.
    Bu şey gibi:
    Denizi başka bir denizle ıslatabilirmiyiz…

     

    Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    Loading spinner

Başa dön tuşu